20 februari 2012

Veckan hus - Loftbod

Jag har tittat igenom bildarkiven från ställen där jag kan tänka mig att det finns lofthus eller loftbodar men inget har fastnat på bild i alla fall. Som tur är hade jag ett exempel i Taberg, bara tio minuters promenad från oss.

Området där vi bor heter Bråten, efter Bråtens gård som är en av Tabergs äldsta jordbruksfastigheter. Numera är den mitt i villaområdet och det har inte varit jordbruksverksamhet där så länge jag har bott i Taberg (snart 30 år).

Utöver loftboden finns där själva gårdshuset, en nyare ladogårdsbyggnad och en mindre förrådsbyggnad. Numera är huvudbyggnaden ett fritidshem och vad uthusen används till - om något - vet jag inte. Skolan arrangerar ibland utomhusaktiviteter på området och de böljande ytorna runt husen är populära pulkabackar.

Loftboden är rätt så förfallen. Jag tycker det är lite konstigt med de två olika fasaderna, den röda panelen verkar nyare, och kanske finns det timrade stockar under den också?

På baksidan finns ett litet igensatt fönster, likadant på ena gaveln.

Hängrännorna av trä fungerar nog inte så bra längre ...

Veckan hus

6 kommentarer:

 1. Man kan ju undra hur de tänkt när de brädfodrat 3/4 av huset - är det den sidan som är vänd mot övriga hus ? Dåtidens påfund - att visa upp en snygg fasad. Det finns garanterat likadana stockar bakom brädfodringen. De täckta knutarna bevisar det. Intressant.
  Kul att du även noterade hängrännorna - så såg de ut förr. Min loftbod har fått nya moderna hängrännor och stuprör.
  Det man också kan se hos dig är att det är enkupigt tegel på taket - även det gammalt. Hade det här huset stått i Finland hade det antagligen haft spåntak, dvs pärtor. I södra Sverige kallas det stickspån.
  Ett spännande bidrag minst sagt.

  SvaraRadera
 2. Hjälp, det ser ju ut som om det ska falla samman när som helst! Samtidigt är det så vackert!

  Otroligt fascinerande, jag blir bara mer o mer nyfiken ju mer jag tittar på huset!

  SvaraRadera
 3. Är oerhört förtjust i dessa gamla träkåkar.
  Får historiska vibbar.
  Tror som Hedwig att det finns stockar runt hela huset även om knutarna "döljer" vad som är sanning.
  Fin presentation av temat.

  SvaraRadera
 4. Fint gammalt hus. Charmigt med det gråa men jag har för mig att den röda färgen var till för att skydda trävirket. Det är väl fortfarande så att man målar för att förlänga hållbarheten på trähus och trädetaljer på hus. Fint inlägg. Ha en skön kväll!

  SvaraRadera
 5. Där har jag klättrat runt mycket som barn ;)

  SvaraRadera
 6. Vilken kontrast - så vackert med det grå timret! Kul med detaljen på hängrännan i trä - spännande :)

  SvaraRadera