28 januari 2011

Dofter

Så är det köldgrader igen, snör knirkar under fötterna och vid varje andetag kommer det ut små vita puffar. Luften är frisk, kall - och doftfri. Det är nu man längtar efter sommarens dofter, tillsammans med sol och surrande bin. Visst, det kan finnas härliga dofter nu också men mest inomhus - nybakat bröd, frukter, kryddor, nybadad baby ... eller parfym som man kan ana när någon går förbi. Förhoppningsvis bara ana, vill jag säga, för alldeles för mycket parfym blir bara kvävande.

Så jag drömmer mig tillbaka, eller fram, till vår trädgård på sommaren. Många blommor har en underbar doft. Moses brinnande buske har vackra blommor under en lång tid, den är en av de verkliga skönheterna i trädgården, och hela busken doftar starkt kryddigt. Har man tagit i bladen bara flyktigt så doftar händerna lång tid efteråt.

Den mest klassiska av doftande blommor är väl syrénen. Vi har en lång syrénhäck med vita och olika lila blommor blandat, då blommar den rätt länge och doftar underbart. Vi går där och sniffar, och tar in bara enstaka kvistar in för den är lite som parfym - den ska inte dofta överväldigande.

En rabatt är vi riktigt nöjda med. Den är utmed gången från trappan upp från garageplanen och den ser ut som en jättebukett med en stor smultronschersmin i mitten, kantad av lite lägre pioner i rosa och vitt, och ännu lägre kantnepeta och klätterhortensia. När allt blommar samtidigt är den jättefin. Men det bästa är ändå doften - schersminen doftar alldeles underbart av solvarma smultron. Och om man tittar mellan kantnepetan och pionerna så är marken täckt av smultron, och man får känslan av att det är de som doftar trots att de inte är mogna än. Lite fusk ...

Kantnepeta vill jag inte röra vid, är inte helt förtjust i just den doften men den passar fint på kanten av den rundade gången. Grannarnas katter brukar stryka vid dem - den heter ju också kattmynta - och de är fulla av surrande bin. På denna bild är de lite överblommade men jag klipper ner dem och de blommar igen senare på sommaren.

Våra pioner doftar inte så mycket. Det kanske inte alla pioner gör? Men de är enormt vackra och blir så fina i generösa buketter i stora vaser. Det är också roligt och uppskattat att ge bort pionbuketter, och de blommar ju så rikligt att gallring bland blommorna behövs för att de ska komma till sin rätta. Små myror får man på köpet.

När smultronen börjar mogna i juli doftar de precis som smultronschersminen tidigare, fast inte lika starkt. Så när vi kommer hem möts vi av smultrondoft från slutet av juni till sent på hösten. 

Och nu kom jag att tänka på nyklippt gräs också ... och lavendeln ... och gammaldags rosor ... och ... Vad jag längtar till denna tid!

Mer att sniffa på hittar du hos Katarina på Blooming Friday. 

20 kommentarer:

 1. Aaahhhhhhh ljuvliga doftminnen!!!!
  Det blir mycket påminnelser idag!

  SvaraRadera
 2. Det är lite konstigt men det är nästan så man kan förnimmadofter bara genom att titta på bilder...
  Ha en bra helg ;)

  SvaraRadera
 3. Fantastiska dofter som gör trädgårdslivet värt all sin möda.
  Smultronen är ju mums.

  Ha en trevlig helg
  Gunilla

  SvaraRadera
 4. Oj, oj oj man får nästan fnatt av alla ljuva dofter i dag :)
  Tjingeling

  SvaraRadera
 5. Snygg rabatt full av dofter!
  Trevlig helg

  SvaraRadera
 6. Så mycket ljuvliga dofter hos dig idag!!! Härligt att bli påmind:)

  Ha en underbar helg! Kram!

  SvaraRadera
 7. längtan efter trädgårdens dofter blir stor idag:)
  Berit

  SvaraRadera
 8. Ljuvliga sommarbilder. Vacker rabatt med underbara doftande blommor!

  SvaraRadera
 9. Vilken vacker rabatt med smultronschersmin och klätterhortensia! Och pioner! Där doftar det nog underbart på sommaren!/Anja

  SvaraRadera
 10. Du får till och med myrorna att låta underbara!!! Smultronschersminen lät intressant.Önskar dig en fin fin helg/Gela

  SvaraRadera
 11. Smultronschersmin har en fantastisk doft. Önskar jag hade plats... Underbara bilder och rabatten ser verkligen inbjudande ut. :)
  Ha en fin helg!
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 12. Ja det är verkligen doftlöst ute i kylan nu. Men dina härliga bilder väcker dofterna till liv i minnet. Ååååh SMULTRON !!! Ha en fin helg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 13. Jag har alltmer satsat på blommor med vackra blad - inser att jag nog går miste om de ljuvliga dofterna, när jag ser dina bilder. /Vänligen Ulla Laiho

  SvaraRadera
 14. The wild Strawberies look very tempting. Your mix of planting provides a wide variety of scents which must be wonderful to walk beside.
  Have an enjoyable weekend.

  SvaraRadera
 15. Men Lena, så många underbara dofter du väcker till liv. Doften av smultron gör mig vek!!!
  Kram Randi

  My entry is here

  SvaraRadera
 16. Åhhh vilka härliga doft-bilder! Längtar!!!
  Ha en fin helg! / Irene

  SvaraRadera
 17. Åh vilka härliga sommarbilder, din schersmin är magnifik...kan nästan känna doften genom skärmen:) Nu är längtan till sommaren stor!!
  Ha en fin helg!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 18. Jag blir alldeles sjuk av alla underbara inlägg den här veckan. Du har verkligen fångat temat väl! Jag har också en sådan där vit pion med det lilla röda i och den doftar ju sannerligen underbart.
  Trevlig helg önskar Tyra från ett idag soligt Vaxholm.

  SvaraRadera
 19. Vilken härlig tolkning av temat du har gjort! Smultron doftar ju så förföriskt fott - minns att jag hade en parfym i min ungdom med doft av smultron...undrar just vad den hette..?

  SvaraRadera
 20. Ljuvliga doftande bilder!
  Ja, nu drömmer vi oss fram i tiden... snart är vi där!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera