12 juni 2013

Månadens favoritväxt - juni

Svårt att välja i juni - allt kommer ju nu. Man kan knappt se sig mätt på alla vackra blommor. Men jag väljer ändå en som jag mest tycker om för bladens skull.

Bladen med de tydliga nerverna tillhör rönnspirea som växer på en stensatt slänt vid vår garageinfart. Bladen är rosa/gula i början, sedan skiftar de mer och mer till grönt ju större de blir. Just nu ser de ut så här.

Vid spaljén som syns i bakgrunden växer olika klematis och en frodig björnbär. Spaljén gjorde vi för två år sedan så växterna är inte så stora än. På husväggen en flera meter lång vinranka och de röda blommorna vid trappan är bergenia, nu överblommad.

Till höger om stenslänten finns en häggmispelhäck mot gatan. Även dess unga blad skiftar i rött. Bilden ljuger lite, spirean är lägre än häggmispeln ...  Våra buskar är nu knappt en meter höga, och vi har haft dem  i fyra år. Blir de för stora är det enkelt att beskära, de verkar tåla en hel del.

Rönnspirean blommar i mitten på juli med vita blommor som älskas av fjärilar.

Höstfärgerna är mustigare varianter av vårens skira nyanser. Dock blir inte alla bladen så här färgstarka.

Nackdelen med rönnspirea är att den sprider sig rätt aggressivt med sina rötter. Rätt som det är dyker det upp en liten babyspirea mellan stenarna ... de rycks upp innan de hinner bli kraftiga för vi vill se lite av stenarna också.

Länksamling med månadens favoritväxt 

5 kommentarer:

 1. Trevligt att du visar rönnspirea! Det där med att växten är fin hela säsongen är viktigt.

  Kram

  SvaraRadera
 2. De ser jättefluffiga och fina ut dina Rönnspirea!
  Ha det bra,
  Carina

  SvaraRadera
 3. Rönnspirea är så vacker
  bra val
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 4. Kul val och jag håller med dig, den har väldigt fina blad

  SvaraRadera
 5. Väldigt vackra blad och så snyggt med buskarna vid garagenedfarten.

  SvaraRadera