2 maj 2014

Maj!

Efter flera underbart varma nästan somriga veckor kom så maj - och kalla nordanvindar! Allt stannar ett tag, på morgonen är marken vit av frost men körsbärsblommorna är på gång, blir det lite värme så kommer de att explodera. Och då hoppas jag att flygfäna är vakna också.

Klematisen Propertus har stora knoppar och några har redan slagit ut. Den väntar bara på sköna maj för att visa sig i all sin prakt.

Och jag själv funderar på en liten bloggpaus - jag har tappat lite av gnistan att blogga och det finns så mycket att uppleva i naturen nu så jag har inte riktigt ro att sätta mig vid datorn för att göra egna inlägg. Men det är kul att titta hos er andra så jag är tacksam att ni fortsätter! Och jag kommer igen till hösten! Trevlig sommar!

Blommig fredag

25 april 2014

Våren hos mig

Det är vår! Ljuvliga morgnar, sköna dagar och ljusa kvällar ... Och blommorna kommer, en efter en ...



I rundeln under körsbärsträdet blommar små vårblommor. Mina favoriter där denna tid är kungsängslilja och ormöga.

Körsbärsträdets knoppar är välfyllda och syrenen visar lite färg redan. Men än dröjer det några veckor innan den blommar, tack och lov! Då är ju den skönaste tiden på året nästan över.

Primulor och gullvivor förökar sig och bildar stora klungor. De blommar nu i alla möjliga färger från gult till mörkrött.

23 april 2014

Stödjande

I växthuset är det inte så mycket ordning och reda just nu - allt trängs och det är ostädat och rörigt. Tomaterna står i små krukor i murbrukslådorna där de ska planteras i mer jord inom en vecka. Och få ännu mer stöd, trots att det redan nu står pinnar överallt.

Det är verkligen rush nu men om ett par veckor är allt fint, städat och prunkande. Hoppas jag ...

Det är sex olika sorters tomater och några är jag riktigt nyfiken på! Och så paprika, chili, physalis, gurka, sommarblommor ... Fast de andra kräver inte lika mycket support som tomaterna.

18 april 2014

Svart

Svarta blommor är inte så vanliga, de finns nog inte alls. Men nästan svarta finns, och det är bara i solsken som man ser att färgen egentligen är mörkt purpur.

Sommaren 2012 hade vi dessa mörka petunior i lådorna vid entrén. Ytan var som svart sammet - så länge det inte regnade. I regnet blev de inte så vackra.

Jättevallmons mitten är nästan svart. Här en ljusrosa, nästan vit vallmo som inte brukar blomma med lika många blommor som den eldröda. Men jag tycker denna är nästan vackrare.

Svart stockros har vi ingen ännu men i år har jag sått frön som jag fått från Eva Linnea (tack, snälla!). Så förhoppningsvis har vi några mörka skönheter i sommar. Bilden har jag tagit i Österlen.

16 april 2014

Överhängande

Denna konstiga klocka i brons och koppar, Ankeruhr, hänger över en gränd på Hoher Markt i Wien. Istället för visare rör sig pilarna och visar tiden. Här är klockan ett par minuter i fyra. Pilen med trean har nästan gått sina 60 minuter och pilen med fyran är precis på väg in.

Förutom pilarna rör sig även historiska figurer i procession över klockan varje hel timme, bland annat Marcus Aurelius och Joseph Haydn. Klockan tolv är alla figurerna framme, men det var inte vi.

11 april 2014

Veckans fönster - runt

Vi har precis varit i Wien på en förlängd weekend, och sett en massa maffiga hus. Detta runda tak med de runda fönstren finns i ingångsvalvet till innegården på Hofburg. Vi var inte inne i själva palatset utan nöjde oss med att titta på det som man såg utifrån. Kanske nästa gång ...

Det fina nätmönster som kan anas är ett nät som var spänt under kupolen, jag vet inte varför.

