24 februari 2012

Veckans fönster - nymålat

Det här kanske inte ser så nymålat ut, men det var det. Under veckan som vi vandrade på bergen i Tatranska Lomnica i Slovakien höll de på att finputsa huset med målning kring fönstren intill vårt hotell. Detta mysiga gästhus heter Penzión Encián - jag översätter det till Pensionat Gentiana eftersom denna blomma finns avbildad både här i entrén och kring fönstren.

De höll på att måla dekorationerna kring fönstren under denna vecka och det var fascinerande att se hur de målade linjerna och blommorna dit på fri hand. Huset annars var putsat, och med de för trakten typiska trädetaljerna.

Veckans fönster

Färger

Oj vad roligt - Blooming Friday har temat Färger idag! Inget kan väl vara härligare än naturens egna färger? Jag försöker dock begränsa mig lite och väljer enbart milda blålila nyanser, något av en favoritfärg för mig.

Den här irisen vet jag inte hur den har kommit i vår trädgård, helt plötsligt dök den bara upp jämte brandliljan. Brandliljan kommer från ett gammalt torp så kanske båda rötterna fanns där fast irisen tog massor av år på sig att komma upp. Nu tyckte vi inte att de passade så bra ihop så vi har flyttat brandliljan till en annan plats.

Det slog mig när jag tittade på bilder från förra sommaren att det var väldigt ofta regndroppar på blommorna ...

Hortensian finns i många färger, och det roliga med den är att den byter färg allt eftersom. Mot slutet är den nästan grön. Men innan dess har den skiftat i många olika nyanser. Den här växte i en stor kruka tillsammans med bladväxter. Och bland hortensior tycker jag bäst om denna som skiftar i blått. Fast vit är också fin ... ja, det är svårt att välja!

En nykomling förra året i vår nya pergolarabatt - näva Rozanne. Den har rätt stora blommor för en näva, växer fort och lite krypande. Och även den har lite skiftande färg på blommorna, jag minns dem lite blåare än vad de är på bilden. Vi planterade den som marktäckare tillsammans med daggkåpa under klätterros och klematis, och vi är rätt nyfikna på hur rabatten ser ut i år när allt har kommit igång ordentligt.

Visst är naturens palett underbar! Se mer hos Katarinas Blooming Friday!

23 februari 2012

Dropp

Dags för dagsmeja! Fast i år droppar det inte från taket, det finns ingen snö där. Bilden är från 6 mars ifjol, då hade vi mycket snö, både på taket och på marken.

Idag har jag suttit ett par timmar i solhörnan på altanen och läst, väl skyddad i lä. Att sitta där på vårvintern är bland det bästa jag vet. Jag vill ha fler soliga dagar!

Tema fredag

21 februari 2012

Ensam

En ensam simmare njuter av det varma Medelhavet, med den nedgående solens sista glöd i ansiktet.

Nu, i den gråa vintern, längtar jag tillbaka till vackra Piran ...

TisdagsTema

20 februari 2012

Veckan hus - Loftbod

Jag har tittat igenom bildarkiven från ställen där jag kan tänka mig att det finns lofthus eller loftbodar men inget har fastnat på bild i alla fall. Som tur är hade jag ett exempel i Taberg, bara tio minuters promenad från oss.

Området där vi bor heter Bråten, efter Bråtens gård som är en av Tabergs äldsta jordbruksfastigheter. Numera är den mitt i villaområdet och det har inte varit jordbruksverksamhet där så länge jag har bott i Taberg (snart 30 år).

Utöver loftboden finns där själva gårdshuset, en nyare ladogårdsbyggnad och en mindre förrådsbyggnad. Numera är huvudbyggnaden ett fritidshem och vad uthusen används till - om något - vet jag inte. Skolan arrangerar ibland utomhusaktiviteter på området och de böljande ytorna runt husen är populära pulkabackar.

