19 oktober 2012

Veckans fönster - vilsamt

I den mörkgröna jadesarkofagen vilar Timur Lenk, en av de  största och grymmaste fältherrarna i historien. Fast - hur vilsamt det nu kan vara med miljontals liv på sitt samvete? Platsen är mausoleet Gur Emir i Samarkand, Uzbekistan.

Mausoleet är pampigt, med väggar belagda med guld och citat från koranen. I de mindre sarkofagerna ligger hans släktingar, bland annat favoriten, sonsonen, som dog före Timur Lenk och som mausoleet egentligen är byggt till.

Timur Lenk var mycket framgångsrik i sina krig och regerade till slut över 27 länder. Samarkand var hans huvudstad och byggnaderna visar än idag att den var bländande. Utöver alla moskéer finns här tre madrassas (islamiska högskolor) eftersom både Timur Lenk och framför allt hans efterträdare Ulug Bek hade stort intresse för vetenskap och astronomi. Byggnaderna är restaurerade med vacker blå mosaik, och Samarkand är verkligen en sagostad, än en gång. På innegårdarna i madrassas finns massor med små butiker som säljer siden, keramik, handgjorda instrument, böcker, tavlor och andra souvenirer. Priserna är låga men man ska pruta ändå, det hör till.

Enligt en gammal legend skulle den som öppnar hans sarkofag hemsökas av en ännu mer skräckinjagande inkräktare än Timur Lenk. Ryska forskare öppnade sarkofagen i juni 1941. Samma dag kom meddelandet att Hitler hade angripit Sovjetunionen ...

Fler bilder från Samarkand finns i tidigare inlägg, bland annat här, eller om man klickar på Uzbekistan i listan till höger.

Och på  Veckans fönster finns fler vilsamma fönster!

12 kommentarer:

 1. Undrar om han verkligen vilar i frid, och om det egentligen är så vilsamt där. Intressant historia iaf.

  SvaraRadera
 2. Spännande och intressant läsning. Ja vi får väl hoppas att han fått frid, för grymma människor vill inte att de går igen.

  SvaraRadera
 3. Historielektion på fredagskvällen..så intressant..ja himmel den vila är nog lite tveksam..men ett vilorum är det ju absolut..fina färger o en mycket vacker bild

  SvaraRadera
 4. Tack, Leena, för en lärorik och spännande tolkning! Jag har precis läst en bok (Det röda fältet av Mo Yan, nobelpristagaren) med mycket krig och elände, riktiga vidrigheter så jag har noll sympati för Timur Lenk. Han får gärna plågas för det han gjort.

  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 5. Jag har nyligen varit i Samarkand och nickar igenkännamde. Vad man sedan tycker om Timur Lenks gärningar år en annan sak. Fin bild!

  SvaraRadera
 6. Både intressant bild och text! Samarkand skulle jag gärna besöka!

  SvaraRadera
 7. Åh vad härligt med lite historia runt bilden...Spännande!

  SvaraRadera
 8. Spännande historia ,bilderna här nedanför är också underbar ,kram Nette

  SvaraRadera
 9. Den eviga vilan .... hamnar även den värste tyrann i ...

  SvaraRadera
 10. Du frågade lite om Uzbekistan. Kom hem därifrån för tre veckor sedan efter en mycket intressant bussresa längs sidenvägen. Besökte bl a städerna Khiva, Bukhara, Samarkand och Tashkent. Har många bilder men har hittills inte gjort så mycket med dem. Några få ligger på min blogg, den första (en jurta) 28 september. Titta gärna!

  SvaraRadera
 11. Intressant till tusen! Samarkand, får musik i skallen, Lill Lindfors med sitt jazzband och Hector Bingert på sax. "Om du nånsin kommer fram till Samarkand". Datastrul usch. Hämtade min Acer som varit på lagning, men det blev en helt ny! Fin bild Leena skulle jag ju skriva också!

  SvaraRadera
 12. Ett vilsamt rum med en spännande historia!

  SvaraRadera