28 mars 2014

Veckans fönster - trafikerat

I Istanbul kan man åka denna charmiga spårvagn som är det enda fordon som trafikerar gågatan Istiklal (nu i bilden ser jag visserligen en bil också men det är väl tillåtet med leveranser). Det var rätt bergigt på denna sida av Istanbul och först tog vi en av världens äldsta bergbanor - Tünel - från Galata-bron till berget Istaklal, 575 meter upp, och sedan denna 2,5 km långa gågata. Spårvagnen provade vi inte utan litade oss på apostlahästarna så vi fick se lite mer. Så dessa fönster har jag bara sett från utsidan.

21 mars 2014

Veckans fönster - gigantiskt

Det finns större byggnader än Sagrada Família i Barcelona, men jag ser den mer som ett gigantiskt konstverk. Även som byggnadsverk är den stor eller åtminstone tidskrävande: den började byggas 1882 och beräknas bli färdig 2026 då det blir 100 år sedan dess skapare Antoni Gaudi dog.

Den är väldigt vacker och absolut värd ett besök om man är i Barcelona. Inträdesavgifterna är de enda medel som bekostar det fortsatta byggandet.

Oskuldsfull

Blommig fredag igen, och temat är Oskuldsfull. Jag kollade på synonymer och fastnade för blåögd och ren.

I växtvärlden finns få så blåögda som förgetmigej. De små blommorna lyser intensivt i skuggan.

Doftliljan är ren både till form och färg. Och doften - ja, den är en ren njutning!

19 mars 2014

Vindfång

Det blåser i flaggorna som fångar vinden uppe på Tabergstoppen. Minnesmärket restes upp till minne av att Oskar II besökte toppen 1895. Jag skulle ju kunna tänka mig flera andra händelser som är viktigare ...

13 mars 2014

Generösa

Tänk att peta små oansenliga knölar i jorden och få vackra stora blommor som belöning! Liljor är verkligen generösa med sin blomning - stora blommor länge, länge. Denna är Dizzy, en orientalisk lilja.

En annan lilja som jag också satte förra året var denna nästan svarta, Netty's Pride, en asiatisk lilja. Den blommade lite tidigare än Dizzy så jag fick liljor under en lång tid, de båda samtidigt också en tid. Liljorna lär vara lite kinkiga på att övervintra men jag hoppas att båda kommer upp även i år.

7 mars 2014

Veckans fönster - köttigt

Ibland undrar jag själv varför jag tagit ett visst foto - som detta från Köpenhamn som helt klart har ett motiv som jag inte förstår lockelsen med. Misstänker att det var med tanke på Veckans fönster ... Vad har du gjort med oss, Sassa? :-)

Även de sommarbara benen som reflekteras i fönstret kan anses köttiga ...

Ödmjukhet

Den finaste sommarblomman i vår trädgård förra året var nog Törnrosas kjortel, vi hade två jättestora amplar som blommade överdådigt. Så fina och så lättskötta, dem ska jag ha även nästa år! tänkte jag. Lite ödmjukhet hade nog varit på plats ... ska ha ... lätt att säga.

Förra året sådde jag dem i början på mars och bara på några veckor var de pigga små plantor. A piece of cake!

I maj blommade en del rankor fint.

Och de växte och blommade, oavbrutet hela sommaren, i ur och skur. Så jag samlade frön - här ska det bli lika fint nästa år!

Och så sådde jag dem tidigt i februari. Men - inga av mina frön grodde. Jag väntade några veckor, sedan köpte jag frön och sådde igen. Och de har inte heller grott!

Idag har jag petat ner resten av mina egna frön och hoppas ödmjukt att de behagar gro, åtminstone något. Snälla, snälla!

5 mars 2014

Uteliv

Snart är sommaren här, då är vi mer utomhus än inne. Vi har inrett en kökshörna på vår soldäck med arbetsbänk, grill och muurikka med värmare där vi ska även röka fisk och kött ... allt blir mycket enklare på sommaren. Och mycket av maten hämtar vi från odlingsbänkarna och växthuset.

Perfekta drinken på sommarens utefester är mojito. Uppfriskande och gott när det är riktigt varmt. Så mynta hör till det som odlas hos oss! (Och det är mynta i drinken också men vi silar bort bladen.)

