7 september 2012

Veckans fönster - antikt

Enligt Wikipedia: "Antiken (av latin antiquus ’forntida, gammaldags’, av ante ’före’) är en epok i Medelhavsområdets historia. Enligt en traditionell indelning börjar antiken med de egyptiska och mesopotamiska civilisationerna omkring år 3000 f.Kr. och avslutas omkring 500 e.Kr., eller mer specifikt med Västroms fall år 476 e.Kr." Fast sedan tror jag att saker kan vara antika utan att vara från Medelhavet eller vara så gamla. 

Lätt, tänkte jag, och dök ner i arkivet med bilder från Rom. Och fick lite problem. De enda fönstren som var riktigt antika var från Kolosseum, annars var det många fina fönster men jag tror att de är från senare datum. 

Bilden visar gångarna där de vilda djuren och gladiatorerna fick vänta på sin tur. Ovanpå fanns ett trägolv där själva föreställningen ägde rum, med luckor där lejon och andra djur kunde släppas upp för att anfalla gladiatorerna. Och fönstren finns där uppe ... Nu tror jag att jag låter Kolosseum vila ett tag även om jag har massor med bilder därifrån. :) 

Veckans fönster

13 kommentarer:

 1. Du har också gjort ordentligt research, ser jag. :) Kul att se en bild från Rom! Jag har varit i den stan i exakt två halvdagar och känner mig alldeles "svältfödd" så jag är tacksam för alla smulor jag får. ;) Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Defenisionen antikt skiljer sig om man söker ...så jag tror säkert det finns antika fönster lite överallt i Rom..men det här är ju svårslaget o storslaget minsann..forum är mäktigt..

  SvaraRadera
 3. Nu snackar vi ANTIKen...häftigt!

  SvaraRadera
 4. Det fanns ju flera tolkningsöjligheter på det här temat. den här är ju "klassisk", eller antik. :-) Fin bild!

  SvaraRadera
 5. Du är på insidan och jag på utsidan dvs vi presenterar Colosseum båda två! Kul att se en bild från insidan, som jag inte besökte förra året när vi var i Rom. Däremot var jag där för länge sedan, på -70-talet!

  SvaraRadera
 6. Vacker och lite skräckinjagande (om man tänker på dess historia) miljö Leena.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Maffigt som bara den. Tänk vilken byggnadskonst de kunde på den tiden. Mäkta imponerad.

  SvaraRadera
 8. Svårslaget, åtminstone vad åldern beträffar, tror jag!

  SvaraRadera
 9. Ja, den där vyn känns igen. Har varit där några gånger, dock inte inuti varje gång. Det är mäktigt, det där antika bygget.

  SvaraRadera
 10. Antiken och gladiatorkamp med lejon - oj oj såå gammalt och helt förlegat hoppas jag. Men historien är förvisso intressant!

  SvaraRadera
 11. Vilken intressant och spännande resa det måste ha varit då ni var där.
  Med dom värderingarna har man inte mycket antikt i
  allafall ;)
  Kram Sussi

  SvaraRadera
 12. Rom är en väldigt vacker stad - mycket historia gömmer sig där och så även antika fönster. Måste tillbaka snart till den staden!

  SvaraRadera
 13. Vackert o verkligen antikt. Rom, har konstigt nog aldrig varit där, men på andra platser i Italien.

  SvaraRadera