19 mars 2011

Åtta sanningar?

Oops, jag blev utmanad av Rantamor med den härliga bloggen På Näthinnan att berätta åtta sanningar om mig själv. När jag började bloggen strax före jul ifjol så hade jag som tanke att inte skriva om privatlivet ... Den kanske jag får rucka på lite men tro mig, det kommer att dröja innan jag lägger upp dagens outfit här! Fast - man vet aldrig. Så var beredda!

Men, here we go!

1. Jag är född i Finland, som ett mittenbarn i en barnkull på åtta. Ibland tyckte jag att det nog var lite onödigt att skaffa så många barn men samtidigt ville jag inte bli av med någon av syskonen. Så det fick vara lite skralt, där i skogen. Fram till 10-årsåldern hade jag inte ens varit i närmaste kyrkbyn ... Inte konstigt att jag vill se mer av världen nu. Men kärleken till naturen har jag nog fått där i min hemby.

2. Egentligen ville jag bo i något exotiskt land men träffade min svenske man och hamnade här. Jag hälsade på en studiekompis som sommarjobbade i närheten av Jönköping. Första kvällen hos henne gick vi ut, och så träffade jag honom. Klick! skulle jag säga om jag var kungligt romantisk ... i alla fall träffade jag samma kväll också en annan kille som berättade att på Storan (en Jönköpingsrestaurang) behövdes det alltid folk i disken, så nästa dag traskade jag dit, frågade om jobb över sommaren och fick det. Fick också tag på ett inackorderingsrum samma dag, och så stannade jag hela sommaren istället för ett par dagar.

3. Men två år av studier kvarstod - det blev många resor mellan Jönköping och Helsingfors där jag läste på Handelshögskolan. Somrarna fick vi vara ihop, jag fick sommarjobb på en bank i Jönköping. När jag var klar 1971 flyttade jag till Sverige. Det var svårt att få jobb som invandrare med lite knackig svenska, men jag fick ihop lite pengar på tavlor som jag målade till konstföreningar och bekantas bekanta, och sökte och sökte, och till slut också fick jobb ...

4. Och så gifte vi oss efter några år och fick en dotter efter ytterligare några år. När jag skulle fylla 40 år kände jag för en förändring, och min man ville jag inte byta ut så då bytte jag från att vara anställd till egen företagare. Det är nog ett av våra bästa beslut. Jag har inga problem att jobba själv hemma, och att göra tidningar och hemsidor är ju så roligt! :)

5. Jag är tråkig. Disciplinerad och ordentlig. Är alltid i tid och lägger saker på rätt plats direkt. Vilket är bra iofs eftersom jag gillar inte att städa och plocka undan ... Att jag har dåligt lokalsinne gör kanske ändå att jag lägger sakerna ibland på fel ställen, även här hemma? Hmmm ...

6. Jag tycker om att resa men har aldrig åkt på riktig charter. Närmast charter är flygstol till Grekland och så förra årets äventyr i Fannbergen dit det är svårt att åka själv. Och Kanarieöarna eller Mallorca har jag inte heller varit på ... men det blir säkert någon gång.

7. Jag gillar ordlekar, knåp, korsord och rebusar. Det är väl därför som jag gillar fotoutmaningar också ... Sedan åtta år är jag mycket på http://www.ordspel.se/  där man kan spela scrabble on line, men numera är jag där mest för forumets skull. Vår dotter och jag ordnade en scrabbleturnering i Jönköping förra året och då fick jag träffa många av dessa härliga människor på Ordspel även live.

8. Jag gör nästan allt tillsammans med min man, utom mitt jobb förstås - och bloggandet som han inte alls är intresserad av. Just nu är stora projektet att göra om trädgården - vi ritar och planerar, en del ska göras i år, annat får vänta till nästa år. Det händer stora saker vid köksbordet! :)

Och så var de åtta sanningarna slut. Det blev långt ...

Jag bjuder ändå på ett par bilder också, från studenten 1968 och när jag gifter mig 1977. Oj vad många år som har gått! Vi gifte oss hos borgmästaren i Helsingfors utan att tala om för någon annan än min svärmor som skulle sätta in en annons i tidningen, och en vän i Helsingfors som fixade blommor och fotografering, jag bodde ju redan i Sverige. Hon och en annan kompis var våra enda gäster. Jag hade själv sytt klänningen och blommorna var salvia och violer, lite hippieaktigt. Men äktenskapet blev hållbart ...

Och nu skulle man skicka utmaningen vidare. Men jag är en fegis (en nionde sanning) och skickar den till alla som känner för att ta den - på den bara!

5 kommentarer:

 1. Olipa mukavaa luettavaa! Jaha. Sinä olet myös hesalaisia, ihan niin kuin minäkin.
  "Tråkig"? - minun täytyisi olla vähän enemmän "ikävä" tai "mielenkiinnoton", jos se on järjestyksen pitäjän luonteenpiirre ;))! Kumma kyllä meillä kotona ei kukaan pidä minua mielenkiintoisena - ainoastaan väsyttävänä: Mihin mä pistin sakset?, silmälasit? kattilankannen?Kengät?......??
  Juu, juu! Onpa kuitenkin onni että ollaan erilaisia, eikö niin? ;)))!/Terveisin Anja

  SvaraRadera
 2. Sedäja, där kom dina sanningar, kul nu vet jag lite mera om dig...och någon fegis är du då inte...läs dina sanningar så ser du att du har tagit dig fram i livet alldeles själv, och då är man ingen fegis inte.
  Och inte tror jag att du är tråkig heller, för då skulle jag inte gilla din blogg...och det gör jag.
  Ja du är säkert inte lika galen som Rantamor...men henne ska man inte räkna med *skratt* bara hennes svordomar borde skrämma bort dom flesta...

  Va kul att du antog utmaningen, tack tack.
  Jag skickade den ju till våra barn också bara på kul...men sen blev jag lite rädd...ville jag höra deras sanningar...men sanningar och hemligheter är ju inte samma sak, för deras hemligheter vill jag inte höra..nej tack.
  Två av dom har gjort sina sanningar igårkväll och nu vänta jag på Rantis sanningar.

  Ha en finfin lördag. Tjingeling.

  SvaraRadera
 3. Förresten glömde säga...va söt du var på dina foton...

  SvaraRadera
 4. Hej! Kul att få lära känna dig lite mer, trevlig läsning och jättefina bilder på dig! Den här utmaningen har gått runt ett tag nu så vi är många som redan skrivit lite om oss själva:) Jag trodde att jag redan följde din blogg men nu såg jag att det inte var så, men nu är det åtgärdat:))
  Ha en fin helg!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 5. Det var jätte roligt att läsa om dig Leena !!
  Hoppas att du blir utmanad fler gånger =))

  //Cinna

  SvaraRadera