1 juli 2011

Museum

På Veckans hus pågår över fyra veckor temat Museum/hantverk. Mitt inlägg är klart inriktat på museum, även om det är mycket hantverk bakom prakten i byggnaderna. Alla konstverk, mosaik och gulddetaljer är förstås hantverk.

I början av maj var vi i Istanbul några dagar. Där finns verkligen mycket att se, här kommer tre sevärdheter som numera är museum.Först några bilder från Hagia Sofia, min favorit i Istanbul. Oerhört imponerande! Denna gamla moské är numera ett museum, så maffigt! Man får fortfarande ta av sig skorna när man går in där och alla tassar runt i blåa plastpåsar ... att man dessutom skulle täcka över håret verkade de flesta strunta i. Jag drog över min skarf som jag hade om halsen, för att visa lite respekt.

Vackert, lite slitet, guld, mosaik ... maffigt. I understa bilden antik mosaik med guld - där tronar Kristus flankerad av kejsar Konstantin IX och hans hustru, kejsarinnan Zoe.

Och så Basilikacisternen - väldigt vackert och egendomligt. Ett antikt vattenreservoar med ursrpungligen 336 pelare, nu syns dock inte alla. Klassisk musik strömmar ut från högtalarna och vattnet vimlar av fisk. Där ordnas också livekonserter ibland. Man blir nästan religiös där.


Och sist Topkapipalatset, ett komplex med olika byggnader där man kan strosa hur länge som helst. Det var den osmanska sultanens residens och deras rikes administrativa centrum från 1465 till 1865. Där finns moské, bageri, sjukhus, myntverk, trädgårdar, skattkammare och harem. Fantastiskt hantverk i ädelstenar, mosaik och tyg - även sultanens olika kläder visades i ett rum. Och man kan titta på reliker från profeten Muhammed - delar av profetens skägg, en tand och ett avtryck av hans fot. Just den delen var jag inte så fascinerad av ... Men byggnaderna var oerhört vackra och parken runt underbar, just då blommade tulpanerna i mängder med olika färger.

Se fler muséer på Veckans Hus. Kanske blir det lite mer hantverk där ;) 

Det kanske kommer ett bidrag till från mig, vi har ett industrimuseum ett par kilometer norrut, i Norrahammar. Ska bara ... ;)

Och mitt förra inlägg med fönster  platsar nog på temat också.

4 kommentarer:

 1. Men det är ju bara obeskrivligt läckert! Så pampigt! Den där cisternen lockar mig nog allra mest, så udda!
  Men du, på bilden har ingen alls blå tossor - hur går det ihop med din text?

  SvaraRadera
 2. Aj då, detta med blå tossorna ... helt fel av mig. Det var i Blåmoskén som man fick ha dem, och täcka håret och inte ha kortbyxor. Egentligen, det struntade ju många i.

  SvaraRadera
 3. Wow, just de platser du besökt skulle jag också vilja se. Se vackra och ett sånt kunnande bakom alla mosaiker.
  Underbart, tusen tack

  SvaraRadera
 4. Fantastiska bilder du tagit. Så mäktigt! Detta skulle jag gärna vilja se i verkligheten.

  SvaraRadera