27 november 2015

Aliens

Blommig fredag - och temat är aliens. Nu är vår trädgård fri från besökare från yttre rymden så jag får leta bilder från andra ställen.

Först bilder från Peru - de mystiska Nazcalinjerna. De är gjorda för mer än 2000 år sedan och de är stora. Här en kolibri. Utöver djur, människor och växter finns också raka linjer på flera kilometer. En del påstår att dessa raka linjer var landningsbanor för utomjordingar - varken de eller figurerna kunde ses från marken, de är för stora, och på den tiden fanns inte flygplan :) Den lilla mörka fläcken är skuggan av vårt flygplan som vi flög över linjerna med.

Den här lilla - 30 meter höga - krabaten kallas allmänt The Astronaut. Med lite fantasi kan man se hjälm och rymddräkt ... Kanske var det han som basade över arbetet med linjerna?

Utomjordingar (?) från Aten. Denna antika stad är full av klotter och graffiti, dessa figurer fanns på en lång mur.

Det enda som ser lite alienaktigt ut i vår trädgård är ormbunkarna på våren. Då ser de ut som stora köttätande växter.


25 november 2015

Novemberblått

Nu har vi haft våra första riktigt kalla morgnar, det biter i kinderna men rätt klädd kan man ändå njuta av morgonpromenaderna. Uteplatsens fönster har fått vackra frostblommor - där utanför är det mörkt från tidig kväll till sena morgonen. Vintern är här.

24 november 2015

Trasig

En fin parkbänk som dock har sett bättre dagar. I Havanna, Kuba.

20 november 2015

Runda former

Allium är en av mina absoluta favoriter. De perfekt runda bollarna kompletterar de mer oregelbundna bladen och blommorna i trädgården

Redan de fullmatade knopparna är runda och fina.

Sedan slår de ut, växer sig höga och vackra.

En del allium-sorter har lite glesare men desto större blommor. Ett fyrverkeri av stjärnor ovanför daggkåpan.

Allium är vacker även efter blomningen. Och så självsår den sig och det kommer upp fler och fler för varje år ... Till slut har man ett riktigt bollhav.

En lite blygsammare kusin till de stora allium-lökarna är gräslöken. Inte så stor och inte så fulländad i sin runda form men det kompenserar den med mängden blommor istället.

19 november 2015

I like - surdeg!

Jag tar mig gärna an surdegar! Jag har en surdegsgrund i kylskåpet sedan två år och den behöver bara matas då och då för att vara livskraftig. Med jämna mellanrum bakar jag surdegsbröd, det tar lite tid men kräver inte mycket arbete - och ingen jäst, olika sorters mjöl har jag alltid hemma - så jag kan sätta igång när jag känner för det.

Mitt recept kräver två dagar men, som sagt, det är inte mycket arbete med det. Och gott blir det. Knaprig yta och god lite seg rågsmak. Oftast bakar jag dem som baguetter eller bullar för att få mycket knaprig yta ...

13 november 2015

Höjdare

En riktig höjdare i vår trädgård är stockrosen.

Den växer högt över annat i rabatten och de översta blommorna är gott och väl på över två meters höjd.

Men den är en höjdare även till utseendet. Underbart vackra blommor i flera olika nyanser från ljusaste rosa till nästan svart.

Den självsår sig villigt och då kan det uppstå lite nya färger också. Det är spännande varje sommar att se vad som kommer upp - och var.

12 november 2015

I like - kitch!

Jo, jag gillar kitch, då stannar jag och tar fram kameran. Däremot vill jag inte ha det hemma ...

Denna lite vemodiga pizzabagare hittade jag i Pisa i Italien - var annars? Jag tycker nog att han kunde varit lite gladare men annars är han perfekt, till den minsta lilla knorren på mustaschen.

Här en bild från Prag. Vet inte vad figuren föreställer men inte heller han ser så munter ut. Snarare lite eftertänksam. Han fanns på en servering vid Djävulsströmmen. Fast han ser inte ut som någon djävul ... Och maten smakade gott, trots att jag hade honom i blickfånget hela tiden.

11 november 2015

Omsvepta

Jag ryser lite när jag ser de gamla egyptierna på Nationalmuseet i Aten. Jag har glömt vilka de var men de var inga kända faraos. Nu är de döda och omsvepta och till beskådande i ett av världens bästa museer.

 
Museet är absolut värt ett besök och utöver den egyptiska avdelningen så finns där massor av statyer - mer eller mindre hela - av de grekiska gudarna, filosoferna, härskarna och helt vanliga människorna. Och mycket av deras vardagliga ting, stridsvapen och smycken. Hela Aten är ju som ett museum men det är här som man verkligen förstår storheten av den grekiska historian.

Till min fascination av den egyptiska avdelningen bidrog nog lite att en av mina favoritböcker är Sinuhe, egyptiern med Mika Waltari ... den har jag läst många gånger.

6 november 2015

Goda grannar

Jo, vi har goda grannar - vi hjälper varandra, lånar socker, håller koll på varandras hus och vattnar i varandras trädgårdar när vi är bortresta. Våra grannar vattnar nog mer hos oss än vi hos dem :) Förra våren var det ett helt företag att vattna i vårt växthus när vi var bortresta ... det fixade de galant.

Men även i blommornas värld finns det goda grannar, grannar som hjälper grannväxterna att visa sig från sin bästa sida.

Min absoluta favorit som "en god granne" är daggkåpan. Den fyller ut och kompletterar vilken färg som helst.

Här två lite mer yviga goda grannar - klematisen Summer Snow och längre bak en ung honungsros Hybrida. Men trots att båda verkligen tar plats är de även fina komplement till andra blommor.

Och här delar två lite oväntade grannar samma plats - kaprifol och taklökar. Tavlan med taklökar passar bland kaprifolen på armeringsmattan. Och visst kan man ha flera grannar - plättar i luften trivs finfint ihop med dessa två.

5 november 2015

I like - fåglar!

Vår ullungsrönn tappade nästan alla sina löv inom ett par dagar. Kvar var bara bären. Då kom sidensvansarna - och nu finns inga bär kvar heller. De rensade hela trädet på en eftermiddag. Men vi blev glada av att se dem i alla fall. De är så vackra! Hoppas de hittar något ätbart på fågelmataren också senare i vinter.

3 november 2015

Reflektion

Oktobersolen reflekteras på vår lilla sjö. Det har varit en skön, färggrann och solig oktober. Det har blivit många sköna promenader med mycket tid att reflektera över olika saker.