9 oktober 2011

Veckans hus - tornur

Ja, nu vet jag inte vad det beror på men vi verkar ha fotograferat väldigt mycket kyrkor och tornur. Religiösa är vi ju inte så det är nog för att kyrkorna ofta är en viktig del i stadsbilden, och ofta väldigt vackra. Här kommer några som vi hade.

Först ut Mexico City. Catedral Metropolitana dominerar torget Zócalo i staden. När vi var där var halva torget en gigantisk pulkabacke med snö och isbelagd skridskobana, mitt i 30-gradersvärme. Det var jul och stadens styrande ville ge barnen en present. Och så var torget en av dagarna nästan helt avstängt av poliser. Troligtvis var det besök i presidentpalatset som också ligger vid torget.

Tornur på St Nicholas Katedral i Ljubljana.

S:t Peterskyrkan, Riga. Innan andra världskriget var tornet den högsta träbyggnaden i Europa. Under sovjettiden installerades en hiss i tornet, till nivån 72 m, vilket gjorde det möjligt för allmänheten att se utsikten över Riga. Kyrkan har fått sitt namn från Petrus (Sankt Peter). Från Wikipedia där du kan läsa mer om kyrkan.

Och givetvis måste jag ha med Alsace. Här klocktornet i Ribeauville.

Och nedan två torn i Türckheim, också i Alsace. En mysig liten stad med vinet i centrum. Ja, utöver klocktornen då ;)

Några tornur hann vi fota även på årets semester i Cinque Terre. Först Manarola, sedan Vernazza.


Och sist kommer kanske det mest kända uret, astronomiska uret vid Rådhustorget i Prag. Så vackert!

Fler tornur kan du se hos Hedwig på Veckans Hus.

6 kommentarer:

 1. samma här, inte troende men ändå dras jag till kyrkan då vi är ute och reser! de är så vackra och på något sätt mäktiga!
  kram
  susanne

  SvaraRadera
 2. Hejsa.
  Smukke, smukke billeder du viser.
  Jeg har tilføjet mig som følger af din blog.
  Ønsker dig en god mandag / uge.
  Knus Hanne Bente
  www.finus.dk

  SvaraRadera
 3. Vilka tornur, så kul at sitta och studera. -särskilt noterar jag det grönrutiga taket på bild 6 - så annorlunda. Bild 7 - där sitter klockan på ena sidan av väggen, inte symmetriskt på nåt sätt, verkar vara ditplacerat senare. co det astronomiska uret i Prag. Jag har själv stått där och beundrat det. Men jag har för mig att det var en massa figurer som kok fram och gled förbi, ser inte så ut på ditt foto. Eller blandar jag ihop det med något annat.
  Tusen tack för alla intressanta torn med klockor.

  SvaraRadera
 4. Tror att vi får några dubbletter där, när jag lägger in mina exempel ;-)

  Prag vill jag också åka till!

  Och, fast på totalt helt fel plats, du har helt rätt: Inca Kolan smakar skumbanan! Den var marginellt bättre med Tequila i ...

  SvaraRadera
 5. Klockan i Prag är underbar! De andra är också spännande att titta på, inte bara klockorna utan tak och inramningar. Ha dé!

  SvaraRadera
 6. Så många fina torn och tornur! Kul att få se så många utländska tornur. Det i Prag är verkligen praktfullt!

  SvaraRadera