4 mars 2014

Värdefullt

För mig är det värdefullt att komma ut i skogen, följa stigarna och titta på årstidens växlingar. Tänk vilken förmån vi har som får vandra fritt i naturen - var vi vill!

Nu har fåglarna vaknat till och upptäckt att det är vår och det är kvitter och drill i skogen, speciellt soliga morgnar. Och snart kommer grönskan ...

28 februari 2014

Veckans fönster - dimmigt

På vår resa till Peking åkte vi en dag till muren. Lite otur då att det var väldigt dimmigt den dagen. För att få med något fönster valde jag en bild tagen nere före klättringen, men dimman lättade inte högre upp heller. Man såg inte så långt men samtidigt blev allt lite trolskt. Och bergen bara fortsatte och fortsatte, tills de försvann i det gråa töcknet ...

25 februari 2014

Kläder

I många länder använder befolkningen sina traditionella kläder till vardags, så även i Peru. Denna lilla flicka vet precis hur söt hon är där hon poserar för turisterna med sitt alpackaföl. Hon fick förstås en liten peng för besväret  Och jobbigt var det nog för efter en liten stund la hon sig bara ner och somnade.

21 februari 2014

Veckans fönster - benigt

Lite trångt har hen, benranglet i buren ovanför ett fönster (vilken tur att lite av det syns ...) där hen spanar in förbipasserande. Buren hängde i Ljubljana, Slovenien i en liten gränd.

Solen

Nu har vi haft länge gråa dagar utan solglimtar. Längtan efter solen är stor, så det var kul att Blommig fredags tema är just Solen. En bra anledning att leta efter solbilder i arkivet - för några nya har jag inte kunnat ta denna vecka, det har varit grått grått grått ...

Snart lyser sälgens små videkissar gula och fluffiga i vårsolen, till glädje för oss och för insekterna som har svårt att hitta något annat blommande så tidigt.

Mest längtar jag nog till den riktiga sommarsolen, doften av jord och ängsblommor - ett överflöd för både människor och insekter!

Men jag litar inte helt på att naturen kan ordna en solig sommar så jag ska så ringblommor som lyser som små solar, i ur och skur!

18 februari 2014

Smutsig

Skinnberedning i Marrakech. Lukten från de olika kemikalierna som används var stark och vi fick små myntabuketter att hålla framför näsan. Arbetsmiljön är rätt primitiv men skinnet blev mycket fint. Och det var mycket katter som bodde där. Att dessa kunde förbli vita var mig en gåta. Alla ytor var smutsiga och färgade.

14 februari 2014

Veckans fönster - valfritt

Veckans fönster är valfritt, och jag lägger upp en bild från Alsace, mitt favoritställe och så långt borta från de gråa färgerna här hemma just nu som man kan komma ifrån. Husen och blommorna tävlar i färgrikedom. Ingen minimalism här ...

Rött och rosa

Veckans Blommig fredag har temat Rött och rosa - lite svårt att välja bland trädgårdens alla blommor i den färgskalan.

Nu fick jag verkligen begränsa mig men vill ändå visa nyanser från varmt orangerött till ljuvt ljusrosa med vallmo, stockrosor och en gammaldags buskros som fanns här redan när vi flyttade till huset för över 30 år sedan. Den doftar ljuvligt men tål inte regn - då blir knopparna bara bruna klumpar. 2013 var ett idealiskt år och den blommade överdådigt.

12 februari 2014

Dyrkande

Dyrkad som få, Mao i Kina. Även om han inte är så stor längre ens där hänger hans porträtt fortfarande på Tiananmen vid Himmelska fridens torg. Här från den stora porten utropade Mao Folkrepubliken Kina 1949. Genom porten går vägen till den förbjudna staden.

11 februari 2014

Ren ...

... ja, det blev tvätten här i denna medeltida fontän Lavatoio i staden Cefalù på Sicilien.

Den användes för klädtvätt till för några år sedan och fortfarande rinner vattnet ur hålen i väggarna. Man når fontänen genom en stentrappa ner till under gatunivån.

