14 februari 2011

Teater

Dags för Veckans hus igen. Denna gång är Hedwig inne på teater - friluftsteater eller pampiga teaterbyggnader i städer. Men veckan får vikas åt jobbet på dagstid och på kvällarna är det för dåligt fotoljus med mina kunskaper. Annars hade nog Jönköpings nya kulturhus Spiran vid Munksjön passat bra. Men det kommer säkert fler chanser där den passar in.

Jag satsar på ett par gamla säkra kort istället: Först ut Colossseum, en amfiteater i Rom. Under Romarriket visades där gladatiorspel och teater men även avrättningar. Den stora publiken - som mest 87 000 - fick se blodiga strider mellan krigsfångar och vilda djur som lejon. Lejonen dök upp genom luckor i golvet som täckte undervåningens gångar och små celler. Colosseum fick sitt namn av en jättelik staty av kejsar Nero som stod bredvid byggnaden. Det officiella namnet är dock Den flaviska amfiteatern, efter den kejsarätten som uppförde byggnaden.

Dagens turister får nöja sig med utklädda kejsare och soldater från Roms storhetstid. Men kolla in näsorna - perfekta romerska profiler ... :) Och byggnaden är imponerande även om den inte glänser i marmor och guld som den gjorde från början. Den marmorn finns på Roms kyrkor numera.

Moulin Rouge i Paris är också känd för sina skådespel. Här är det dock helt andra motiv: cancan och dans, vackra flickor och sprattlande ben. Moulin Rouge betyder Röda kvarn, och nog är den röd.

Den enklaste formen av teater är gatuteater. Det är bara att ställa sig upp eller sätta sig ner, var som helst, och visa upp vad man kan. Den här killen kan spela didgeridoo, aboriginernas gamla blåsinstrument.

Flera teatrar kan du se hos Hedwig på Veckans hus.

10 kommentarer:

 1. Tre bra bilder på teatrar, själv hoppar jag denna veckan, för det skulle blivit en repris på Esplande Teater.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Heipä hei Leena!

  Mielenkiintoista!
  Haluan myös toivotta sydämellistä ystävänpäivää sinulle!/Anja

  SvaraRadera
 3. Hej Leena ett tag sen jag såg dig i bloggen, har du varit på resa till Finland ???
  Snygga foton du bjuder på med teater.
  Förra veckan var jag med på VeckansHus då jagade jag handtag, men jag hade visst bara ett handtag och två klappar, enligt Lasse =D

  Ha en finfin HjärtansDag.

  SvaraRadera
 4. Colosseum är verkligen pampig!
  Kom mig att fundera på var mina egna bilder är från Italien .... troligen i en av de äldre datorerna .... bortglömda :)

  http://fotochip.blogspot.com/2011/02/teater.html

  SvaraRadera
 5. Nämen du är ju en filur - nåja, jag fortsätter att fila på mitt bidrag ändå. Lika, men inte samma ;-)

  Amfiteatrar är onekligen en speciell sorts teatrar. Colosseum måste väl vara den förnämsta av dem alla? Vackra bilder - som alltid, Leena!

  SvaraRadera
 6. Oj här var det många fina bilder på kända ställen.

  SvaraRadera
 7. Bra variation på bilderna. Colosseum har jag besökt, men inte Moulin Rouge. Olika typer av gatuteater såg jag ofta i Köpenhamn när jag bodde där. Colosseums historia och den verksamhet som bedrevs där är både fascinerande och skrämmande.

  SvaraRadera
 8. Tänk om man någon gång fick se Colosseum i verkligheten... Jag har rest mycket i min dar men Italien har jag inte varit till ännu. Kanske kunde vara något när barnen är lite större...

  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 9. Det måste vara en upplevelse att besöka Colosseum. Molin Rouge har jag bara sett utifrån. Jättefina bilder.

  SvaraRadera
 10. Coloseum är ett fantastisk mästerverk. Synd bara att man alltid ska trängas med en mängd andra turister - alla lika tokiga som en själv. Ha dé!

  SvaraRadera