Loftboden är rätt så förfallen. Jag tycker det är lite konstigt med de två olika fasaderna, den röda panelen verkar nyare, och kanske finns det timrade stockar under den också?

På baksidan finns ett litet igensatt fönster, likadant på ena gaveln.

Hängrännorna av trä fungerar nog inte så bra längre ...

Veckan hus

19 februari 2012

Cirkulärt

Mitten på rudbeckians blomma är en perfekt cirkel, och hela blomman är cirkulär. Vacker och eldröd blommar den länge på sensommaren.

Måndagstema

17 februari 2012

Gammaldags

Jag är svag för de mer gammaldags blommorna, i vår trädgård finns syréner, vallmon, fingerborgsblommor, blåklint, gamla rosor och förstås - pioner! De är helt underbara och även om blomningen inte är så långvarig så är den härlig. Trots att pioner är väldigt gammaldags så verkar de vara riktigt på mode också.

Vår lilla stolthet, en buskpion som vi dragit upp från frö. Den blommar först av alla pionerna, med 7-10 blommor trots att den inte är så stor.

(PS. Anni såg att detta inte alls är någon buskpion, och det är den nog inte ... den vissnar ner helt på vintern. Är det någon som vet vad den heter? Vi har fått fröna, inte köpt dem.)


Nästa som blommar är en rödaste röd, fylld pion, den blommar lagom till midsommaren med massor av blommor. När vi flyttade till huset så stack det upp ett par blad från marken där det nyligen hade grävts, de tidigare ägarna hade tagit med sig det mesta av plantan men lite blev kvar och nu är det en jättebuske. Vi flyttade de stackars bladen (med tillhörande rot) till en lite bättre plats också.

Men vi har köpt pioner själva också, rosa och vita, mer eller mindre fyllda. De bildar en stor rabatt tillsammans med smultronschersmin, där kan man sniffa sommar! Sådan doft!

De fyllda blommorna är maffiga, men min favorit är ändå buskpionen. Och sedan kommer denna vita med lite röda strimmor i:

Mer gammaldags hos Katarina på Blooming Friday.

16 februari 2012

Skapande

Montmartre i Paris har länge varit tillhåll för skapande konstnärer. Här på kullen vid den fina basilikan, Sacré-Coeur, har många kända konstnärer och artister jobbat eller hämtat inspiration från - Picasso, van Gogh, Matisse ...  Numera är dock platsen övertagen av turister och hötorgskonstnärer, skapande även det. Man kan få sin porträtt målad/avritad på några minuter och man kan köpa souvenirer i form av massproducerade tavlor. Men ändå andas platsen skaparglädje!

Tema fredag

14 februari 2012

Hjärta

Upptäckte att vi har ett rätt så "hjärtlöst" hem när jag letade efter fotomotiv till TisdagsTemats Hjärta. Men ett hjärta hittade jag - ett litet hårt hjärta som jag brukar ha bland kaktusar, nu fick den mjukas upp med en liten fin kudde i fårskinn som vår dotter har gjort i skolan för länge sedan. Lämpligare plats på Alla hjärtans dag!

11 februari 2012

Så här ser det ut där jag är

Fototriss är det dags igen för bilder som visar hur det ser ut där vi är just nu. Bilderna är tagna igår lördag mitt på dagen.

Lite blå himmel syns mellan molnen. Körsbärsbusken är fortfarande i vintervila, knopparna är små. Men solen bryter igenom ibland och det är skönt, bara ett par minusgrader.

Klätterhortensian är i startgroparna, men det har den varit nästan hela vintern. Förra årets blomställningar är delvis fortfarande kvar, vackert i olika bruna nyanser.

Och även ormhasselns hängen är beredda. Som syns har vi snö också, kanske en decimeter. Men det känns vår i luften!

10 februari 2012

Veckans fönster - bakvänt

Det är intressant att se andra kulturer och seder. Det som vi tycker är bakvänt kan vara helt naturligt någon annanstans.