8 februari 2014

Bokstäver

Stora bronsportar till Sagrada Família i Barcelona, fulla med vackra bokstäver.

Dessa bokstäver finns på porten på Passionsfasaden och är texter från Matteus och Johannesevangeliet om Jesus sista dagar i livet.

På en annan port fanns dessa texter som jag dock inte vet vad de handlar om.

Men bokstäverna är vackert utmejslade, och vi skulle ju bara visa bokstäver idag, inte tolka texter ...

7 februari 2014

Å andra sidan ...

Den här rabatten vet jag inte vad jag ska göra med. Det blir många "å andra sidan" ...  Den lever sitt eget liv. Någon gång har jag petat ner gullnattljus - bara "tillfälligt tills jag skulle hitta en bättre plats" - och den sprider sig och frodas. Och blommar ikapp med ljusrosa förvildade malvor och fingerborgsblommor. Ingen lyckad kombo. När de blommar samtidigt är det väldigt nära att jag gräver upp alltihop.

Samma rabatt från en annan vinkel. De blåa blommorna är verkligen blå och trots att det blir väldigt svenskt med dessa två färger är det inte så lyckat i en rabatt. Vet någon förresten vad de blå blommorna heter? Har tyvärr ingen närbild, den bildar 20-30 cm höga tuvor.

Fast å andra sidan - när det rosa inslaget försvinner så är det inte så tokigt ändå. Glad blir man av de starka färgerna.

Knopparna är röda och liknar nästan nypon.

Och när hösten kommer smälter den fint ihop med Fairy-rosorna och kärleksörten med sina flammande röda blad. Dvärgastilben är en annan "tillfälligt" nerstoppad växt som jag inte fått upp i sin helhet när jag skulle gräva upp den igen. Den trivs nog inte riktigt i denna soliga rabatt. Och färgen är inte heller så lyckad här. Suck!

Så rabatten behöver göras om helt. Och då kanske gullnattljuset försvinner ... den är VÄLDIGT gul! Och gult är inte min färg. Å andra sidan tycker jag om knopparna och bladens färg på hösten. Dessutom så växer den frejdigt och utan bekymmer. Och blommar som bara den! Så kanske  får den vara kvar ... fast då måste annat som inte passar där försvinna ...

5 februari 2014

Nedhängande

Nedhängande frukter i dadelpalm vid Piazza Duomo i Cefalù, Sicilien.

31 januari 2014

Veckans fönster - textat

Enkel handel i Trapani på Sicilien. En släpkärra med  ett  lass nyskördade apelsiner och egenhändigt textade skyltar - mer behövs inte ... Fönstret hör till den lilla bilen som drog det hela.

30 januari 2014

Kärlek

Denna vecka är det kärleken - gärna till växterna och trädgården - som gäller hos Hélena på Blommig fredag.

Akleja - jag älskar denna ljuvliga, envisa, strävsamma blomma. Denna mörkblåa variant fanns i rabatter i mitt barndomshem i norra Finland och den sprider sig glatt i min trädgård här i Småland. Nostalgiskt och vackert!

Annars är nog olika klematisar min stora kärlek i trädgården. Här Propertius som blommar tidigt och länge, med massor av blommor.

29 januari 2014

Skjutglad

Skjutglad, det är vår chili Superchili som vi har tagit upp från garaget där den har övervintrat i mörkret. Ett par gånger har den fått vatten under vintern och temperaturen har varit någonstans mellan 5 och 10 plusgrader.

Den satte genast igång att skjuta nya skott, hela plantan är full av pigga små grenar och blad. Ska bli kul att se hur frukterna blir, och hur mycket. Nu blir ju plantan mycket kraftigare än ifjol och den var rätt stor redan då. Men för säkerhets skull har jag även sått nya frön av den ...

28 januari 2014

Hemmagjord

Den här salladen är hemmagjord, och hemmaodlad. Allt utom balsamvinägern i dressingen  har vi odlat själva, från små frön. Närproducerat, kan man säga. Men än så länge dröjer det länge innan vi kan njuta av måltiderna ute igen ...