26 januari 2011

Moderna fasader

Hedwig fortsätter att sätta oss på prov, nu ska vi visa bilder på moderna fasader. Här hemma i byn är inte mycket som är modernt och jag har nog varit lite hemmablind också för jag hade inte några bilder av Jönköpings nybyggda spännande hus, det finns ju några i alla fall.

Centre Pompidou i Paris är kanske inte jättemodern, den byggdes redan på 1970-talet men det skiljer sig från omgivande hus i äldre stil. Det är ett centrum för konst och kultur och innehåller museum för modern konst, bibliotek, biograf, affärer och restauranger. Där ordnas också konserter och danstillställningar.

Husets arkitektur är omdiskuterad, en del gillar den, en del tycker det ser förskräckligt ut bland fina gamla hus. Jag tyckte det var rätt fascinerande och glatt ... konst behöver inte vara så svårt att ta till sig. Vi hade dock inte tid att gå in i själva byggnaden utan fortsatte våra strövtåg med baguette, ost och vinflaska, på jakt efter en lämplig picknick-plats. Den var inte så svår att hitta, Seine erbjuder många fina platser att sitta ner på och titta på båttrafiken. Fast kanske hade det varit bättre att gå in på restaurangen här, vi fick nämligen en jättevåg över oss när vi satt på flodkanten. Det var en stor båt som åkte foooort ....

Huset har vänt sin insida utåt - rör för vatten, luft och el finns utanpå huset och är målade i starka färger: blått för luft, grönt för vatten och gult för el. Passager för människor är röda. Dock har några rör målats vita på sista tiden, jag vet inte varför.


Hos Hedwig kan du se flera exempel på moderna fasader.

7 kommentarer:

 1. När jag såg byggnaden första gången, tyckte jag att bara var för mycket. Men senare och även nu här med dina foton, så tycker jag den är häftig och uppstudsig på ett positivt sätt. Onekligen färgglad och annorlunda.

  SvaraRadera
 2. Jag undrar hur jag skulle uppfatta detta hus i verkligheten. Skulle nog tycka att det var förfärligt i förhållande till omgivningen. Men i sig självt är det ganska spännande och överraskande. Smart tänkt med färgerna, både funktion och dekoration.
  Spännande att se på är det verkligen.

  SvaraRadera
 3. Vi var utanför men visste inte riktigt vad det var

  SvaraRadera
 4. Häftigt bygge, besökte detta första gången 1980 på min första resa till Paris.

  Någonstans i bakhuvudet minns jag att det talades, att en svensk var inblandad i det hela, men när jag söker på nätet hittar jag inget om detta. Har jag drömt eller är det någon annan som vet något om detta?

  Verkligen kontraster mitt inne i Paris, bland alla andra gamla hus.
  Sista bilder är kanon!

  Här finns mitt bidrag denna gången, tyckte det passade på denna bloggen istället.

  http://sandberg2singapore.blogg.se/2011/january/moderna-fasader-esplanade.html

  SvaraRadera
 5. Jag tycker det här huset är både fräckt och fult på samma gång. Jag såg det i slutet på 80-talet. Jag minns inte att rören var målade i så starka färger. Kanske var det inte så då? Eller också så såg jag det inte. Vi var inne och tittade i huset. Minns att jag tyckte att det var spännande med de där rulltrapporna utanpå huset.

  SvaraRadera
 6. Paris tillhör ett av mina drömmål och den här byggnaden/komplexet är givetvis ett dragplåster.

  SvaraRadera
 7. Mais oui! Beaubourg!

  Visst är det ett spännande hus - så annorlunda! Och ja, färgstarka rör utanpå. Fortfarande modernt i sitt uttryck. Så totalt annorlunda mot husen runt omkring - och samtidigt så passande! Eller är det nu när vi vant oss som vi tycker det?

  SvaraRadera