Detta kunde varit en svensk syjunta - om det hade varit tanter istället som satt där på stenmuren vid fönstret och stickade (tur att fönstret fanns med i bilden, annars hade ju inte Susanne accepterat denna som fönsterbild). 

På den peruanska ön Taquile i Titicacasjön,  på cirka 4000 möh, är det männen som stickar. Kvinnorna spinner och väver. Och allt görs även ute, överallt mötte vi män som gick och stickade. Och gående eller springande (!) kvinnor som spann på slända. Öborna lever efter inkamoralen ama sua, ama llulla, ama qhilla (stjäl inte, ljug inte, lata dig inte). De har bara dagsljuset att arbeta på. Ön har ingen elektricitet. På kvällen efter sex blev det becksvart och vi fick gå med pannlampor för att hitta en liten restaurang som skulle finnas på andra sidan byn. Till slut såg vi ett hus där det brann ett ljus i fönstret, det var restaurangen. Och när vi kom in tändes fler ljus, en lucka i väggen till köket öppnades och vi fick en helt ok middag.

Taquile har stränga regler och det gick någon sorts kontrollanter som följde vad som hände. Oss turister höll de ett extra öga på och vi fick skriva in oss som på en tullstation när vi kom dit. Numera är turism en viktig inkomstkälla och man kan övernatta i enkla rum hos indianerna. När vi var där var det väldigt kallt på nätterna och vi fick krypa under filtarna, vi räknade att vi till slut hade fem över oss. Dagarna var varma, solen värmer ordentligt på den höga höjden nära ekvatorn. Och solnedgången över sjön var underbar! 

En bonusbild (utan fönster!) som visar hur männen gick runt och stickade. Alla hade dessa fina kläder med vit skjorta, väst och mörka byxor på sig och de utförde även andra, smutsigare sysslor i dem, som att gräva och bygga. 

Och det är ingen idé att börja drömma om dessa händiga stickande män och om att bosätta sig på den vackra ön - öborna får bara gifta sig med andra öbor. Gifter de sig med någon från fastlandet måste de flytta därifrån. Helt klart kan detta innebära en del problem i längden ... de var ju ändå inte så jättemånga.

Bakvänt känns nog detta  för oss, ser inte riktigt hur svenska killar skulle gå med stickning i händerna. Men å andra sidan - se vad Kaffe Fassett har åstadkommit med sin stickning! :)

Mer bakvänt hos Susanne på Veckans fönster.

Alla hjärtans dag

Än är det några dagar till Alla hjärtans dag, denna lite jippoartade import från väst. I lagom doser kan det ju vara fint - att komma ihåg, ge en liten present eller uppmuntrande ord, skicka ett brev eller kort ... Det värmer i vinterkylan. Men själv uppskattar jag nog mer att bli ihågkommen och överraskad någon annan dag istället.

Men alla söta bloggvänner: jag önskar er en dag med värme, vänskap, kärlek och omtanke! Och önskar er lika mycket av allt detta på årets alla andra dagar också.

Katarina på Blooming Friday har valt temat. Hon är värd en extra varm hälsning med tack för sitt arbete med våra utmaningar.

9 februari 2012

Livet

Det är svårt att tänka sig att det finns liv under snön, efter kylan som vi haft. Men vänta bara! Snart försvinner snön, solen kommer tillbaka och växterna vaknar till liv igen!

Redan nu är det mycket ljusare på morgonen, fåglarna har börjat lite trevande på sina vårlåtar i jakten på partner för sommaren och solen värmer nästippen på dagen.

Alldeles snart får vi se livets under igen - allt vaknar till liv, knopparna växer och slår ut; ännu en vår är här. Och livet börjar på en ny kula igen ...

Tema fredag

7 februari 2012

Surrealistiskt

Perfekt för att leka med PS - overkligt. Man kan vrida och vända på färgerna, dra i formerna och lägga på lager och filter ... Det är skoj på riktigt!

Onsdagstema visar mer surrealistiskt.

