29 mars 2011

Byggnadsminnen

I morse tog jag en promenad i gråkallt, småregnigt Jönköping och fotograferade byggnadsminnen. Det blev bara de som var mest centralt belägna, sedan blev det en fika i ett varmt café. De andra får jag ta när det är soligt och varmt. Fast jag måste erkänna att jag såg ingen snö i Jönköping, det har vi i Taberg fortfarande i hopplogade drivor och skuggiga platser.

Först ut är Länsresidenset. Det inrymmer landshövdingens privatbostad och representationsvåning. Bilden är tagen från Rådhusparken, och där i närheten finns även andra fina byggnader, bland annat Rådhuset och Per Brahegymnasiet. De är dock inte byggnadsminnesmärkta. Vill du läsa mer om Länsresidenset kan du se vad Länsstyrelsen skriver på sin sida.

Vid Hovrättstorget  finns två byggnader som är byggnadsminnesförklarade - Göta Hovrätt och Gamla Rådhuset. Göta Hovrätt är den näst äldsta av Sveriges sex hovrätter, efter Svea Hovrätt. På trappan brukar Jönköpings Lucia ställa upp sig med sina tärnor, och HV71 har tagit emot guldhyllningar från entusiastiska supportrar också på denna vackra trappa. Fast det visade sig att torget är för litet så de senaste gångerna har de byggt en scen på en stor parkeringsplats.

Ovanför huvuddörren finns Sveriges riksvapen, och på väggarna såg jag minsann många ankarslut. :=)
Hovrättsbyggnaden togs i bruk 1650 och är den byggnad i Sverige som under längst tid använts för rättsskipning, och fortfarande har Hovrätten sina lokaler här.


På höger sida av Hovrättstorget finns Gamla Rådhuset, min favorit av dessa tre. Kanonerna som syns i bilden på Göta Hovrätt står framför huvuddörren till Gamla Rådhuset. Och varför kanonerna står där kan du läsa på Jnytt. Vapnet på denna byggnad är Jönköpings kommunvapen.

Länstyrelsen har skrivit om Gamla Rådhuset också. Nuvarande verksamhet i byggnaden är Navet Diakonicentrum med ett enkelt café.

Till rådhuset hörde ursprungligen två friliggande flygelbyggnader. De tre byggnaderna satt ihop med två körportar. Den norra flygeln innehöll vågbod och kvinnofängelse och den södra flygeln innehöll mätarehus och mansfängelse. 
Text/bild från lärarhandledning "Jönköpings stads historia. Stormaktens nya stad. Jönköping under 1600-talet"

Fler byggnadsminnen finns hos Hedwig på Veckans Hus.

7 kommentarer:

  1. En härlig fotosession från hemtrakterna, det gillar vi!
    Mysigt med värmande fika, för det såg allt lite grått och kallt ut!
    Ha en bra dag/ Kram

    SvaraRadera
  2. Så många fina byggnadsminnen du hittat!

    SvaraRadera
  3. Morrn.

    Fina bilder av de gamla husen i "Sveriges Jerusalem".

    Ha de bra.

    Hasse A

    SvaraRadera
  4. Bra jobbat, nu har du även fångat svenska ankarslut.
    Länsresidenset - så stort och märkigt som krävs av en sådan byggnad.
    Göta Hovrätt ser lite skabbigt ut, har teglet vittrat sönder eller skall det se ut så där.
    Gamla rådhuset, så typiskt med låga fönster på gatuplan, kontorslokaler där allmänheten togs emot. Högre upp stora fina fönster till de finare salongerna.
    Som du säger - det blir ännu mer intressant när man börjar läsa om en byggnads historia.
    Tack för ditt bidrag

    SvaraRadera
  5. Oj så många pampiga och vackra hus! Jag har inte varit i Jönköping, så det var kul att få se.

    I år slipper de ju dessutom bygga upp scenen... ;-)

    SvaraRadera
  6. Fina hus! Jag tycker man kan se att byggnadstraditionen är mer "sydlig" på nåt sätt... påminner de inte lite om danska eller tyska gamla hus? (det översta hade kunnat vara Stockholm, men knappast de andra två)

    SvaraRadera
  7. Vilka vackra byggnader. Så fina detaljer du visar från Göta hovrätt. Det gamla rådhuset är riktigt läckert. Fotot är av högsta klass!

    SvaraRadera