22 mars 2013

Drömmar kan slå in!

Fredag - och en blommig sådan! - igen ... tiden går fort. Just nu är trädgården full av snö och man kan inte göra så mycket där.

Men drömma kan man! Mycket av mina drömmar i år kretsar kring vårt växthus som inte är så vackert ännu. Men den provisoriska dörren ska bytas ut mot gamla vita pardörrar (med fönster) som väntar alldeles nymålade i källaren, plasten ska bytas mot glas och området omkring ska bli grusplan med krukor och planteringar, med spaljén bakom täckt av blommor och grönt ... Då börjar det likna det som jag drömt om i flera år nu.

Bland annat ska jag ha flera krukor/amplar med törnrosas kjortel. Än är de rätt små i sina krukor inne men växer nästan så man ser det.

Jag har också sått flera olika sorters tomater, chili, aubergine, paprika, physalis och basilika. Hoppas de trivs och växer i sommar! Gurka, squash och andra snabbväxande plantor får jag ge mig till tåls med, det är för tidigt ännu. Det känns som det är mycket att lära sig hur man gör. Dessutom har jag beställt lite småplantor som kommer så småningom, bland annat gojibär och pepinofrukt. Och så ska vi ha ett par olika vindruvor i norrhörnan ... dem får vi nog beskära ordentligt så de inte ska ta över alltihop.

Chiliplantorna har redan blomknoppar! Så inspirerande! Denna sort är Superchili som vi hade även förra året och tog fröer ifrån. Kan rekommendera varmt - mycket frukter, piggt buskigt växtsätt och lagom stark god smak.

Men man lever ju inte av drömmar allena ... sallad går bra att odla även inomhus och vi har redan skördat flera gånger. Och ärtskott växer ännu fortare och är jättegott.

Blommig fredag

PS. Jag har fått ett par frågor om salladen. Det är "Baby salad leaves mixed" som jag beställt från Jennys Frön & Sån't. Det står på påsen att den lämpar sig att odla inomhus också under lysrör. Och det gör den!

15 kommentarer:

 1. Härligt med sanndrömmar! Kraaam Pia

  SvaraRadera
 2. Underbart att få uppleva att ens drömmar slår in.Jag ska så sallad idag så jag också kan skörda inne:)
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 3. En riktigt härlig dröm som blir verklighet snart.
  Törnrosaskjortel är en stor favorit hos mig.

  Ha en riktigt fin helg

  SvaraRadera
 4. Vilka härliga sanndrömmar! Törnrosaskjortel är så fin.
  Ha en skön helg.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Vilket härligt grönt inlägg! Sallad inomhus? Vilken temp har du?
  Jag håller med dig om att det absolut bästa är sanndrömmar som det doftar och smakar om! Ibland får man jobba rätt hårt för att drömmar ska slå in men efteråt var det värt mödan.
  Ha en fin helg!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 6. Voi Leena miten kaunis kasvihuoneesi on jo! Ihanan inspiroivaa lukea sun kaikista suunnitelmistasi - niistä tulee loistavaa tulosta! Jännää nähdä parin kuukauden päästä....Gojibär???(Kyllä mä niitä olen syönyt) Kuulostaa ihan valtavan eksoottiselta. Toivottavasti annat hyvät kasvatusohjeet sitä mukaa kun käytäntö niitä sinulle antaa!
  "Superchili"? En ol,e kuullut enkä nähnyt! Ei sinulla satu olemaan pari ylimääräistä siementä? Ehkä mulla olisi jotain sellaista mistä sinä tykkäisit vaihtokaupaksi? On se tietysti hieman myöhäistä mutta kyllä luulen että vielä parin viikon aikaan kannattaa yrittää kylvää./Anja

  SvaraRadera
 7. Oj, vad du har kommit långt redan! Jag har i alla fall tagit in jordpåsen så att den tinar, får se om jag hinner så lite frön i helgen ...

  SvaraRadera
 8. Där har du många härliga saker att se fram emot i sommar.Många drömmar som blir klara.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Vilket projekt du drömmer om ... härligt!
  Spännande att få se resultatet!
  Men våren ser ut att dröja!
  Här hade vi -21 i morse ... brrr :O/
  Ha ett fint veckoslut!
  Kram Vivan

  SvaraRadera
 10. Kul att se bilder på ätbart så här års, dessutom fina bilder. Det väckte sommarsmaker i munnen.

  SvaraRadera
 11. Vilken härlig dröm som slår in.Har en sån jag med.
  Ha en fin kväll
  Kram Meta

  SvaraRadera
 12. Din dröm som slår in när min dröm. Det är en lång process men till slut så är man där.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 13. Så gott med hemodlad sallad!
  Ha det!
  Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 14. Dom här härliga bilderna får mig att tänka på att en del av mina krukväxter borde få ny mull, och att jag snart kan köpa växter till balkongen, och att det snart är vår på riktigt och sedan sommar!

  SvaraRadera
 15. Men så helt underbart. Jag går också i växthustankar men har inte kommit så långt ännu. Roligt att se hur det går för dig! Roligt att du har Pepino jag har pepino gold sen flera år tillbaka den får troget frukt vart år men den blir aldrig god här hos mig men övervintrar snällt med physalisen. Hoppas den smakar bättre hos dig=)Önskar dig en fin söndag/Gela

  SvaraRadera