28 oktober 2010

Vårt berg

Säg Taberg i Jönköpingstrakten och alla tänker på berget. Vårt berg ser lite egendomligt ut med sin tvära profil mot samhället. Hela berget är numera naturreservat med leder upp till bergets topp 343 möh varifrån man har en milsvid utsikt över nejden. Vi bor vid berget och har vår favoritrunda som tar oss upp till östra toppen och sedan ner igen på ungefär en timme. Perfekt träning inför vandringsresor när man ska bestiga betydligt högre berg, på högre höjder!

Redan på 1400-talet började man bryta järnmalm i berget, och utöver gruvgångar finns även öppna dagbrott, som stora kratrar på berget. På somrarna ordnas guidade turer i gruvgångarna men på vintrarna är det bara de otaliga fladdermössen som har tillgång till dem.

På sommaren är det rätt livlig trafik till toppen, det går även en asfalterad väg dit. Det är ett populärt utflyktsmål för turister som är i trakten, och fina sommardagar är det fullt med folk på serveringen på toppen. Speciellt verkar Tabergs topp locka motorcyklister på våren, kanske är det den branta vägen som är skön på en hoj.

Bergsklumpen sedd från Tabergs centrum. I det röda huset finns Tyghuset i Taberg - ett eldorado för inredningsintresserade! På toppen skymtar serveringen och utsiktsplatsen.

2 kommentarer:

  1. Klart fuskigt att ta Taberg på motorcykel

    SvaraRadera
  2. Ja, visst är det fuskigt! Du får väl testa backen på cykel någon gång. Jag kan ta tid.

    SvaraRadera