22 februari 2011

Önskan

Ibland undrar jag vad jag tänkte på när vi köpte huset i Taberg. Här råder nästan samma klimat som i Mellansverige, växtzonen är 4-5 (även om man inte behöver bry sig så mycket om den) och bara man åker till Jönköping knappt två mil norrut så är det helt andra klimatförhållanden. Men nu är vi här och vi får göra det bästa möjliga av trädgården.

Vi har rätt mycket önskemål och planer för trädgården, i år blir det en avgränsande spalje/pergola och odlingsbänkar plus en speciell grillplats vid soldäcket. Odlingsbänkarna ska innehålla både ätbart och ögonfröjd, och förrgår var vi på Plantagen och tittade på vad de hade för frön. Det blev en hel del och nu ser jag framför mig odlingsbänkar fyllda med sallat, lök, ringblommor, squash, sockerärter och annat gott och vackert. Och majrovor ska jag odla, så gott att grilla! En del frön ska i jorden redan, och så också dahlia- och liljeknölar som vi köpte. De ska fylla stora krukor med härliga blommor i sommar, hoppas jag. Sommarmalva och riddarsporrar ska in i rabatter ... allt är rätt klart, i huvudet!


Något som jag önskar att jag kunde ha är magnolia, en riktigt stor buske. Och det går att ha dem även här men risken är stor att de dör någon kall vinter. Och jag vill satsa bara på växter som verkligen tål klimatet här.
Denna magnolia är fotograferad i Dublin i april för några år sedan ... så om två månader kan man njuta av dessa härliga blommor. Om man är på rätt plats vill säga.


Så något som jag också önskar mig är en resa söderut för att möta våren ... En resa är bokad, till Istanbul. Undrar vad de har för blommor där?

Andra önskemål kan du se på Tisdagstema.

12 kommentarer:

 1. Åh, magnolia är underbart! Vi har ett magnifikt magnoliaträd på nåstan 4 meter i vår koloniträdgård. Det har överlevt i flera decennier, men frågan är om denna vintern trots allt varit för barsk... Fin bild som ger löften om det maj som komma skall!

  SvaraRadera
 2. Den där magnolian är en riktigt vårdröm!

  SvaraRadera
 3. Hejsan!
  Om jag vore i dina "kläder"Skulle jag prova något av följande magnolior:
  1) M.Acuminata-hybrider (utrymmeskrävande)
  eller
  2)M.sieboldii som tar mindre plats och blommar länge.
  Båda finns i namnsorter och tillhör bland de mest härdiga.
  Välj ett lite skyddat ställe med där tjälen lämnar jorden först. Undvik också plats med tidig vårsol.
  Blanda den befintliga jorden med grus då släppet tjälen fortare på våren. Se till att det inte blir stående vatten vid rötterna. Täck rötterna på hösten med löv.
  "Pröven allt och behållen vad gott är" (Bibelcitat)/Anja

  SvaraRadera
 4. PS
  Några "tryckfel" i min kommentar - hoppas att du förstår - annars får du fråga
  DS

  SvaraRadera
 5. Tack för ditt svar =D
  Då vet jag vart jag ska åka idag o införskaffa mig knölar ;) =D=D=D
  Och har jag dem dessutom i krukor så måste jag ju ändå ta in dem på vintern för annars fryser krukan sönder.. TACK Igen =D

  Ang din bild på magnolian så är den verkligen super vacker =) En av de vackraste blommorna tycker jag =)

  SvaraRadera
 6. Härligt när man har trädgård att få så sina önskeblommor o grönsaker. Klart du önskar att du kan sticka fingrarna i marken och sätta:)

  SvaraRadera
 7. Magnoliaträd är en önskedröm för mig också. Blommorna är ju så vackra.

  SvaraRadera
 8. LEENA!
  NEJ. DE JAG FÖRESLOG ÄR INTE TIDIGBLOMMANDE - DET JUST DÄRFÖR SOM DE HAR EN CHANS I DIN ODLINGSZON!/ANJA

  SvaraRadera
 9. Vårat Fagerhult (300 m ö h) är också zon 5, så det dröjde länge innan man fattade varför en del växter dog under vintern tills någon sa zon 5.

  Man tänker inte riktigt så när det är zon 1 i Gisebo, bara som du säger några mil längre bort.

  Så underbart med en resa till Istanbul!

  SvaraRadera
 10. Hoppas det blir en bild sen på alla fina blommor och buskar i din trädgård så vi får se om önskan gick i uppfyllelse ;)

  SvaraRadera
 11. Blommor och grönt i massor. Det blir fina foton framöver. Magnoliorna är pampiga. Vi har många stora magnoliaträd här i Norrköping. Men det tar ett tag ännu innan de blommar, men knopparna är stora. Ha dé1

  SvaraRadera
 12. Magnolia är underbart vacker, jag har inte vågat satsa på någon här hos mig, fast det kanske skulle kunna lyckas:) Spännande med resa till Istanbul!
  Ha det gott!
  Kram Margot

  SvaraRadera