11 maj 2012

Veckans fönster - mörkt

Svart och stor med mörka fönster - så ser önskebilen ut i Peking. Och gifter man sig så åker man ju förstås en sådan.

Bilen med brudparet är dekorerad med blommor och alla andra bilar i korteget var också svarta med mörka rutor.

Bröllop firas ofta med lunch på något fint hotell. Om man gifter sig en andra gång kan man ha en middag istället. Bröllopet är en rätt dyr tillställning som brudgummen betalar; det är ont om unga kvinnor i Kina nuförtiden så tjejerna kan ställa krav på sina tilltänkta ... det ska vara fint bröllop och en lägenhet fixad. Det är stort underskott på unga kvinnor eftersom man bara får ha ett barn och det förr gjordes många aborter om det väntade barnet var en flicka. Nu är det helt förbjudet att kolla det alls.

Som present ger man kontanter i kuvert och beloppet antecknas noga så man kan ge motsvarande mycket tillbaka ... Vår guide skulle på sin kusins bröllop helgen efter vi var där och han skulle ge motsvarande 5000 kronor. Dessa trodde han att hans lilla dotter skulle få i sin tur från detta brudpar den dagen hon gifter sig.

En bonusbild. Ett av många brudpar som hade fotosession på stan. Alla brudarna var klädda i rött. Och med långa släp. Och alla var de så vackra som bara brudar kan vara.

Veckans fönster

16 kommentarer:

 1. Vad fint de dekorerar bilen, först trodde jag dock att det var begravning på g. Kul att få lite historia bakom det hela.

  SvaraRadera
 2. Klurigt tänkt med de mörka bilrutorna.
  Intressant läsning till det. Toppenbidrag!

  SvaraRadera
 3. Oj jag tänkte också begravning direkt ... så fel man kan ha!

  SvaraRadera
 4. Kärlek..jag är så glad i romantik så jag smälter..

  SvaraRadera
 5. Bra tolkning av temat och intressant det du berättar!

  SvaraRadera
 6. Ljuvligt! Samtidigt lite sorgligt! Har ju varit där, då var det inte riktigt likadant. De politiska karderna åkte alltid mörk hade alltid speciella rum osv. Kvinnounderskottet var inte lika stort som nu. I Peking hade man stora affischer, 1 barn är tillräckligt, så visade man en flicka som gick i skolan. Häftigt Leena fortsätt publicera dina Kina bilder!

  SvaraRadera
 7. Alltid lika intressant att få veta mer om historian bakom bilderna som publiceras. Det här var helt nytt för mig, men jag har ju aldrig varit i Kina eller överhuvudtaget Asien.

  Fiffigt tänkt med svarta bilrutor.

  SvaraRadera
 8. Mörktonade rutor på stora svarta bilar får en ju inte direkt att tänka på bröllop! Mendet är fina och intressanta bilder (och text) du har valt till veckans tema.

  SvaraRadera
 9. Vilket spännande inlägg med fina bilder! Så kul att få veta lite om hur det går till i Kina. Precis som Sassa har jag inte varit i Asien öht... men skulle vilja förstås. :)

  SvaraRadera
 10. I motsats till flera kommentarer här så tänkte jag genast på bröllop då jag såg den utsmyckade bilen. Det här var något nytt för mig, då vi var dit på vintern så såg vi förstås inga brudpar.
  Kul att vi fick se bonusbilden också!

  SvaraRadera
 11. Intressant variant på temat. Det där med att byta pengar med varandra känns som lite överkurs. Och många kinesiska flickor har fått nya hem i andra länder sedan de blivit adopterade.

  SvaraRadera
 12. Tonade rutor på bilen, fint dekorerad. Intressant läsning, lustigt att alla brudar bär rött. Barnbegränsningen skapar onekligen sina egna problem. Bra med bonusbilden så man fick se ett brudpar. :-)
  Jag har liknande tonade fönster, men de är stilla. ;-)

  SvaraRadera
 13. Måste erkänna att när jag först såg bilen med tonade rutor och blommorna trodde jag det var en begravning, tänk så olika våra traditioner är. Sedan brukar alltid sambo säga om de som har tonade rutor i Sverige, de har något att dölja.

  När jag läser din text blir det istället vacker och vilken fin bild av det vackra brudparet. Måste nästan säga att jag tycker det var vackrare med rött än vårt vitt, eller ... vackert är det i alla fall och mycket bra bilder av dig.

  SvaraRadera
 14. Tänkte bara tala om att du har en utmaning att hämta inne på vår blogg!

  SvaraRadera
 15. kul med informationen som hänger samman med bilden och vad som sker. fina foton båda två.

  SvaraRadera
 16. Brudparet ser sorgset ut och bilen skulle kunna passa på begravning i ett annat land. Bra foton och intressant att läsa om bröllopet.

  SvaraRadera