4 juni 2015

I like - att odla

Att odla egna grönsaker är jättekul. Tidigt på vintern, i februari sår jag de första fröna och sedan rullar det på. Nu börjar det mogna i växthuset, chili, gurkor och tomater. De första gurkorna är över en decimeter långa och den här tomaten är riktigt stor nu, den heter Paola och jag har inte provat den tidigare. Förra året hade jag många körsbärs- och vinbärstomater och de blev i minsta laget. Denna ska vara en normalstor tomat. Ska bli spännande att smaka!

Däremot går det inte alls bra med mina pallkrageodlingar, där verkar sniglarna äta upp precis allt. Nu har vi börjat kriget - fällor med öl, kaffesump på kanterna och en elektrisk "stöt" som min man ska fixa idag. Hoppas det funkar för de lämnar verkligen inget kvar till oss. På en knapp vecka har de ätit upp bönplantor som var frodiga och dryga 10 cm höga. Finns inte kvar ett spår ens.

Ja, nu blev det ju lite både gilla och inte gilla i detta inlägg. Men huvudbudskapet är - jag gillar att odla. Bakslagen får man ta.

I like

10 kommentarer:

 1. Odlarglädje... härligt - trots en del bakslag...

  SvaraRadera
 2. Låter riktigt mysigt med att odla en massa därhemma och tomaterna kommer säkert bli riktigt söta och fina. Själv har jag endast balkong, men ett par somrar har jag faktiskt skördat små tomater på ett par buskar.

  SvaraRadera
 3. Allt är inte rosor sägs det ju.Huvudsaken är att man inte ger upp. Hoppas det hjälper att hålla de dära fulingarna på avstånd med kaffesumpen, de dör ju inte av det (tror jag) men de håller sig borta.
  Ha det så gott nu
  Kram Meta

  SvaraRadera
 4. Visst är det skoj att odla både grönsaker och blomster.
  Och framförallt att hämta egna solmogna grönsaker i växthus
  och trädgårdsland direkt till matbordet.
  Jag har genat i kurvorna detta år. Köper färdigt det mesta.
  Tyvärr ingen inspiration ännu - kallaste och regnigaste våren på många decennier....

  SvaraRadera
 5. Visst är det kul och väldigt givande när det ger resultat vilket du bevisligen fått här.
  Maken byggde ett växthus för ett par år sen och jag odlade bl.a kvisttomater men dels blev det för mycket och trassligt och sen blåste växthuset bort ;-)

  SvaraRadera
 6. Härligt, jag odlar på friland så jag ligger långt efter.
  blåsandet har inte varit bra för gurkan;-)
  Snygg bild, finns inget godare än egna tomater
  Ha det bra

  SvaraRadera
 7. Tänk att tomater äv vackra även i det gröna tillståndet. Javisst är det roligt att odla och jag anlägger mitt land till hösten. Jag tänkte ha ett par vinbärsbuskar så jag tänkte läsa lite om hur man tar hand om dem. Två rader potatis och lite persilja och gräslök och morötter. Även rödbetor lurar jag lite på att sätta nån rad. Lycka till med dina tomater.

  SvaraRadera
 8. Me too. Det er himla morsomt. Selv om det nesten alltid er noe som ikke går helt som det skal.
  Ha det godt med avlingen! Anne

  SvaraRadera
 9. What you're saying is completely true. I know that everybody must say the same thing, but I just think that you put it in a way that everyone can understand. I'm sure you'll reach so many people with what you've got to say.

  SvaraRadera
 10. Såg du inte tipset om att sätta spetskant på odlingslådorna? Den ska sitta fast upptill men fladdra löst neråt, så den dumma snigeln inte förstår att den ska krypa runt klanten. vet inte om du fatta, men det var väldigt piffigt ;-)

  SvaraRadera