6 februari 2012

Veckans hus - kakelugnar, öppna spisar, kaminer

En öppen spis och en kakelugn i en borg i Alsace.


Kakelugnens plattor har alla olika mönster. Kanske är det en berättelse? 

Och så vår egen öppen spis. När vi flyttade in i vårt hus 1983 så fanns det en öppen spis i typisk 60-talsstil - snedställd i hörnet och i samma gula tegel som huset. Inte så speciellt vacker men vi hade många mysiga stunder framför den också. Men när vi sedan efter ett par år tog bort väggarna blev det dessutom fult på sidorna så det blev absolut nödvändigt att göra om den. 

Vi satsade på en spisinsats och har nu en spis som värmer gott, och håller värmen. När vi har eldat på kvällen är den fortfarande varm på morgonen, och varm luft strömmar ut från gallret ovanför. Eftersom den står rätt centralt i huset värmer den upp flera rum. Och man kan tryggt lämna brasan brinnande även när man inte är i rummet, det är bara att stänga luckorna. Trähandtaget som sitter på en krok på sidan är till för att öppna och stänga luckorna. 

Vi anlitade en murare som murade upp den med massor av tegel, enligt våra ritningar. Det var intressant att se honom jobba och forma spisen. Fast det stänkte ordentligt när han slängde på murbruket ... 

3 februari 2012

Veckans fönster - dansant

En svår utmaning! Visst hade jag bilder på dansanta människor men inte ihop med fönster ...

En bild från Riga blev räddningen. Rådhustorget med Svarthuvudenas gillebyggnad var fullt av dansande grupper när vi var där. Ja, de fanns i hela stan, kanske var det någon sorts festival, det fick vi aldrig reda på.

Och fönster då? Visst finns det fönster i bilden, många till och med. Eller hur ;) ?

Veckans fönster

Ny bekantskap

Förra året fick jag en fröpåse från Allt om trädgård med frön till sömntuta Rosa romantica. Jag hade inte planerat för dem riktigt utan petade ner dem bara i jorden där det fanns plats.

I juli kunde jag njuta av vackra, livliga blommor med strimmor i olika nyanser av milt gulvitt till rött. Den här gula färgen tycker jag om!

Denna nya bekantskap har kommit för att stanna, jag tog frön från den och ska så igen i år. Den är bara ettårig men jag tror dessutom att den kan självså sig också, på samma sätt som ringblomma.

Fler nya bekantskaper kan du göra hos Katarina på Blooming Friday.

2 februari 2012

Historia vi inte glömmer

Amerikanska kyrkogården i Normandie är en påminnelse - om det nu behövs någon - om de många offren som andra världskriget krävde. Nästan 10000 amerikaner ligger här under marmorkorsen. De är inte glömda, fortfarande läggs blommor där och man blir beklämd när man ser de ändlösa raderna av korsen. Under varje kors vilar en saknad make, son, bror eller far. Och de är bara en bråkdel av alla offren.

Tema fredag

I like - Svalbard Global Seed Vault

Igår såg jag ett tv-program om Svalbard Global Seed Vault - en genbank för växter. Anläggningen som ligger i urberget kyls av ständig permafrost.

Foto lånad från Mari Tefre/Svalbard Global Seed Vault

Den innehåller frön från hela världen, och ska förhindra försvinnandet av olika växtarter om katastrofer inträffar - såväl orsakade av människor som av naturen själv. Visst är det häftigt! I like! Undrar just om jag kan skicka dit frön från mina finaste vallmon i trädgården ... ;) Fast jag tror att det fanns lite villkor på det ...

Mer om anläggningen kan du läsa bland annat här.

Torsdagstema - I like!

1 februari 2012

Fotohälsning från Taberg

På min promenad igår gick jag utanför Tabergs gränser men blev hälsad välkommen igen av denna skylt. :) På sommaren är det blommor istället för granris, jag tror att det är de närboende som vattnar dem.

Fler fotohälsningar på Onsdagstema.