20 april 2011

Ljusinsläpp

Ljusinsläpp, men inte fönster. Temat för Veckans Hus är rätt spännande men när jag tittar på mina bilder så slås jag av hur lite bilder det finns inomhus. Nästan alla bilder är utomhusbilder. I och för sig passande för min blogg ;)

I Prag satte vi oss dock ner en stund i en galleria med små butiker och serveringar. Och med ett vackert ljusinsläpp i taket. Den konstiga ryttaren får ni på köpet. Trots att han var ordentligt förankrad  i sina linor så ville vi inte gå under den ... Helt klart har han missuppfattat något med ridning.


I Paris var vi också i en galleria med vackra detaljer i väggar och tak. Ljusinsläppet här var också i taket, inte så vackert och inte riktigt i samma stil som byggnaden i övrigt.

En av Paris mest kända byggnader, Louvren, har en huvudentré som är ett enda stort ljusinsläpp. De lägre fönstrena fungerar förstås som vanliga fönster också. Pyramiden öppnades 1989 och arkitekten var kinesisk-amerikansk, I M Pei.

I Paris finns även Grand Palais, på bilden syns taket som släpper in ljus dagtid och glimmar av ljusen inifrån nattetid. Vid alla fyra hörnen finns en staty med flygande hästar och triumfvagnar. Och kastanjerna blommar ... jag vill till Paris!

Det är Hedwig med bloggen Veckans Hus som hittar på alla roliga men ibland  svåra utmaningar åt oss. Tack!

11 kommentarer:

 1. Många fina ljusinsläpp!!

  SvaraRadera
 2. Hej och tack för titten. Kul att du har varit i Dublin.Vi ska antagligen dit en sväng på semestern som vi i övrigt tillbringar i England. Min man kommer därifrån (f.i Dublin).
  Fina bilder du bjuder oss på. Den första kan man ju diskutera huruvida han vet något alls om ridning eller icke.:-) Glad Påsk / Ulla

  SvaraRadera
 3. ljuvliga bilder från paris!
  glad påskhelg!
  susanne

  SvaraRadera
 4. Du har ju jättemånga ljusinsläppbilder ;)!
  Alla är jättebra. Den översta är spännande med ryttaren och golvet är fantastiskt.
  Något för nästa tema för Hedwig tycker jag, GOLV.
  I Paris och den shoppinggallerian känns som jag också gått där någon gång. På Boulevard Haussmann och nära korsningen rue Montmatre där Chartier ligger, restaurangen som ser ut som en tågstation och från 40-talet eller?

  Älskar Paris och längtar ständigt dit.
  Kram och vi ses ikväll på Blåkulla!

  SvaraRadera
 5. Morrn.

  Jag gillar alla bilderna som du visar, "mångfalden" är stor när det gäller ljusinsläpp.

  Kul ryttare, mest "synd om hästen"....

  Glad Påsk.

  Ha de bra.
  Hasse A

  SvaraRadera
 6. Vilket fynd du gjort i Prag - läs mer om Lucerne palatset - http://www.lucerna.cz/o_lucerne.php
  Om statyn i taket står det så här: Det dominerande inslaget i gallerian är en staty av en upp och nervänd häst av skulptören David Cerny, som installerades 1999. Det är 470 cm hög och 290 cm lång och är tillverkad av polystyren och epoxihartser. Inte så tung om man tänker på storleken.
  Kul att få se lite ovanligare saker.
  Husen i Paris har ju fått många nya fantastiska glasskapelser. Ibland tycker jag om dem, ibland inte. Jag beundrar påhittigheten och tekniken, men ibland tycker jag att de är alltför moderna med hänsyn till omgivningen.
  Glad Påsk !

  SvaraRadera
 7. Roliga och intressanta bilder från Paris med fint ljus i galleriorna. Tack för titten. Glad Påsk!

  SvaraRadera
 8. Vilka fina bilder! den från Prag är helt fantastisk, vilka färger och detaljer. Du har fått till en bra skärpa och komposition.
  Glad Påsk
  //Lena

  SvaraRadera
 9. Men så häftigt! Hästskulpturen är onekligen något udda, förstår att ingen vill gå under den!

  Nu ska jag gräva i mina arkiv och se om jag har vad som passar - hehe, jag hade förberett ett helt annat tema...

  SvaraRadera
 10. Ja, pyramiden vid Louvren har det ultimata ljusinsläppet. Gallerian i Prag är fantastiskt vacker, men jag skulle vilja veta hur konstnären tänte när han gjorde den hängande uppochnedåtvända hästen!

  SvaraRadera
 11. Vilken makaber staty det hängde där :) jag hade inte heller velat gå under :)

  SvaraRadera