18 januari 2012

Glugg

Nu är det nästan ett par timmar sedan jag slog upp gluggarna, och efter en powerwalk i den friska morgonluften ska det nu bli frukost. Men först lite gluggbilder här eftersom Glugg är temat på Onsdagstema.

Skottgluggar är ett exempel på en glugg, det är de smala öppningarna på tornet. Tornet finns vid slottet i Chinon, Loire. Här har bland annat Rikard Lejonhjärta bott, som kung av England, hertig av Normandie och greve av Anjou. Själva slottet håller på att renoveras och är rätt maffigt.

Skottgluggar nära taket på ett slott i Alsace. De var perfekta att skjuta genom med armborst. Jag vet inte så mycket om detta slott även om det också var imponerande. Min gissning är att de luckförsedda fönstren användes till att skjuta genom med kanoner, det fanns lite olika sådana i rummen som finns bakom fönstren.

Onsdagstema

7 kommentarer:

 1. Den där Lejonhjärta har bott på väldigt många slott - undrar just hur länge han bodde på varje? Lite som Lord Byron i England, vartenda gods verkar vilja ha anknytning till honom.

  Mmmmm nu längtar jag till sommaren - har hyrt ett stort hus i Normandie ...

  SvaraRadera
 2. Så flotte gluggebilder.
  Ha en fin dag :-)

  SvaraRadera
 3. Spännande bilder på riktiga sagoslott, åtminstone medeltida. Perfekt borgläge, ett högt torn med utsikt över floden för att kontrollera färdväg och omgivning. Intressant också att se byggnadsdetaljer från Alsaceanläggningen.

  SvaraRadera
 4. Väldigt vacker byggnad tycker jag!

  SvaraRadera
 5. Snygga foton med flera olika gluggar! Vilka slott!
  Tornet på första fotot verkar kunna gömma någon jungfru som väntar på sin prins. :-) Säkert har hon något rep att hala ner till sin räddare.
  Sagoslottet på andra fotot har också några olika gluggar som verkar intressanta.
  Tack för din kommentar, tror husen är ganska gamla.
  Säkert intressant att gå runt där på slottet i Alsace. Fanns det någon vinkällare under slottet?

  SvaraRadera