30 december 2012

Gott Nytt År!

Hyacinterna är inne på sina sista dagar, julrosen tappar sina blad trots att jag försöker serva den med både vatten och småprat. Men julen är över, skinkan äten och glöggen drucken. Glöggen får dock komma igen i februari när solen skiner över vita snödrivor ...

Imorgon är det nyårsafton och jag lär inte få tid att sitta vid datorn. Vi har vårt vanliga nyårsknytkalas, i år blir vi 15 vid bordet. Men vi börjar redan vid lunchdags med grillning och kubbspel ute i skogen.

Nu har vi ännu ett år att se fram emot, med alla förhoppningar och planer.

Jag önskar dig ett Gott Nytt År 
- må det bli som du hoppas på! 

28 december 2012

Samarbete

De här killarna i Marrakech hade slagit sig ihop för att tjäna lite pengar med sina enkla instrument. En del pengar kom helt enkelt av att de lät sig fotograferas och dessutom hade de lite hantverk till salu. Ett givande samarbete, och musiken var inte så dum alls med tanke på att instrumenten var så primitiva.

Tema fredag

22 december 2012

God Jul!

God Jul, alla vänner och följare! Roligt att du tittar in och lämnar små meddelanden ibland!

21 december 2012

Veckans fönster - valfritt

Nu lyser alla fönstren med ljus, både elektriska och riktiga. Vår gamla adventsljusstake får hänga med några år till, tror jag. Även de elektriska är mysiga men de slår ju aldrig en levande låga.

Veckans fönster

Nyanser av rött

Tema fredag passar alldeles perfekt för mig och mina Marrakech-bilder. Där var nästan alla hus i olika röda nyanser. Här en gränd där soukerna (de små affärerna) höll till. Det var lätt att gå vilse här, de bara fortsatte och grenade sig i all oändlighet.

En glad vattenbärare som poserar i sina traditionella kläder och andra attiraljer. Han ville ju förstås ha pengar för det men inte lika mycket som aptämjarna och ormtjusarna på torget. Också ett sätt att tjäna lite pengar på turister som får en färgstark motiv att plåta.

Fler nyanser av rött hos Sinneskatten.

14 december 2012

Veckans fönster - reflekterande

Terrassen vid Fiskarbastionen i Budapest har en av de bästa vyerna över staden. Fiskarbastionen är väldigt dekorativ, som ett sagoslott, men har inte haft någon funktion någon gång. Men en plats dit man gärna går som turist.

Här reflekteras den i fönstren på det supermoderna Hilton Hotel, en kulturkrock kan man kanske tycka. Bilden är tagen från ett av valven i Fiskarbastionen, så nära ligger de.

Veckans fönster

13 december 2012

Min favoritblomma

Min favoritblomma? Jag måste erkänna att det varierar med tiden, från vårens första blommor till de sista kämparna på hösten. Så denna gång visar jag några av klematisarna som jag har, de är en av mina favoriter, och de finns hela sommaren - från de tidiga alpklematisarna till de stora praktfulla klematisarna på hösten. Och alpklematisen är vacker även på vintern med de tuffa fröställningarna. Det är stor variation på blommorna, stora som små, i alla färger. Fast jag har mest blå, lila och vita. Jag har sett en vacker eldröd klematis, den är jag lite sugen på ...

Detta tema skulle vi kunna ha ofta, och få olika resultat varje gång. Vill du se vad andra har för favoriter just nu, kika in på Blommig fredag!

Mat

Maten i Marrakech var god, och färgstark den också ... couscous, tajine, soppor, lamm (det godaste jag någonsin ätit!), frukt, juicer ... kokta gethuvud som serverades på torget hoppade vi över.

Frukt och grönsaker. Här försäljnnig i en gränd.

Kryddor konstfullt arrangerade i en liten shop. Man vill inte kvadda de fina konerna genom att köpa något ...

Oliver. Vi fick kryddade oliver i olika färger ibland som snacks till drinkar, jättegott. Hittade dock inte dem sedan för att köpa med oss hem även om utbudet var stort.

Dadlar, fikon, aprikoser, nötter, mandlar ... perfekt att köpa med sig inför julen. Jag älskar dadlar!

På kvällen fylldes torget Jemaa el-Fnaa av stora tält fyllda med matstånd som serverade soppor, grillat, couscous, fisk och skaldjur. Här serverades bara alkoholfritt, liksom på många restauranger också. Vi verkade väl helt desperata när den första frågan till inkastarna inför middagar på kvällen var om det serverades alkohol. Och jo, det fanns sådana restauranger också.

Jemaa el-Fnaa med ljusen och röken från serveringarna. Resten av torget fylldes av ormtjusare, dansare, musiker, aptämjare, hennatatuerare, spågummor och försäljare av allehanda prylar. Och en och annan turist ...

Tema fredag

I like: Portar i Marrakech

Jag gillar dörrarna och portarna i Marrakech, alla vackra, en del fina nygjorda, andra gamla med patina. Det såldes också fina lösa portar men de är ju inte så enkla att ta med sig på flyget ... Här kommer några av bilderna på dem.

En dekorerad dörr i Bahia-palatset. De höga dörrarna täcker valvet men har en midre dörr i sig så man behöver inte öppna stora dörren alltid. Något som vi såg mycket av.


Ett par portar i gränderna. Även de hade en lite mindre dörr i sig. Många dörrar var dekorerade med stora nitar och rejäla smidda gångjärn och lås.

En nytillverkad dörr.

Och en dörr med blå ram - en riktig färgklick!

Torsdagstema I like


11 december 2012

Vinter

Förra veckan var vi i Marrakech på en kortsemester. En fascinerande stad med mycket färger, den kallas Den röda staden på grund av att alla husen är i olika rosa nyanser. Där blommade rosorna och apelsinträden dignade av frukter, medinan doftade kryddor och sjöd av liv från morgon till sena kvällen. Alla var ute. Kvällarna var lite kalla så då fick vi ha jacka på. Fler bilder kommer, för Marrakech var en dröm för fotograf!

När vi kom hem hade vintern kommit på allvar. Mycket snö och första dagen hemma gick åt att skotta. Sedan har jag tyvärr inte kunnat fotografera allt det vackra här hemma, fick en dunderförkylning och har mest gått inne och varit ruggig. Hoppas den släpper snart.

Mera vinter på Tisdagstema