6 februari 2012

Veckans hus - kakelugnar, öppna spisar, kaminer

En öppen spis och en kakelugn i en borg i Alsace.


Kakelugnens plattor har alla olika mönster. Kanske är det en berättelse? 

Och så vår egen öppen spis. När vi flyttade in i vårt hus 1983 så fanns det en öppen spis i typisk 60-talsstil - snedställd i hörnet och i samma gula tegel som huset. Inte så speciellt vacker men vi hade många mysiga stunder framför den också. Men när vi sedan efter ett par år tog bort väggarna blev det dessutom fult på sidorna så det blev absolut nödvändigt att göra om den. 

Vi satsade på en spisinsats och har nu en spis som värmer gott, och håller värmen. När vi har eldat på kvällen är den fortfarande varm på morgonen, och varm luft strömmar ut från gallret ovanför. Eftersom den står rätt centralt i huset värmer den upp flera rum. Och man kan tryggt lämna brasan brinnande även när man inte är i rummet, det är bara att stänga luckorna. Trähandtaget som sitter på en krok på sidan är till för att öppna och stänga luckorna. 

Vi anlitade en murare som murade upp den med massor av tegel, enligt våra ritningar. Det var intressant att se honom jobba och forma spisen. Fast det stänkte ordentligt när han slängde på murbruket ... 

8 kommentarer:

 1. En riktig eldstad är verkligen guld värd! Tur att det ofta finns i lite äldre hus. Vi har öppna spisar både här i vårt 40-talshus och på landet i Bergslagen. Vi funderar på att sätta in insatser i dom. Det blir ju både lite mer lätthanterligt och framför allt mer värmeekonomiskt.

  Blev snyggt hos er verkligen! Stilrent och en fin form på spisen. Förstår att ni är nöjda.

  Ha det gott framför brasan!

  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 2. Här var du snabb! Vilken snygg spis ni fick, vad skönt att den dessutom fungerar så bra!

  Bilderna från Alsace visar något totalt annorlunda - så roligt med olikheterna!

  Själv har jag just dammsugit min kakelugn så att den kanske kan få vara med på bild ...

  SvaraRadera
 3. Morrn.

  Gillar din "spis", utseendet och funktion.

  PS Jag har ändrat i Veckans Hus....Tack.

  Ha de bra.

  Hasse A Norge

  SvaraRadera
 4. Din gula kakelugn är en renässanskakelugn - spännande att få se en sån här. Din renoverade öppna spis blev ju riktigt fin.

  SvaraRadera
 5. Jösses, den där gula kakelugnen, vilket arbete! Så härligt med egen spis. Den är jättefin och så mysigt det ser ut när det eldas.

  SvaraRadera
 6. Vilka fina exemplar du visar här - den första i borgen är så vacker, den andra är spännande med alla bilder och din renoverade spis blev väldigt fin... härligt att kunna tända en brasa nu när det är så kallt :)

  SvaraRadera
 7. Imponerande öppen spis med frisen överst. Och kakelugnar är alltid vackra, både de enkla vita som stod i torparstugan och de fina som stod i slott och borgarhem. Bodde i gamla lägenheter som ung och värmen från kakelugnen var fantastisk. Din egen spis är den omgjord från en öppen spis? Vi har en öppen spis som sällan används men som var en enorm räddning när värmen går sönder (lägligt just i början av en långhelg) men inte särskilt värmeekonomisk. Tack för titten!

  SvaraRadera
 8. Pampiga spisar. Din egen inte minst. Verkligen en härlig form med känsla av en gammal spiselform. Ha dé!

  SvaraRadera