11 augusti 2013

Månadens favoritväxt - augusti 2013

Jag har länge velat ha stockrosor i trädgården. Förra året sådde jag en mix i olika färger. Nu har jag plantor som blommar, ståtliga och fina! Jag älskar dem! Och så gör också rådjuren så i början av sommaren var de och kalasade på bladen som fortfarande är lite sargade (men som tur är växer det annat där så det syns inte så mycket). Nu har vi lyckats hålla de glupska maradörerna utanför den delen av trädgården med hjälp av fiskelinor. De känner att något tar emot men ser det inte och vågar inte hoppa. En natt i veckan vaknade vi av att de skällde och frustade i ren ilska utanför barrikaderna ... men in kom de inte!

Här kommer lite bilder av de fina blommorna.
Det ultimata vore ju att ha dem mot en vitkalkad vägg men det har vi inte så de står i en rabatt mot en spaljé med armeringsjärn. Och när jag ändå önskar så skulle jag vilja ha en nästan svart stockros som jag såg i Österlen för någon vecka sedan. Men vi har en planta till som inte har blommat än, kanske är den svart ...? Lite färg tittar ut på en av knopparna och den ser väldigt mörk ut ...  Men mest av allt önskar jag att dessa stockrosor kommer igen även i framtiden. De är ju egentligen inte fleråriga.

Fler favoriter hos Anna Vattenkanna!

9 kommentarer:

 1. Jätte fint val! Ståtliga och vackra.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 2. Hej Merja! Jag har (nästan) svarta stockrosor. Vill du ha frön och försöka få egna? Skicka din adress till eva.linnea@live.se så skickar jag några. Det kommer att dröja några veckor för jag är i Stockholm just nu.
  Kram från EL

  SvaraRadera
 3. RÄTTELSE: ooops ibland går det för fort! Jag skrev hej Merja av bara farten. Tittade på förra kommentaren!

  SvaraRadera
 4. så vackert med stockrosor
  jag har en perenn sort som klarade den bistra vintern
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 5. Vilka vackra stockrosor du har! (De råkar även var min månadsfavorit=)
  Jag har kommit på att bästa sättet att få flera till nästa år, är helt enkelt att låta dom självså sig, eller evt sprida ut frö lite här och var sent på hösten. Det kanske bara är en lyx vi har här i Skåne?

  Vilket roligt "stängsel" ni har för att skydda dom mot rådjur. =)

  SvaraRadera
 6. Så vackra dina stockrosor är! Jag köpte en påse i England som jag sådde i höstas och i våras. Och ännu står de kvar i sina krukor, små och taniga haha.. jag måste ta tag i saken och plantera ut dem! Det skulle vara en mix av gula, orange och mörkröda... hoppas att de blir lika fina som dina.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Dina Stockrosor är jättevackra! Stockrosor är mina augustifavoriter också.
  Kram Carina

  SvaraRadera
 8. Vackra bilder! En favorit även hos mig, här växer den som ogräs i kvarteren (Malmö), men finns även i trädgården.
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 9. Vi har samme favoritt i august. Dine er nydelige. Man må jo bare bli glad av de staselige, høyreiste og fargerike blomstene. Godt at du har lykkes med å holde rådyrene unna. Du skal bare se at de frøsår seg selv. Jeg håper på det samme hos meg:)

  SvaraRadera