10 februari 2012

Veckans fönster - bakvänt

Det är intressant att se andra kulturer och seder. Det som vi tycker är bakvänt kan vara helt naturligt någon annanstans.

Detta kunde varit en svensk syjunta - om det hade varit tanter istället som satt där på stenmuren vid fönstret och stickade (tur att fönstret fanns med i bilden, annars hade ju inte Susanne accepterat denna som fönsterbild). 

På den peruanska ön Taquile i Titicacasjön,  på cirka 4000 möh, är det männen som stickar. Kvinnorna spinner och väver. Och allt görs även ute, överallt mötte vi män som gick och stickade. Och gående eller springande (!) kvinnor som spann på slända. Öborna lever efter inkamoralen ama sua, ama llulla, ama qhilla (stjäl inte, ljug inte, lata dig inte). De har bara dagsljuset att arbeta på. Ön har ingen elektricitet. På kvällen efter sex blev det becksvart och vi fick gå med pannlampor för att hitta en liten restaurang som skulle finnas på andra sidan byn. Till slut såg vi ett hus där det brann ett ljus i fönstret, det var restaurangen. Och när vi kom in tändes fler ljus, en lucka i väggen till köket öppnades och vi fick en helt ok middag.

Taquile har stränga regler och det gick någon sorts kontrollanter som följde vad som hände. Oss turister höll de ett extra öga på och vi fick skriva in oss som på en tullstation när vi kom dit. Numera är turism en viktig inkomstkälla och man kan övernatta i enkla rum hos indianerna. När vi var där var det väldigt kallt på nätterna och vi fick krypa under filtarna, vi räknade att vi till slut hade fem över oss. Dagarna var varma, solen värmer ordentligt på den höga höjden nära ekvatorn. Och solnedgången över sjön var underbar! 

En bonusbild (utan fönster!) som visar hur männen gick runt och stickade. Alla hade dessa fina kläder med vit skjorta, väst och mörka byxor på sig och de utförde även andra, smutsigare sysslor i dem, som att gräva och bygga. 

Och det är ingen idé att börja drömma om dessa händiga stickande män och om att bosätta sig på den vackra ön - öborna får bara gifta sig med andra öbor. Gifter de sig med någon från fastlandet måste de flytta därifrån. Helt klart kan detta innebära en del problem i längden ... de var ju ändå inte så jättemånga.

Bakvänt känns nog detta  för oss, ser inte riktigt hur svenska killar skulle gå med stickning i händerna. Men å andra sidan - se vad Kaffe Fassett har åstadkommit med sin stickning! :)

Mer bakvänt hos Susanne på Veckans fönster.

12 kommentarer:

 1. Kul att se karlar som stickar, det händer inte så ofta. Intressant läsning, måste ha varit en upplevelse att besöka ön. Om de bara får gifta sig med folk från ön så kanske det inte är så konstigt att de blir lite bakvända. Inavel har väl aldrig varit nyttigt... ;0)

  SvaraRadera
 2. Å, så kul att besöka den där ön. Jag har åkt över sjön, men kom aldrig i land. Stickande män finner man förresten också exvis på höglandet i Guatemala!

  SvaraRadera
 3. Så härligt! Att gå omkring och sticka och så dessutom män!!! Jag kan inte sticka ens om jag sitter stilla. Skulle kanske testa att vandra under tiden.....

  SvaraRadera
 4. Dina bilder får mig att vilja åka till Peru. Intressant att det blivit männens syssla att sticka, men var det inte så även i vår del av världen när stickningen började bli populär? Tror mig ha läst om det någonstans, men kan ha fel.

  SvaraRadera
 5. Charmiga bilder och intressant läsning.
  Jag har för mig att jag har sett bilder på bohuslänningar, fiskargubbar tror jag det var som just gick runt och stickade, hundra år sedan eller så.

  SvaraRadera
 6. Detta vackra och intressanta land,Peru. Var där själv i slutet på 70-talet(http://larans.aminus3.com/image/2010-05-23.html).
  Men alltså, att kalla det bakvänt att män stickar....? Avigt,kanske? :-)

  SvaraRadera
 7. Vilken spännande läsning det blev av detta tema. Tack för det! Man önskar ju att det skulle bli en vanligare syn med handarbetande män...för det är en skön känsla att skapa något med händerna.

  SvaraRadera
 8. Mycket intressant läsning. Snyggt foto med de tre "mössmännen" på bänken. Klart bakvänt med männen som sitter där och stickar. Roligt fönsterfoto. Fast det är ju vi som upplever det så, det tycker ju inte männen själva.
  Spännande beskrivet kring öbesöket. :-)

  SvaraRadera
 9. Spännande läsning med fina bilder!

  SvaraRadera
 10. Så kul med fri tolkning av temat, din är verkligen bra!

  SvaraRadera
 11. Men så underbart inlägg! Där har jag ju också varit... fast det är alltför länge sedan (över tio år)! Titicaca-sjön är en av de vackraste platserna på denna jord, om du frågar mig. :)

  SvaraRadera
 12. Det verkar intressant. Fin tolkning av temat. Mitt bidrag har dröjt hela veckan på grund av en förkylnings-influensa. Men nu finns det där. :-)

  SvaraRadera