30 december 2010

Gott Nytt År!

Att träffas och umgås med vänner och familj passar extra bra vid nyår, då kan man prata om året som har varit och planera nya äventyr för kommande året. Och ha en hejdundrande fest!

Nästan varje år så länge vi har bott ihop - sedan 1971 - har vi haft nyårsfest hos oss. I början var det för att vi var de första att flytta ihop och ha eget, sedan har det fortsatt bara av farten. Fortfarande är det vänner från den tiden som är med, sedan har det blivit några till under åren. Och våra barn är alltid välkomna och de är med då och då.

Vid millenniumskiftet införde vi en ny tradition. Vi träffas redan mitt på dagen och drar ut till sjön för att spela kubb, dricka glögg och grilla korv.


Vi har en fin plats på andra sidan sjön dit min man och någon till blir skjutsade i förväg, med ved, snöskyfflar och annat som är lite tungt att bära. När sedan vi andra kommer dit möts vi av en sprakande brasa och varm glögg, och om det behövs, en skottad kubbplan.

Vi brukar spela tjejer mot killar. Jag hävdar att det alltid är tjejer som vinner men en del andra har andra minnen ... I vilket fall som helst är det alltid mycket diskussioner om spelreglerna. Jag tror att en del av förtjusningen med kubb ligger just där? :)

Efter kubbspelet har brasan brunnit ner till lagom glöd för att grilla korv. Aldrig annars smakar väl korv så gott? Vi brukar ha Vaggeryds chorizo, det är mycket kött i den och lite mer sting i smaken.

Och sedan börjar det skymma, vi får gå hemåt för att ta av oss de rökiga jackorna och termobyxorna, duscha och göra oss fina. Duschandet drar också lite på tiden även om vi har två duschar. Men blir man serverad öl och cava så är det rätt ok att sitta i understället och vänta på sin tur ... och inte behöver man rusa i duschen direkt när det blir ledigt. Men till slut är alla duschade, väldoftande och uppstylade i bästa feststassen och vi kan börja med själva festen.

Festen är ett knytkalas, och några får fixa en god drink att börja festligheterna med, några andra förrätt, varmrätt resp efterrätt, med tillhörande dryck till. På det viset vet ingen vad vi får för mat och alla känner sig lika mycket som gäster. Middagen blir lång, vishäftet brukar vara välfyllt och allt sjungs ... Ofta har vi fullt sjå att hinna fylla på skumpaglasen inför tolvslaget för att skåla in det nya året och sedan gå ut och beundra fyrverkerierna som fyller Tabergshimlen.

Efter tolvslaget blir det kaffe, dans och djupa (hmm ... just då tycker vi det) diskussioner. Och festen slutar egentligen först dagen efter, alla sover över och vi har en lång - och sen! - frukost innan vi skiljs åt, efter 24 timmar tillsammans. Dessa bilder är från tidigare år, jag ska försöka ta några denna nyårsafton också.

Med önskan om ett riktigt gott nytt år till er alla!

3 kommentarer:

 1. Åh, så mysigt och trevligt det ser ut!! :)
  Ja, det ska bli kul med nyårsafton!
  Massa nyårskramar till dig!!

  SvaraRadera
 2. Låter som en helt fantastiskt nyårstradition - ett förträffligt sätt att välkomna det nya året på. Och ingen behöver jobba ihjäl sig för att fixa mat och annat när det handlar om knytis!

  Nyårskram!!

  SvaraRadera
 3. Gott Nytt år till er !!

  SvaraRadera