8 februari 2011

Bortglömd

På vår resa genom franska kusten besökte vi förstås Normandie som fortfarande lever mycket med minnen från andra världskriget. Mycket att titta på och och mycket att bli påmind om. Sånt som vi i Norden har glömt bort, åtminstone i Sverige som inte var så inblandad i kriget.

Vi gick runt på de värsta slagfälten med krater efter bomber, skyttegravar och bunkrar. Helt plötsligt var man flyttad tillbaka i tiden, till krigets fasor. Vad tänkte de tyska soldaterna på när de gömde sig i skyttegravarna och bunkrarna, och vad tänkte de landstigande soldaterna som visste att det inte fanns så stora chanser att klara sig med livet i behåll? 

I en av bunkrarna hittade vi denna bortglömda tunna eller vattenkanna. På den kan man se att tiden har gått. Men har vi glömt? Och framför allt - ska vi glömma? Jag tycker vi ska komma ihåg för att undvika samma katastrof igen.

Tisdagstema kan du set annat bortglömt.

5 kommentarer:

 1. Absolut ska vi komma ihåg!

  Trots det "allvarliga" inlägget så har du skapat en mycket vacker bild.

  SvaraRadera
 2. Förstår att du har varit ute och rest. Det är ju alltid intressant. Det känns ju väldigt avlägset med det som hände då.Idag ser ju hoten lite annorlunda ut med terrorister t.ex eller hur?
  Kram
  Birgit

  SvaraRadera
 3. Vacker bild på ett hemskt minne som inte får glömmas bort !

  SvaraRadera
 4. MOI LEENA!
  Kiitos kommentista!
  Minä kuulun siihen sukupolveen joiden isät kaatuivat tai haavoittuivat Toisessa maailmansodassa. Itse olen kasvanut "Invalidikylässä", Hesan etukaupunkialueella Pitäjänmäessä. Kaikkien minun leikkikavereiden isät olivat sotavammaisia.
  Minä en milloinkaan unohda....!/Anja

  SvaraRadera