10 januari 2011

Gavelornament

Måste erkänna att jag är på lite tunn is här, hade inga bilder på vackra svenska snickerier och hus. Vet inga hus precis i närheten heller ... Men jag provar med dessa för Veckans hus som har temat Gavelornament.

På Visingsö finns det en del gamla gårdar och ladugårdsbyggnader där vindskivorna fortsätter med horn uppe vid taknocken. Jag har för mig att det är ett väldigt gammalt sätt att dekorera hus - från vikingatiden, eller är det bara en association från hornen? - men har inte hittat någon mer information om detta. Kanske någon med bättre byggnadskunskaper vet? I alla fall är de ju en gavelornament, även om den är väldigt enkel.


Desto mer storslagna är gavlarna neråt i i Europa. Hansastäderna har hus som vänder gaveln mot gatan - platsbrist? - och dekorerar den med en fuskgavel som sträcker sig högt över själva byggnaden. Ser man från sidan så är det bara en gavelvägg som finns där uppe. Denna är från Wismar, och huset är Alter Schwede (Wismar var i svensk ägo i nästan 200 år), Wismars äldsta byggnad. Den är numera en restaurang, tidigare har det varit affärs- och bostadshus.


Älskar man vackra byggnader så är en resa till Gdansk och dess Långa torg - den är verkligen lång! - att rekommendera. Denna stad som var helt i ruiner efter kriget har restaurerats och nu kan man sitta på en trottoarservering och beundra alla de vackra målade husen kring torget. Även de vänder gaveln mot torget så där kan man tala om gavelornament! Den ena vackrare än den andra. Husen är 4-5 våningar höga och hela gavlarna är dekorerade med målningar, små statyer och annat.

Titta in hos Hedvig på Veckans hus för att se mer!

7 kommentarer:

 1. Alla husgavlar var fina men det på Visingsö var helt underbart, ett riktigt timmerhus!

  SvaraRadera
 2. Morrn.

  Fina bilder nere från Europa, det gamla trähuset är vackert.

  Jag tror att alla ornament är "godkända".

  Jag har blandat....

  Ha de bra.

  Hasse A

  PS kul ordkontroll "ge for mam"

  SvaraRadera
 3. Visingsö helt OK, Wismar skulle jag vilja klassa som 'frontespis' - dessa fuskgavlar - googla på ordet så får du se. Eller så kan den klassas som trappstegsgavel. Det är inte lätt det här när man kommer in på detaljnivå.
  Tredje huset från Gdansk är ju underbart vackert och väl värt att visa upp. Men kanske inte den variant jag var ute efter.
  Men vad gör det, dina bilder är underbara och vi har inte sett dem förut.
  Tusen tack för ditt bidrag och stor kram.

  SvaraRadera
 4. Wow det var ovanliga skapelser och gavelglädje - finfint bidrag!
  Ha det så gott!

  http://fotochip.blogspot.com/2011/01/veckans-hus.html

  SvaraRadera
 5. Men nu hade ju inte vikingarna horn på sina hjälmar...

  Gillar din häftiga blandning av gavlar - tänk att dekor kan vara så olika! Och Gdansk - dit måste jag åka. Också. Suck. Så mycket att se, så lite tid (och pengar)...

  SvaraRadera
 6. Så vackert huset på Visingsö är. Gillar hornen som sticker upp. Huset i Gdansk är också mycket vackert.

  SvaraRadera