13 augusti 2013

Hälsosamt

Vi är lite av chilifreaks. I år odlar vi flera olika chilepeppar, och använder det i maten så ofta det går. Och förutom att det är gott är det hälsosamt också - ämnet kapsaicin som finns i dem ska stimulera ämnesomsättning och förbränning och de innehåller mycket C-vitaminer och antioxidanter. Man kan dra ner på saltanvändning, vi saltar inte alls när vi har några chilefrukter i maten.

Vår favorit är Superchilin. Den får massor med frukter och plantan är så fin och kompakt att den är som en prydnadsväxt. Det är andra året som vi har den och den kommer vi nog alltid att ha.

En mycket mildare chilepeppar - Jamaican bell. Frukterna är 4-5 cm i diameter och den är så mild att vi grillar dem som tillbehör. Gott också i rotfruktspanna i ugnen. Plantan är dock stor, över två meter hög och med många spretiga grenar, så den tar rätt stor plats i växthuset.

Andra sorter som vi har är Korall, Jalapeño, Habanero och Cayenne. Det är jättekul och lätt att odla chilepeppar, det går nästan inte att misslyckas.

Tisdagstema

15 kommentarer:

 1. Vilken lyx att njuta av egenodlad chili. Jag försökte mig på att odla en planta i år men tyvärr kom det ohyra på den så den åkte i soporna illa kvickt.

  SvaraRadera
 2. Att njuta av egenodlat är så gott, den milda varianten vore något för mej fina röda frukter;-)
  Ha en skön dag, här skiner solen;-)

  SvaraRadera
 3. Åh så underbart! Vackert, gott och nyttigt på samma gång.

  SvaraRadera
 4. Vackert, gott och hälsosamt! Lyckliga du som har växthus!

  SvaraRadera
 5. Vilka fina plantor! Så många frukter du får!

  SvaraRadera
 6. Trevligt och nyttigt med hemodlat för då vet man att det inte innehåller gifter som inte är så nyttiga. Vackra plantor har du fått.

  SvaraRadera
 7. Nämen vad härligt, måste vara hur kul och gott som helst med egenodlat. Hatten av för er! Ha en fin dag :0)

  SvaraRadera
 8. En hel chiliodling har du/ni ju! Känns säkert också kul att kunna plocka sina egna chilifrukter!

  SvaraRadera
 9. Härliga bilder på dina chilefrukter !! Visst är de nyttiga och användbara till mycket. Tror jag nämnt för dig tidigare att vi odlade chilefrukter på terrassen. De var så eldiga att de absolut inte gick att äta. De kommer igen även i år men nu får de stå kvar i jorden. Tycker de är ganska fina med sin orange färg. Tar till mig av dina tips. Finns ju ganska många olika sorter så jag ska nog ta och prova en av de du nämner.

  SvaraRadera
 10. Jamaican bell verkar verkligen spännande. Tack för tipset att odla chili... ska göra det nästa sommar på balkongen. Jag vet att chili är nyttigt och försöker äta det så ofta jag kan. :)

  SvaraRadera
 11. Vilken härlig chili. Det är verkligen hälsosamt och gott.

  SvaraRadera
 12. Niin kauniin värisiä ja muotoisia ciliä.
  Meillä ei tänävuonna ollut niitä kasvamassa.

  SvaraRadera
 13. Jag tycker det är såå läckert med alla dessa chilifrukter. Många gånger har jag tänkt att jag ska odla själv men har inte kommit längre än till tanken. Latmasken har ett hårt grepp om Pumita. ;) Underbara bilder!

  SvaraRadera
 14. Vilka häftiga chilisar! Den sista bilden särskilt, jag har en orange sort. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 15. Kul att ni får så fina chilisar! Det måste vara växthuset som ger den perfekta värmen ;-) Lyckos er som har ett ;-) Skönt om man slipper löss och annan ohyra också. Våra krukor har fått stå utomhus, men ger ändå en hel del i år verkar det som.
  Vi ser fram emot skörden, de flesta sorter är från frön från Mallis.
  Intressant att man kan minska på saltet om man använder chili. Måste testas!
  Kram Maria

  SvaraRadera