18 januari 2011

Naturens lusthus

Veckans hus hade denna vecka temat "Lusthus", och då skulle man också berätta om minnena förknippade med detta lusthus. Helt omöjligt, tänkte jag först, men Hedvig är ju rätt generös med ramarna till utmaningen så då kanske vårt "lusthus" passar. Och när jag tänker efter så är vår sjö något av ett lusthus för oss. Vi tillbringar väldigt mycket tid kring den, och har gjort det alltid. Det tar bara 5-10 minuter att gå dit från vårt hus.

När vår dotter var mindre hade vi lite andra aktiviteter där än nuförtiden. Då var det varma eftermiddagar och sköna helger vid badplatsen, med bullar och saft i fikakorgen. Där lärde hon sig att simma - en regnig, kall sommar när vi föräldrar huttrade på stranden och försökte uppmuntra: "Det känns mycket varmare i vattnet när det är så kallt i luften." Och där lärde hon sig att åka skridskor. Någon vinter var det en lång bana som gick runt hela sjön, med blänkande fin is. Annars var det en liten plogad bana vid stranden. Där höll hon igång med sin pappa, jag har aldrig lärt mig åka skridskor så jag åkte skidor på spåret istället, stannade hos dem vid varvningen och frågade om jag skulle ta ett varv till ... det var som att vara på en riktig vintersportort.

Egentligen är det två små sjöar, med ett smalt sund emellan med en enkel träbro. Sedan många, många år går jag en gryningspromenad ihop med en väninna. På somrarna går vi alltid vid sjön men även på vintern så länge vi kommer fram för snön.
Och på kvällen avslutar jag dagen ofta med en promenad där med min man. Ibland bara runt en sjö men för det mesta blir det två sjöar. Och ändå tar det bara en timme att gå runt ... De är inte stora.

När vi har gäster släpar vi ofta dem till sjön, som till ett riktigt lusthus ... En promenad där i den ljusa midsommarnatten är en höjdare. Och det blev många mer eller mindre improviserade bad där på midsommaraftnarna förr när vi gick dit även på dagen. Varje nyårsafton på dagen går vi till andra sidan sjön för att spela kubb och grilla korv. Det har jag berättat om i ett tidigare inlägg, där även bilderna nedan fanns med.

Vi har ofta skojat om att vi behöver ingen pool i trädgården - det har aldrig varit på gång på allvar heller - vi har ju en stor pool så nära. Och inte behöver vi något lusthus heller, det har vi också så nära. Ett lusthus som förändras med årstiderna och som vi inte behöver underhålla. Där man kan sitta och låta blicken vila vid vattnet, leka och spela, umgås med vänner, fylla på batterierna. Kan det bli bättre?

Spännande läsning och bilder av andra lusthus hittar du hos Hedvig på Veckans hus!

And - I think this is suitable even for Watery Wednesday, so here we go! This is our lake in Taberg where we walk, meet friends, enjoy the nature ...

16 kommentarer:

 1. Vilken underbar tolkning det blev. Du är lyckligt lottad som får bo i en sådan omgivning. Du har ju världens bästa och finaste lusthus.

  SvaraRadera
 2. Åh, så poetiskt och vackert inlägg.
  Jag vill också ha en sjö! Vilken lyx!

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt vilket lusthus du har och då tänker jag att jag har ju också ett sådant ;), trädgården vid vårat lilla torp, bersån och sjön.

  Jättebra tolkning Leena och underbara bilder!

  SvaraRadera
 4. Vad härligt att ha sjön på gångavstånd! Vilken vacker omgivning!
  Ha det gott!
  Christina

  SvaraRadera
 5. Vad fint du skriver Leena & vilka vackra bilder !!

  SvaraRadera
 6. What pretty photos. The group of you walking in the snow and the shot of the campfire remind me of Colorado. Very nice!If you have the time, stop by my page at www.adventureswithjessica.blogspot.com and check things out. New followers are always welcome :) Thanks!

  SvaraRadera
 7. Great shots. Love the reflections too.

  SvaraRadera
 8. what a beautiful place and memories. terrific photos.


  Midweek Blues
  Watery Wednesday

  SvaraRadera
 9. Ohhh så mysigt. Så skulle jag vilja bo.
  Jag kan riktigt känna doften av en halvbränd grillkorv. Smaskens....
  Jättefina bilder.
  Kramizzzzz

  SvaraRadera
 10. breath-taking!! i love your photos!!

  SvaraRadera
 11. Vilken underbar plats och så nära. Förstår att du har många vackra minnen förknippad med er vackra sjö.

  SvaraRadera
 12. What a handy and beautiful place to get away to.

  My uncle was part of a small community in Sweden who hired a lake to be able to fish. They had to keep it neutral by constantly adding bags of lime so that the fish could survive the constant acid pollution drifting over from Russia.

  SvaraRadera
 13. Härlig tolkning med härliga bilder. Min fantasi tröt! Ha dé!

  SvaraRadera
 14. Fantastisk tolkning. Naturen överträffar allt. Underbara bilder.

  SvaraRadera
 15. I suspect Sweden must be beautiful all year long!

  SvaraRadera