28 november 2010

Skräck

Fototriss fick vi denna gång tema Skräck. Att ta nya skräckbilder nu är inte så lätt, om man nu inte har skräck för snö. Det fick bli minnen från vår Mexiko-resa för snart två år sedan. Jag behandlade bilderna lite för att göra dem mer ödesmättade.


Maya-indiandernas mest kända stad heter Chichén Itzá på Yucatan-halvön. Förskräckliga mängder tillfångatagna fiender offrades till Kukulcan från El Castillo-pyramidens topp - hjärtan slets ur de levande fångarna och kropparna slängdes ner utför trappan. Sedan 2007 är Chichén Itzá ett av världens sju nya underverk.Även de underjordiska floderna - cenotes - var offerplatser. Man har hittat massor med ben i botten på dessa.


Aztekerna hade också grymma offerritualer. Teotihuacán (Gudarnas stad eller Platsen där män blev gudar) är belägen alldeles i närheten av Mexico City. Denna vy på Dödens aveny är från Månpyramiden mot Solpyramiden. Solpyramiden är den tredje största bevarade pyramiden i världen. Mäktiga platser att besöka men inte utan att man får rysningar när man tänker på vad som har hänt där.

17 kommentarer:

 1. Hu så hemskt, offren måste ha känt en riktig skräck;-(
  Ha en skön första advent;-)

  SvaraRadera
 2. Fantastisk flotte bilder :)

  SvaraRadera
 3. Måste ha varit en fantastisk resa, Tyvärr finns det skräckvälden kvar i vissa länder än i dag, människor offras kanske inte till gudarna men inte långt i från.

  SvaraRadera
 4. Jaa fy vilken hemsk historia. Snygg redigering av bilderna :-)

  SvaraRadera
 5. Vilken otäck triss, skrämmande men väldigt fina bilder.

  AX

  SvaraRadera
 6. Jätte fina bilder Leena !!

  Jag hoppas på att någon gång under mitt liv få besöka Mexico & då skulle jag gärna vilja se de här platserna & jag förstår mycket väl att man får rysningar av det.
  Fy vad hemskt egentligen =((

  SvaraRadera
 7. Fantastisk resa du gjort och mäktiga skräckbilder!

  SvaraRadera
 8. Verkligen en plats jag inte velat vara på när det begav sig. Skräck så det förslår!

  SvaraRadera
 9. Wow, en av mina favoritplatser! Kan lägga till att vinnarna (eller om det var förlorarna, det finns olika teorier) till bollspelet pelota offrades till gudarna. Än idag har de en annan syn på döden i Mexiko än vi har, på gott och ont... mest gott, tror jag.

  SvaraRadera
 10. Du det där är en tolkning som sätter sina spår, som också speglas i nutid av förföljelse och tortyr som finns i världen. Tänk så bra vi har det "vi andra"!
  Suveränt suveränt trots att bilderna inte är så skräckfyllda.
  Ha en skön advent.

  SvaraRadera
 11. Så hemsk historien kan vara. Det är så otäckt när verklighet överträffar dikten. Man kan undra varför vi människor inte kan lära oss av vår historia!!!??? Då skulle så mycket elände försvinna!

  Fina bilder och bra berättat!

  Ha en skön adventssödnag!

  SvaraRadera
 12. Fantastiska bilder och ett skräckfyllt budskap. Människan kan verkligen vara grym.
  Ha en fin första advent!

  SvaraRadera
 13. Åh, där har vi varit också vid två tillfällen, när jag ser pyramiden tänker jag bara... höjdskräck :) Skräck som skräck kan man tänka! Men ett härligt land att besöka! Fin triss!

  Svar: Jo tack, nog är det lite väl mycket "hjärtat i halsgropen" ibland när han kör. Men han har lagt ner det för ett tag nu, vi får se om han kommer igen eller ej.

  SvaraRadera
 14. Tack så mycket, trevlig advent till dig med!

  SvaraRadera
 15. Vilken resa du har gjort och vilka fina bilder. Men visst är det lite läskigt att höra historien bakom dom.

  SvaraRadera
 16. Jo, en sådan plats kan nog inbjuda till läskiga fantasier (eller om det nu verkligen var så).

  SvaraRadera
 17. Hualigen - och värst av allt är ju att de sa att jorden ska gå under nästa år!!!

  SvaraRadera