27 februari 2013

Vinnarkänsla

Jeanne D'Arc, Jungfrun från Orleans. En obildad bondflicka som varken kunde läsa eller skriva, men som hörde himmelska röster som fick henne att avstå från all umgänge med det andra könet och slutligen till att bli överbefälhavare och räddare av Frankrike i slutskedet av hundraårskriget. Vinnarskalle, skulle väl dagens sportreportrar säga ...

Och vad fick hon för det?  Hon blev tillfångatagen av burgunderna som sålde henne till engelsmännen, som i sin tur dömde henne för trolldom och häxkonster och brände henne på bål. Senare blev hon Frankrikes nationalhelgon men det är en klen tröst, kan jag tycka.

Statyn med vinnarkänsla - stackars motståndare! - finns i Chinon i Loire.

Onsdagstema

11 kommentarer:

 1. Otack är världens lön! Stackars Jeanne D'Arc, vara så modig och få en så grym behandling! Har också sett statyn i Chinon, den är imponerande!

  SvaraRadera
 2. Om hon blev vinnare eller förlorare kan man fundera på! Mäktig staty i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Jo därom tvistar de lärde... en bra tolkning på onsdagens tema och vilken fantastisk skulptur du fångat :) Ha de... Snart är det VÅR på riktigt o du kan fota alla dina vackra växter, bara en sån sak :)

  SvaraRadera
 4. Usch ! Tur att man inte är med på den tiden. Ha de gott.

  SvaraRadera
 5. Tragiskt, världen verkar inte ha lärt sig markant mycket av det, tycker mig känna igen delar av hennes öde från flera håll i dagens samhälle. Vacker bild.

  SvaraRadera
 6. Det var en dramatisk skulptur! Och en dramatisk berättelse! Modig kvinna!

  Ha en skön dag i solskenet!

  SvaraRadera
 7. Tragisk ende, men det var slik det var i kampens og krigens verden Er vel fortsatt, selv om man ikke brennes på bål. Mer.
  God kveld.
  Mormor

  http://www.starbear.no/mormor/2013/02/27/tema-vinnarkansla/

  SvaraRadera
 8. Både krigaren och hästen ser ut som en vinnare.
  Och Jeanne D`Arc är nog ett riktigt helgon värt att kämpa för, precis som den lilla tjejen som sköts för att hon tyckte att alla flickor skulle få gå i skolan.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
 9. Ett tragiskt öde, ingen vidare kvinnosyn... men hon var för stark för sitt eget bästa. Gillar din annorlunda tolkning!!

  SvaraRadera
 10. Det är mycket kraft och rörelse i den bilden!! Vad säger man "starkt jobbat tjejen" räcker liksom inte!!
  Ha en fin dag. Kram Maria

  SvaraRadera
 11. Hej! Tragiskt! "Stark" staty! Har en skön torsdag kväll!
  Kram Sirpa

  SvaraRadera