25 maj 2012

Veckans fönster - förvirrat

Dessa statyer föreställande lejon ... drake ... vattenodjur  - det har ju fjäll ? - fanns utanför en byggnad med jadeutställning/shop som vi var och tittade på i Peking. Där fanns helt fantastiska konstverk av jade, till helt fantastiska (höga!) priser och vi fick även en föreläsning om jade och fick se hur konstverken tillverkades. Mycket intressant!

Eftersom Susanna har så svåra utmaningar så får denna bild duga: här finns fönster, och här finns förvirring. Vi lyckades aldrig lista ut vad det var för djur.

Och en bonusbild (jag måste ju beta av mina Peking-bilder ...). Här skapas en kinesisk mysterieboll i jade, något som fanns i många olika storlekar. Den består av flera bollar inne i varandra, de inre är helt lösa. Man utgår från en stor boll, sedan görs de inre bollarna med speciella verktyg inne i den stora bollen, helt lösa från den. Och ingen av bollarna kan öppnas eller tas ur varandra. Alla bollarna är rikligt dekorerade med drakar och andra symboler. Bollen är en lyckobringare och anses stärka lyckan och harmonin i familjen.

I shopen fanns allt från armband och ringar till jättestora statyer, många krigare, lejon och drakar, den ena mer skräckinjagande än den andra. Det största konstverket var nog en segelbåt helt i jade, säkert över fem meter lång.

Veckans fönster

16 kommentarer:

 1. Tänk så skickliga dom är i sitt hantverk, otroligt.
  En sådan boll vore inte helt fel att äga, men den kanske kostade en hel del med tanke på att det måste ta en himlans tid att göra dom.
  Kul att jag fick se.
  Tack för d.

  Och du ha en finfin helg....

  SvaraRadera
 2. Det är väl ngn slags drakar och i Thailand är det viktigt vilket material de tillverkats i för ha effekten av skydd. Jag har två små sådana drakar i jade som skyddar mina barnbarn :) (de står på var sin sida om deras foton i bokhyllan)
  Dessutom påminner drakarna lite om Tibbar :) Jag gillar dem skarpt!

  SvaraRadera
 3. Så himla intressant! Jag kan tyvärr inte hjälpa dig i förvirringen... djuren känner jag inte alls igen. ;) Tack för bonusbilden också! Bollarna kanske bringar lycka och harmoni hos den som kasserar in pengarna. ;)

  SvaraRadera
 4. oj oj ett odjur ??
  :-)))

  ja de där bollarna är helt otroliga såg dem i södra Kina också, Guangzhou

  SvaraRadera
 5. Intressant! Alltid lika roligt att se dina bilder från Peking! :)

  SvaraRadera
 6. Jo, sådana där konstverk liknande bollarna har jag också sett, men det var en uggla som inuti sig hade flera mindre ugglor.

  Typiska kinesiska drakar som kan förvirra vem som helst med sin uppenbarelse.

  SvaraRadera
 7. Konst på hög nivå eller snarare komplicerad nivå! Ha dé!

  SvaraRadera
 8. Jösses vilket fantastiskt konstverk.Inte undrar på att det kostar!

  SvaraRadera
 9. Visst är Peking ett äventyr! Jag var där för fyra år sen!

  SvaraRadera
 10. Ojoj, vilket hantverk!

  SvaraRadera
 11. Så intressanta bilder blir alltid godkända, fantastiskt hantverk...både jade och foto.

  SvaraRadera
 12. Spännande bilder och vilket arbete med bollen!

  SvaraRadera
 13. snacka om pilleri jobb!! själv hade man säkert haft sönder bollen med en gång :) intressant information och fina bilder.

  SvaraRadera
 14. Tycker nog det påminner om en grip (som faktiskt finns i Malmös vapen) som något förvirrande kombinerar lejon och rovfågel.

  SvaraRadera
 15. Riktiga maffiga odjur, allt lär ju komma från havet det är väl därför de har fjäll. Vilket hantverk, mystiska jade bollar!! OJ.

  SvaraRadera
 16. Ja, ett par riktigt förvirrade djur! Härligt att ta del av dina Peking-bilder.

  SvaraRadera