24 januari 2014

Veckans fönster - fotograferat

Nu är Veckans fönster igång igen. Ja, egentligen redan sedan förra veckan men jag har varit lite seg på bloggen på senare tid. Men det ska bli ändring på det!

På vår resa till Peking fick vi besöka bland annat en cloisonneverkstad. Där fick vi se hela tillverkningen i olika steg, flickorna (alla som arbetade där var kvinnor, i alla fall vad vi såg) satt bakom stora glasfönster.

Man fick fotografera dem genom fönstren men inte använda blixt. De arbetade på och tog ingen notis om oss när de pillade med sina urnor.

Cloisonne är en mycket krävande teknik. Man löder fast tunna metalltrådar på kopparurnorna, fyller i mellanrummen med olikfärgade glaspulver och bränner i ugn. Sedan slipas emaljen, nytt pulver läggs på, och urnan bränns igen, slipas igen, fylls på igen osv. På riktigt fina cloisonneföremål har man gjort detta i 300 gånger ... Sedan slipas och poleras de till en skinande yta.

En bonusbild visar en senare fas i processen. Här har några lager färg lagts på kopparn.

Man kan förstå att dessa inte var några billiga souvenirer, och trots att det fanns en affär i anslutning till verkstaden nöjde jag mig med ett halsband med pyttesmå emaljerade "stenar". Och även om vaserna var väldigt fina var de ju ändå inte riktigt i min smak. Eller var de sura som räven sa ... ;)

22 kommentarer:

 1. De där tjejerna är nog mycket välfotograferade och likaså fönstret de sitter bakom. Kan bara kul att se hur de gör olika hantverk och att de är så skickliga. Men köper med mig något gör jag väldigt sällan.

  SvaraRadera
 2. Intressant, tänk vad man får lära sig tack vare fönsterfotograferandet!

  SvaraRadera
 3. Så himla skickliga flickor...
  dom kan sin sak och kul att få se att det verkligen ÄR hantverk.
  Köpte du något ???

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
 4. Roligt att se, även om de är bakom fönster. Säkert välfotograferade!

  SvaraRadera
 5. Smaken är ju som baken, tack och lov. Kanske inget för mig heller men kan ändå uppskatta ett fint hantverk!
  Fina bilder.

  SvaraRadera
 6. Lite lustig företeelse, som att fota djur i en bur på något sätt. Beundrar deras talang. och uthållighet. Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 7. De är inte heller i min smak men fint att få lite bilder och läsa om de skickliga kvinnorna! Vilket jobb!

  SvaraRadera
 8. Hade absolut gillat att se skapandet men att köpa hade jag stått över också ;-)

  SvaraRadera
 9. Så intressant! Jag gillar kulturhistoria - fint fönster!
  : http://foto.rudenius.se/?p=2563

  SvaraRadera
 10. Vilket hantverk! Svårt att sätta pris på sådant...i Sverige hade det absolut inte varit lönsamt! Fin dokumentation av konstnärliga händer!

  SvaraRadera
 11. Vackert hantverk och intressant.

  SvaraRadera
 12. Fascinerande! Så mycket jobb för färgen - men sedan måste ju någon gjort själva vaserna också!?!

  SvaraRadera
 13. Det kan jag tro är ett välfotograferat fönster. Sådana lappar brukar ju sitta uppe när turister vill använda kameran alltför mycket. Och jag faller inte heller för just den här typen av keramik.

  SvaraRadera
 14. Misstänker att vi varit på samma ställe - turisterna tas väl runt på ungefär samma vis. Skönt för tjejerna att slippa blixtar, får man anta.

  SvaraRadera
 15. Vilket fantastiskt arbete tjejerna utför. Skulle aldrig i livet klara av att sitta där till allmänt beskådande som ett djur i bur.

  SvaraRadera
 16. Intressanta foton!
  Ha det!

  SvaraRadera
 17. Intressant och spännande hantverk, hoppas betalningen går att försörja sig på!

  SvaraRadera
 18. Åhh, så läckert! De verkar bli riktigt färgglada, jag hade nog haft svårt att motstå dem!

  SvaraRadera
 19. Oj! Vilket hantverk... spännande att få se!

  SvaraRadera
 20. Stort att få se arbetet i en cloisonneverkstad. Ett gammalt fint hantverk som man var fena på här i norden för länge sedan. Och det fönstret måste vara mycket välfotograferat.

  SvaraRadera
 21. Även jag har varit på en sådan fabrik i Beijing, men där jag var satt de smutsigt och dragigt med täcken upphängda för kylan. Intressant att få se det, men köpte inget.

  SvaraRadera
 22. Oj, vilket gediget o tålmodigt arbete. Riktiga konstföremål. Fantastiskt fin bild du fick till genom fönstret. Skulle kanske inte vilja äga en sådan urna, men kan verkligen njuta av att få se. Fint att du delar.

  SvaraRadera