1 mars 2011

Mobil

Vandringar kräver att man är rörlig, förstås. Dessutom blir hemmet ett tag väldigt mobilt och primitivt. Dessa bilder är från Tadzjikistan men vi har vandrat och sovit i tält även på Anderna i Peru.

Efter en dags vandring sover man gudomligt gott på ett tunt liggunderlägg, väckt bara av åsnornas skriande i natten ... och när man behöver rusa till toaletten för magen är inte alltid i bästa skick när man är i nya miljöer. På med pannlampan och ut i mörkret. Med mitt lokalsinne var det en prestation att hitta toaletten varje gång. Min snälla man lyste med sin lampa vid tältet så jag hittade tillbaka ...

Här har min man tagit bild på mig när jag kikar ut från vårt tillfälliga hem. Inte är det stort men omgivningen är desto mer storslagen.

Och så här såg vår mobila toalett ut. Invändigt fanns ett hål i marken, eller om det inte gick att gräva när marken var för stenig, några stenar lagda så att man kunde kliva på dem något sånär torrskodd. Som sagt, magarna var inte helt kuranta, och vi var 16 som delade på denna bekvämlighet. Plus förstås kökspersonalen, guiderna och åsneförarna ... Men utsikten var ju fin.

Och här vårt kök. Det bästa med det är förstås att personalen ingick. Kocken i vit tröja är till vardags en rysklärare som extraknäckte lite på sommaren. Killen i kortbyxor var köksassistenten som visade upp fina talanger sista kvällen när vi hade en braskväll och sjöng visor för varandra. Han var en riktigt bra rappare. Ryskläraren sjöng förstås visor på ryska. Och vi som vandrade, vi sjöng små grodorna och prästens lilla kråka. De gjorde succé, kanske för att vi  "dansade" till också. Killen i traditionell lång rock är åsneförarnas boss.

Vår matsal. Här åt vi frukost och middag, lunch åts någonstans under dagen. Ofta på något pass högt bland bergen. Tältet till höger är kökstältet där de förvarade sina grejer och även sov.

PS. De två sista bilderna är införda lite senare, ifall du var och kollade precis i början. Men jag kom på att jag inte hade visat hela "hemmet".
Annat som är mobilt/rörligt kan du hitta på Tisdagstema.

6 kommentarer:

 1. Oikein toiveunelmien matka! Ihanat kuvat jotka saavat minua toivomaan itseäni 20 vuotta nuoremmaksi;)!Anja

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt! Kanske kan vi också komma iväg på så'na fantastiska resor med tiden och lite campingvana:) Jättefina bilder!

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder från din vandring i Tadzjikistan! Där fick ni allt röra på er ordentligt!

  SvaraRadera
 4. Där kan man prata om camping. Måste ha varit underbart, trots olag i magen. Ha dé!

  SvaraRadera
 5. Så himla kul att få se bilder från er resa.
  Vilken utsikt du hade från ditt lilla hem, helt otroligt vackert.
  Ett mobilt utedass det var något nytt...tur att du hade pannlampa, men det kan vara nog så svårt iallafall...dasset såg inte så stort ut.
  Och du mörkrädd, finns nog inte på kartan om man ska ligga i tält...

  Ska ni göra någon ny resa iår???

  Ha en finfin tisdag.

  SvaraRadera
 6. Vilka fantastiska bilder, och vilket äventyr du varit på!

  SvaraRadera