7 januari 2011

Gömd

Katarina på Blooming Friday vill att vi tolkar "Gömd" i bild. Först tänkte jag på all snö som gömmer allt möjligt men jag börjar bli lite trött på snöbilder. Så det får bli bilder från semestern 2009. På kyrkväggen i Carnac, Bretagne i Frankrike finns en liten staty på Saint Cornely (eller Cornelius) som levde på 200-talet. Han passar bra i dagens tema, han kunde nämligen gömma sig i örat på en oxe. Skickligt, tycker jag. Allt för att komma undan romerska soldater som var ute efter honom. Som tack för denna oxtjänst blev han böndernas, boskapets och tamdjurens skyddshelgon, och man kunde även vända sig till honom om man hade epilepsi, kramper eller andra sjukdomar som har med nerver, balans och öron att göra. Och inte nog med det, han var även skyddshelgon för älskande par.


Han kunde göra andra trollkonster också, denna påve. I Carnac finns stora fält med megaliter, stående stenar uppresta för 6000 år sedan. Ingen vet varför de restes, och många paralleller dras till Stone Henge. Men en myt berättar att det var Saint Cornely som, för att komma undan en hednisk fiendearmé, förvandlade anfallarna till sten. Och där står de ... det finns tre stora fält och flera mindre. På juldagen ska man dock akta sig, för då vaknar de till liv och rusar till en närbelägen flod för julbad. Och de väjer inte för någon ...


Nu är ju detta Blooming Friday, så ett par blombilder tar jag med också. Stenarna är vackra i sig men blir extra fina ihop med ljung och björnbärsblommor.

Och Saint Cornely, ja, han dog martyrdöden. Exakt hur och varför vet man inte heller, men martyr blev han. Det påstod hans samtida kompis St Cyprian, och inte skulle väl han hitta på något sådant?

Megaliterna i Carnac blev kända även i  Asterix-serien. Bautastenen som Obelix så lätt bär på ryggen kommer just därifrån.

This Saint Cornely guy lived in 3rd century and was something special - he hided in an ox' ear to escape his enemies. He also turned thousands of enemies to stones. These stones - megalites - can be seen on large fields near Carnac, Brittany in France.
Visit Blooming Friday to see hidden things, and more flowers, I hope!

20 kommentarer:

  1. Det vore väl något? Att få gömma sig - om inte i ett oxöra - så åtminstone bakom en sten när ljungen blommar på andra sidan? Nu blommar bara snöblommor och stenarna ligger gömda under snön!/Anja

    SvaraRadera
  2. Härlig läsning och tack för den.

    Ha en riktigt fin helg

    Gunilla

    SvaraRadera
  3. Lärorikt!
    Är som du trött på snön, men vita blommor finns det plats för i mitt hjärta.
    En skön helg önskar Eva Linnea

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig tolkning av temat! Märkliga egenskaper han besatt - och märkligt är det med dessa bautastenar.
    Ha en skön fredag!

    SvaraRadera
  5. Spännande inlägg!
    Du verkar ha väldig bra minne som kommer ihåg allt detta och från 2009. Att bara komma ihåg när de ser bilden att gömd funkar. Imponerande Leena!

    Idag är det ju TGIF och just nu håller jag på med att göra aptitretare(stekt baconlindad halloumi)till drinken (GT) på balkongen när Tommy kommer hem. Men sedan slarvar vi genom att gå ut och äta, var så länge sedan annars brukar vi ju laga mat tillsammans.

    Ha du en mysig TGIF/ Kram Annelie

    SvaraRadera
  6. Mmmm, jag njuter... Lite kulturhistoria och blommor på samma gång! Härligt! Härlig tolkning också!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  7. Hur bra som helst. Både blommor och historia :)
    Tjingeling

    SvaraRadera
  8. Spännande och intressant tolkning!
    Ha en trevlig helg!
    Kram Margot

    SvaraRadera
  9. Väldigt väldigt intressant!!! Härliga bilder. Önskar dig en fin kväll/Gela

    SvaraRadera
  10. Vilken härlig historia. Fina bilder dessutom!
    /Anette

    SvaraRadera
  11. Blev så nyfiken när jag såg din kommentar hos Annelie om hur du taggar dina bilder, så jag var "tvungen" att kika in ;-)

    Tänk att inte långt från stenarna i Carnac bodde min brevväns föräldrar, hon visade mig bilder därifrån men jag har inte varit dit. Däremot har jag flera gånger funderat på att skriva om mina gamla brevvänner, nu blev jag påmind igen...

    SvaraRadera
  12. Tack för en fin berättelse och fina bilder. Ha dé!

    SvaraRadera
  13. Tack för en intressant historia ! Man får nog akta sig för det där julbadet, hi hi.
    Ha en fin helg
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  14. Ny lärdom. Ju äldre jag blir ju mer vet jag att jag inte vet.. Tack för ny spännande lärdom:)

    SvaraRadera
  15. Kul att få lära sig något nytt!
    Ha en fin kväll! / Irene

    SvaraRadera
  16. Tack =))
    Jag hoppas att ni me får ett jätte bra år !!

    Kram
    Carina

    SvaraRadera
  17. A fascinating story. I visited Brittany many years ago and was very impressed with the standing stones.
    Have a good weekend.

    SvaraRadera
  18. Hej.. häls från Finland.. va häftiga bilder du hade..o kul läsning.. o stenarna, ligger säkert nått i vad sägnen säger..hihi..ja man är trött på all snö o även här i österbotten väntar man på våren..mvh Christine

    SvaraRadera
  19. Aha...mmmm..jag läser o förundras..

    SvaraRadera