29 maj 2011

Ljus

Ljuspunkten på sommaren är absolut trädgården. Att sitta och titta på grönskan, se bladen och blommorna vaja i vinden, småfåglarna som pilar mellan grenarna på jakt efter småkryp, känna doften i skymningen ...  Denna vår har vi jobbat extra mycket i vår trädgård, anlagt nya spaljéer, odlingslådor, planterat nya träd och buskar ... det är roligt att jobba tillsammans. Min man har mest snickrat och jag har grävt land och planteringsgropar, flyttat och delat på perenner.

Denna klematis satte vi för två år sedan. Rosa blommor med ljusare mitt, efter blomningen följer fröställningar - silvergrå fluffiga bollar. Den är vacker i försommarljuset, på lagom betraktarhöjd från vår altan på södersidan.

Ljuset ger lyster även åt vår buskpion. Vi fick några frön för 4-5 år sedan, petade ner dem i en stor kruka på hösten och ställde ut krukan över vintern. På våren tittade en enda planta upp, och den har nu blivit en liten buske som blommar med vackra stora blommor.

Vår nya skuggrabatt behöver inte mycket ljus. Det är omflyttade funkior och ormbunkar som fick sällskap av nyköpta kaukasiska förgätmigejer ... en blomma som jag länge haft på önskelistan men inte haft någon bra plats för. De små blå blommorna lyser intensivt i skuggan, i ljuset blir de lite bleka. Rabatten är lite gles ännu, funkiorna har inte slagit ut sina blad och tanken är ju att allt ska bli mycket större med tiden ... Och än så länge får den för mycket ljus också, men till sommaren ska vinrankorna ha täckt spaljén bakom den och skymma solen.

Mera ljus hittar du på Fototriss. Denna gång är det även en pristävling, man kan vinna t ex ett kamerastativ från Coolstuff.

11 kommentarer:

 1. Nydelige bilder! Det siste er min favoritt, her i Norge kaller vi blomsten forglemmegei :)

  SvaraRadera
 2. Ljuvligt blommande triss, har klematisar som blommar i omgångar så hela sommaren är det någon som är igång. Den blå förgätmigejfärgen är så läcker har några små vilda på baksidan mellan jordgubbsplantorna;-)
  Min favoritbild blir den på klematisen;-)))
  Ha en skön söndag;-)))

  SvaraRadera
 3. ja visst är det härligt att se vad ljuset gör i vår trädgård, hur naturen dag för dag förändras!
  Första foton i din triss blir min favvo!

  SvaraRadera
 4. Härliga blombilder,kramis Nette

  SvaraRadera
 5. Nydelige bilder fra en vakker hage. En fantastisk tid vi er i nå:0)

  SvaraRadera
 6. Vilka vackra blommor du har. Jag håller helt med, man kan sitta och titta på allt som blommar, kryper och flyger väldigt länge. Det är så rogivande.
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 7. Visst är det ljuvligt att både jobba i och vistas i trädgården! Riktiga ljuspunkter!
  Denna vår har jag inte riktigt hängt med - fattar inte att det är sommar redan och dags att plantera ut de ettåriga sommarblommorna snart!
  Vackra och inspirerande bilder! En pion ska jag ta och inhandla snarast...

  SvaraRadera
 8. Åh, vad härligt - och så roligt att ni redan hunnit göra så mycket i trädgården! Jag som just insett att jag borde gå ut och rensa ogräs...

  Måste bara läsa ikapp i lite bloggar först!

  SvaraRadera
 9. Härligt Leena med foton i ljuset i din trädgård.
  Va duktiga ni är i trädgården du å din man.
  Och det ger resultat det ser vi ju.
  Väntar på mera vackra foton vad sommarn lider.

  Tjingeling.

  SvaraRadera
 10. Ni får utan tvekan lön för mödan. Det ser jättefint ut, och det blev en fin triss med. Väldigt fina blombilder.

  SvaraRadera
 11. Den första är så fin...min favorit hos dig idag :)

  SvaraRadera