19 september 2011

Ovan takåsarna

Veckans hus har ett väldigt trevligt tema denna gång - Ovan takåsarna. Det är något som vi har fotat mycket, på något vis vill man komma över alltihop och få en överblick över platsen.

Jag börjar med vår semester förra veckan i Cinque Terre, Italien.

Vy ovan takåsarna i Pisa där vi stannade ett par nätter på väg till Cinque Terre, sedd från vårt hotellfönster på sjunde våningen. Man kan se domkyrkan och det lutandet tornet, tyvärr bakom en lyftkran här ... sedan var vi nära det också och kunde konstatera att det lutar, verkligen!

En servering på taket i vår hemstad Riomaggiore. Eller kanske bara en privat, lite större takterrass. Mycket sol och vy över Medelhavet. Yummie!

Och här i Riomaggiore blev vi tvättäkta italienare, vi har sköljt av våra svettiga kläder från dagens vandring och hängt vid balkonräcket. Vid varje balkong finns en torkställning för tvätt. Väldigt pittoreskt här men jag kan inte tänka mig att ha det så här hemma. Har inte ens en torkställning i trädgården.

Och även i Istanbul var det tvätt över takåsarna. Det hände mycket på takterrasserna, varje hotell hade en sådan. Denna vy är från en takterass på vårt hotell. Det var trångt där nere på gatnivån men på taket fanns det plats - och vyer! Här är det Bosporen som försvinner i fjärran.

Också i Istanbul. Här byggs - eller rivs? - något ovan takåsarna.

Och till sist många tak i Cusco i Peru, inkornas huvudstad. Ett myller av tegeltak över smala gränder.

Veckans hus - där kan du se mer vad som finns ovan takåsarna.

4 kommentarer:

 1. Här var det verkligen - ovan takåsarna. Jag förväntade mig foton från Italien när jag såg din Fototriss - och jag fick det! Tänk om vi hade samma klimat - då hade vi också haft takterasser - det är ju så mysigt.
  Förresten - fick man inte komma upp i Lutande tornet ? Jag var uppe där 1970, märkligast var att gå ner - då kändes lutningen.
  Istanbul skulle vara spännande att besöka, men det lär inte bli av. Cusco - vad avundsjuk jag blir. Har läst så mycket om inkaindianerna och kulturen där nere.
  Tack Leena för att du visar oss så många fina foton från era resor.

  SvaraRadera
 2. Härliga vyer från Italien. Minns lutande tornet från 1966. Då var jag uppe i det, men det kändes kusligt att ta sig ner. Vad jag förstår har man stabiliserat tornet på senare år.
  Det är något visst med tegel och takåsar och det ser mysigt ut med tvätten som hänger på tork.

  SvaraRadera
 3. Vet du vad som slår mig först när jag ser dina vackra bilder? Att du inte fått med stenarna som låg på alla italienska taken? Det såg så knasigt ut - men jag inser att de låg där för att inte tegelpannorna skulle blåsa bort.

  Kanske att jag också kunde ha lagt in lite italienskt i mitt bidrag - tänkte inte på det ...

  SvaraRadera
 4. Vackert att se Pisa ovanifrån. Bergen och den blå himlen utgör en underbar bakgrund. Kul fotomotiv på närbilden från Istanbul och alla tegeltaken från Cusco ser spännande ut.

  SvaraRadera