19 november 2015

I like - surdeg!

Jag tar mig gärna an surdegar! Jag har en surdegsgrund i kylskåpet sedan två år och den behöver bara matas då och då för att vara livskraftig. Med jämna mellanrum bakar jag surdegsbröd, det tar lite tid men kräver inte mycket arbete - och ingen jäst, olika sorters mjöl har jag alltid hemma - så jag kan sätta igång när jag känner för det.

Mitt recept kräver två dagar men, som sagt, det är inte mycket arbete med det. Och gott blir det. Knaprig yta och god lite seg rågsmak. Oftast bakar jag dem som baguetter eller bullar för att få mycket knaprig yta ...

6 kommentarer:

 1. Mums, det ser riktigt gott ut! Tur att jag just har ätit frukost! Det är många år sedan jag bakade surdegsbröd och det är som du säger, det tog lång tid men skötte sig i stort sett på egen hand. Och gott blev det!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. De ser mycket goda ut och jag kan föreställa mig den knapriga ytan.

  SvaraRadera
 3. Ser ut som velsmakande bakst.
  Spennande med surdeig, eg har aldri prøvt det.

  SvaraRadera
 4. Surdegsgrund i kylen sen två år tillbaka !! Wow, det visste jag inte att man kunde ha men sen bakar jag ju aldrig heller. Borde nog göra det för den ljuvliga doften som sprider sig i huset och sen är det ju så gott med nybakat bröd. Praktiskt att ha som du utan en massa förberedelser. Rågbröd, lite segt med knaprig yta ! Mums :-)

  SvaraRadera
 5. Men gudars var du är duktig, men det är säkert också en vanesak. Om man får in en rutin på att alltid ha en deggrund så går det säkert bra. Och godaste brödet får man! För många herrans år sedan brukade jag laga egen filbunke, då hade jag också alltid lite filgrund i kylen...
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera