16 januari 2014

Frön att lyckas med

Förra årets nyhet för mig var Törnrosas kjortel. Vi hade två amplar där de växte sig till två meter långa rankor som vajade i vinden. De verkar inte bry sig om regn och blåst, ibland var rankorna nästa vågräta i vinden och de hängde under växthusets tak precis där vattnet kom ner. Just där var inte hängrännorna på plats ännu. Nu var ju inte sommaren så regnig och amplarna hade många hål för vatten men ändå ... De blommade från slutet på maj till oktober, och jag samlade frön så fort jag såg blommor på marken. Det ska bli Törnrosas kjortel i år också!

Några ätbara favoriter - physalis Gigante, låg sockerärt, chili Super chili och tomat Gardener´s Delight. Alla gav enormt rika och långvariga skördar. Gardener's Delight hade vi redan året innan och den växte fint även på trädäcket, trots den regniga sommaren. Förra året hade vi dem i växthuset (inte sockerärten förstås!) och på inglasad uteplats.

Mina första fröbeställningar har kommit med många nyheter och det ska bli spännande att se om det blir som vi tänkt. Men de här är säkra kort som ska finnas varje år!

14 kommentarer:

 1. Den blomman har jag funderat över, så fint den lommar hos dig nära mig så blir det nog ett test vad det lider
  Ha en fin fredag
  kram Meta

  SvaraRadera
 2. Just Törnrosas i ampel är en hit även för mig:)
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 3. Den är verkligen en toppenblomma....både vacker och tålig....=)

  Trevlig helg !!!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 4. Törnrosas kjortel är så vacker. Jag har inte provat den ännu.
  Trevlig helg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Vilken lycka att ha fått de första fröerna. Spanar efter brevbärarna sen jag såg att en person fått sina frön från ett håll. Igår gick jag igenom alla gamla fröer - behövs det också ibland. Gardener's Delight - tack för påminnelsen. Den är en jättebra tomat. Och nån chili - måste jag ha :-)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 6. Jag älskar också Törnrosas kjortel men förra året växte den så dåligt. Men i år ska jag testa den igen!
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 7. Så snyggt när det rankar sig!Jag såg i fjol ett helt valv av törnrosakjortel så den vill jag försöka med i år :)

  SvaraRadera
 8. Den är så fin Törnrosas kjortel.Hade den i apel ett år så jag förstår att du blev glad i den.Så fin med sina långa rankor.
  Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 9. Vår förra granne hade Törnrosas kjortel som jag beundrade mycket. Ätbara saker gillar jag. Chili är min stora passion och jag har sått 10 olika sorter. Gardeners delight har jag haft i flera år men inte förra året. Jag saknade den så mycket så jag köpte frön för några dagar sedan för den måste jag ha i sommar.

  Ha en härlig helg!

  SvaraRadera
 10. Vilken vacker blomma! Den måste jag absolut testa att odla. Älskar amplar. Den ser inte så lätt ut, så jag hoppas att det går bra även hos mig :)

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 11. Törnrosas kjortel är verkligen fin, så jag förstår varför många vill ha den. Jag sådde förra året och försöker nu övervintra den, hoppas att det lyckas! Physalis prövade jag också förra året, lätt att så och god, men synd att den skräpar en hel del./ Kram Titti

  SvaraRadera
 12. Ja, vi har visst samme favoritt! Det er en utrolig vakker blomst som gir så mye glede :-)

  SvaraRadera
 13. Tack för bra frötips! Törnrosas kjortel ska givetvis provas i år den ser så fin ut.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 14. Även jag gillade Törnrosas kjortel. Hur ska jag få plats med allt? Physalis sår jag (och övervintrar) också med frön från mataffären.

  SvaraRadera