10 december 2013

Månadens favoritväxt - december 2013

Den sista i serien Månadens favoritväxt får bli idegranen. Den är grön och fin, året runt. Innan jag pudelklippte den klippte jag alltid ner den före jul och gjorde ett inomhusträd av grenarna. Nu kan man inte göra det längre, grenarna är verkligen korta. Men den lyser grön och fin i den annars så gråa och bruna trädgården.

Den växer i absoluta norrhörnet och får aldrig sol på sig. Undertill växer bergenia, ormbunkar och fänrikshjärta som trots det skuggiga läget blommar hela sommaren.

Den tillför lite struktur till vår uteplats, här en bild från förra året när vi inte hade gjort vårt utekök färdigt ännu. Och jag märker nu att idegranen har vuxit sedan dess ...

Och här en bild på uteköket i år. Jag gillar verkligen vår lilla "pinjeskog" där i hörnet!

Hos Anna Vattenkanna finns fler favoriter.

8 kommentarer:

 1. Så fin den är, jag har nog inte sett den i trädgårdar förut men på Omberg finns det några stora, fina och gamla exemplar. Mysigt erat utekök ser ut!
  Må så gott.
  Lotta

  SvaraRadera
 2. Den dagen jag vågar börja formklippa vår gamla idegran kommer jag att ta fram dina bilder som mall.

  SvaraRadera
 3. Jättefin! Det är min favoritklippning,men själv klipper jag idegran i kuber, pelare och bollar för att det är enklast. En kinesisk en som jag klippt upp har jag länge tänkt pudelklippa,fast aldrig kommit till skott med. Nu blir jag inspirerad igen!
  Ha det bra/ Luna

  SvaraRadera
 4. Riktigt fin! Tuktat mot det friväxande skapar en välgörande dynamik.

  SvaraRadera
 5. Så snygg den är. Och som du säger. Den ger verkligen karaktär!

  SvaraRadera
 6. Hej! Har tittat på ditt inlägg flera gånger och tittar nu igen :-) Så vackra idegranar du har format! Det är ju en sån tacksam växt att klippa hårt. Jag tycker att er uteplats får mycket medelhavskänsla, sånt man ser till exempel på Mallorca. Kul att se dessa 'pinjeträd' som du berättade om när jag visade bilder från Pinjeskogen därifrån.

  SvaraRadera
 7. Verkligen läcker. Ett perfekt decemberval, man måste ju spara det bästa till sist.
  Ha en fin jul. Elisabeth

  SvaraRadera
 8. Fin bild du fångat och lagt i headern! Din tuktade idegran var ett läckert val som månadsfavorit. Riktigt avundsjuk på storleken :-) Kram, Carina

  SvaraRadera