1 maj 2011

Istanbul

Nu har jag inte varit på nätet på några dagar. Imorgon ska jag plöja igenom allt för att se vad jag missat.

Anledningen till denna paus är att jag har varit i Istanbul på några dagars semester. Det var en stad som jag verkligen tyckte om! Liv och rörelse, färgstarkt och vackert. Vi vande oss snabbt på att lyssna till böneutroparna i minareterna. Något som vi reagerade på var avsaknaden av uttyckningsfordon, ambulanser och liknande. Hörde dem nog bara två-tre gånger under hela vistelsen.

Nägra bilder kommer här, fler lär komma så småningom! Nu börjar ögonlocken ramla ner ... ska bli skönt att sova i egen säng.

Bild över Istanbul  från Galata-tornet, det äldsta i världen som fortfarande är öppet för turister. De många moskéerna med sina minareter dominerar stadssiluetten. I bilden Galata-bron med sina otaliga restauranger under själva bron. Här gäller fisk ... i alla former och smaker.


En detalj i den underbart vackra Blå Moskén. Vi bodde alldeles i närheten så vi passerade den många gånger. I bilden ser vi den inifrån.


Här är Blå Moskén i nattkläder. Andlöst vacker i sin belysning, med måsar flygande i ljuset runt minareterna som vita  sagofåglar.

Hagia Sofia är också väldigt imponerande, på ett annorlunda sätt. Man blir alldeles knottrig när man tänker på hur gammal den är. Det var bara en kort promenad mellan dessa två megasevärdheter.

En bild till från Hagia Sofia som nog var den som gjorde mest intryck på mig. Mäktig. Och vacker.

The Grand basar. Och kryddbasaret ... Det doftar så man blir hur hungrig som helst. Och det är nog detta som man förknippar med Istanbul - prutandet, vimlet, sorlet och skriken, folklivet ...

Ja, nu måste jag verkligen lägga mig, det blev en lång dag idag ... Fler bilder, på annat som inte fick plats nu, kommer senare. Ett andlöst vackert ställe är ju Basilikacisternern ... men nu får jag lägga mig, vet knappt vad jag skriver.

3 kommentarer:

 1. Fantastiska bilder och den blå moskén i blå timmen är underbar!
  Ska bli intressant att höra mera både här och "Live" ;).
  Ha en bra måndag, här har vi helgdag idag måndag bara för att första maj var på en söndag, fiffigt eller hur ;)

  SvaraRadera
 2. oj vad vackert det är där! dit måste man ju resa nån gång!
  ha de bra!
  susanne

  SvaraRadera
 3. Men så otroligt vackert! Maken har varit där och blivit magsjuk, själv har jag resmålet kvar...

  Blå moskén i kvällsljus får mig att tänka på Mio min Mio, speciellt när du skriver om fåglarna! Magiskt!

  SvaraRadera