29 december 2013

Tillbakablick - växthuset

Så här i slutet av året är det ju populärt att göra tillbakablickar på det gångna året. Jag går lite längre bakåt i tiden - till början på maj 2012. Då började vårt jobb med växthuset och innegården.

Vi började med att gräva bort gräset. Själva växthuset är 12 kvm stort men för att kunna gräva för muren fick vi ta bort lite mer. Sommaren visade sig bli lika blöt och regnig som våren ...

Vi stötte på mycket stenar, en del så stora att de fick vara kvar. Vi ville gräva rätt djupt för att muren inte ska röra sig.

På grund av allt regn fick byggplatsen täckas med presenningar hela tiden och det tog mycket av vår tid att sätta dit dem, ta bort dem, sätta dit och ta bort ... Här har vi dock kommit så långt att första lagret i muren är murat. Tombolan var uppskattad om än inte vacker att titta på! Vi är inne i juli 2012.

I augusti var muren och stommarna uppe. Istället för taket en presenning. Den klarblåa färgen var verkligen synlig i trädgården denna sommar ...

Inför vintern var även taket på plats men istället för glas för fönster fick det vara plast så länge. I förgrunden (det mörka på bilden) jordhögar som vi inte orkade köra bort denna sommar, det fick bli till våren istället.

1 juni 2013. Det växer för fullt i växthuset och det har även fått sina fönster och dörrar och börjar se ut som det ska. Muren är inte vitkalkad än utvändigt, det visade sig att bli en rätt långdragen historia med många omgångar med en dags torktid emellan.

Nu skulle vi också göra innegården. Det blir grusgård istället för gräset. Många laster att köra bort gräset, och många laster att köra dit gruset och stenmjölet ... Marken går uppåt från huset här, därför kunde vi inte bara vända på gräset och ha markduk på före gruset.

Ett par veckor senare är vi klara med gruset och håller på och bygger en spaljé som ska ska avgränsa innegården och hålla rådjur borta. Trots att vi körde bort alla grästovorna fick vi ändå göra ett trappsteg upp till själva gården för att den inte ska luta för mycket.

Vi skördade flera olika tomater och chili, paprikor, aubergine, gurka och physalis i växthuset. Physalisen var nog årets favorit! Stora välsmakande bär i massor. Men plantorna blev stora, 2-3 m höga. Tur det är högt i tak!

Augusti 2013. Nu börjar vi kunna se hur det hela kommer att bli men än återstår en hel del. Det ska bli ett lager med gårdsgrus över det grova gruset, en grind i spaljéöppningen och en rosenbåge åt andra hållet, i bilden till vänster om stupröret i bortresta hörnet. I växthuset ska det också bli lite hyllor, åtminstone på ena långväggen.

Det var inte bara slit och arbete denna sommar, speciellt mot slutet av sommaren kunde vi njuta av miljön som vi hade skapat. Vi är så nöjda och det är en enorm tillfredsställelse att ha gjort det själv. Och vi har planer för detta år också så vi lär inte bli sysslolösa ...

12 kommentarer:

 1. Men nu förstår jag att du är riktigt stolt över ert växthus, vilket enormt jobb ni har gjort, men så blir ju njutningen så mycket större.
  Och snyggt blev det och oj va mycket du hade i växthuset denna sommar...massor.

  Ha nu en riktigt trevlig nyårsafton med lite bubbel i glaset.
  Och ett trevligt nytt växthusår 2014.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
 2. Hei! Kjempespennende å se og lese. Veldig fint ble det. Dere har all grunn til å være fornøyde.Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 3. Härlig återblick! God fortsättning och GOTT NYTT ÅR önskar EL

  SvaraRadera
 4. Ett fantastiskt jobb ni gjort! Och bilderna är väldigt inspirerande för en idésamlare som jag. Det har verkligen blivit snyggt.

  Gott Nytt ÅR! /Carina

  SvaraRadera
 5. http://vindsromantik.blogspot.se/

  Vilket underbart hus, som år använbart till så mycket...
  Önskar dej ett riktigt Gott Nytt År

  Kramar
  Margaretha

  SvaraRadera
 6. Hej, paprikor måste trivas perfekt i ert fina växthus. Mina fröer är slut så jag har inga direkta namn men jag tycker att snackpaprikor brukar alltid bli goda samt röda som är tjockväggiga, jag undviker tunnväggiga för de brukar inte smaka lika mycket och kan gärna bli lite beska. Ibland har jag lyckats bra genom att ta fröer från goda "köpepaprikor" Må så gott!

  SvaraRadera
 7. Visst är det fantastiskt att planera och genomföra helt på egen hand! Det var verkligen kul att få följa med på den här tillbakablicken och se hur fint ni fått det:)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 8. Visst är det så att man aldrig blir färdig det hittas på nya projekt små eller stora varje år. så ska det vara. ni har fått det väldigt mysigt. Hoppas det håller era små tokdjur borta.
  Ha en fin fortsättning på året.
  Kram Meta

  SvaraRadera
 9. What a great job you did. It looks awesome.
  Here from Rosegarden

  SvaraRadera
 10. Åh, så snyggt ni gjort! Så vackert med grusytorna!
  Mina physalis missköttes när jag inte var hemma, så tyvärr blev skörden usel i år - annars är det en toppenplanta!

  SvaraRadera
 11. Vad roligt att se hur ni har byggt, det blev verkligen jättevackert. Så kul med physalisen.
  God fortsättning på det nya året!
  Maria

  SvaraRadera
 12. Vilket fantastiskt växthus! Vilket jobb ni gjort! Förstår att ni är hur stolta som helst :)

  SvaraRadera