31 augusti 2011

Favorit

Jag fotograferar gärna blommor, natur, resor och miljöer. Därför trivs min kamera helt ypperligt i Alsace, och jag också.

Och att det finns fina vandringsleder i Vogeserna och att vinet är gudomligt gott lägger ytterligare två plus till Alsace. Och så finns det så många mysiga små städer att besöka, man behöver inte upprepa sig trots att man, som vi har gjort, åker dit många gånger. En absolut favorit på många sätt!

Onsdagstema

30 augusti 2011

Morgonrutiner

Sedan 20 år går jag en promenad på en timme varje vardagsmorgon tillsammans med en väninna och hennes hund (vi är inne på en andra hund nu). Hon har också sitt företag hemma så vi kan jobba fria tider, och utöver frisk luft och grön energi får vi prata av oss och klarar av att sitta ensamma hemma resten av dagen.

Idag var det småregnigt och lite gråtrist men skogen var fin även nu. Vi går oftast runt två små sjöar här i närheten men ibland går vi upp till Tabergstoppen, 343 meter över hav. Fast då börjar vi ju inte från havsnivån eftersom Taberg ligger på ca 200 möh. Vi går före frukost, den smakar extragott efteråt!

Bild tagen ett par veckor sedan från samma ställe. Visst är det härligare med solsken ... På helgerna går jag med min man istället och ibland skippar vi promenaden också om vi ska jobba mycket i trädgården. Det ger ju också samma välbefinnande.

Tisdagstema

29 augusti 2011

Sensommar

De sista dagarna i augusti ... snart september. Sensommar. Men ändå sommar, inte höst ännu. "Glaset är halvfullt" tycker jag. Vi får njuta av många fina dagar ute innan det är dags att krypa in, tända brasa och koka soppa och mustiga grytor.

I lördags ersatte jag penséerna i vår stora kruka vid entrén med prydnadskål. Riktigt vackert ihop med murgröna, och den håller sig ett par månader. Då kan till och med den första snön komma. Men innan dess - sensommar med klara fina dagar och härliga färger. Fast idag var det grått när jag gick min promenad på morgonen. Och den nya prydnadskålen hade vattenstänk i sina krusiga blad.

Måndagstema

26 augusti 2011

Bortglömt

Eftersatt med underhåll och målarfärg, igenbommat ... helt bortglömt. Veckans fönster ska visa ett bortglömt fönster och jag tycker att detta fönster på ett hus på landet i Bretagne platsar. Ser inte ut att ha öppnats på några år.

Veckans fönster

25 augusti 2011

Allt är inte vad det ser ut som

Höst redan? Visst är höstfärgerna härliga och liiite börjar jag längta efter dem. Men detta är inte vad det ser ut som, det är precis tvärtom - det är de späda skotten på vår blodlönn som är så sprakande röda. Vi klipper lönnen för att den ska hålla sig liten och rund och då kommer de nya skotten under hela sommaren. De sista klippte jag bort igår, efter att jag tagit denna bild. Grenar som inte är klippta på hela sommaren har mycket mörkare blad, mörkt vinröda med skiftning till grönt. Så än får jag vänta på höstens färgprakt. Men det gör jag så gärna ...

Tema fredag

I like # 3

Hortensia, murgröna och småblommiga violer - några av mina favoriter i sommar. Murgrönan är perfekt till nästan vilken annan blomma som helst, och hortensian och framförallt violerna blommar länge, länge ... Violerna har blommat oavbrutet sedan början på maj. Jag har klippt ner dem lite en gång men annars fortsätter de bara, flitiga och söta. I like!

Torsdagstema I like

24 augusti 2011

Ha ha

Ha ha ... många stannade, pekade och skrattade åt denna väderbitna sjöman i Lübeck, utanför en affär. Jag fick också titta en extra gång för att se om han var levande eller inte. Även bakgrunden är fejkad, och det var väl den som avslöjade först att han var konstgjord. Men det roligaste var att se folks reaktioner!

Ha ha är Onsdagstemat denna vecka.

23 augusti 2011

Text


Denna skylt utanför en enkel restaurang i Budapest gör inte anspråk på att vara stilren men den fångade min blick med sitt färgglada budskap. Vi gick inte in men jag tror att maten där inne var hemmalagad och rejäl ... och inte onödigt dyr. Det är i alla fall det intrycket texten ger - snabbt ditkluddad så det inte ska ta tid från det viktiga, matlagningen.

Mer text på Tisdagstema.

22 augusti 2011

Nerifrån

En av världens mest kända byggnader - Eiffeltornet i Paris. Det är rätt mäktigt när man står under och tittar på det nerifrån. På håll ger det ett smäckert intryck, och uppe i det är det förstås en strålande utsikt.

Helene har valt Nerifrån som Måndagstema.

18 augusti 2011

Sinnesupplevelser

Solmogna tomater ... upplevelse för många sinnen ... de är vackra och smakar gott. Och plantorna doftar gott, tycker jag. Min man däremot gillar inte doften, han gillar inte heller pelargondoften, så det är helt enkelt en smaksak.


Våra tomater är rätt små men smakrika och fasta. Att plocka några tomater, lite rucola- och annan sallad, mer behövs inte för en enkel lunch. Eller så går man förbi och äter en tomat direkt ur plantan, nästan godast så ...

Tema Fredag

17 augusti 2011

Trampa

Ett glatt cykelbud i Ljubljana som trampade runt i denna mysiga stad. Själv cyklar jag inte annat än motionscykel på vintern, däremot trampar jag mycket på apostlahästar. Här hemma börjar jag dagen med en timmes promenad före frukost. Idag var det lite grått och småregnigt efter den soliga gårdagen, det verkar bli varannandagsväder nu. Men det känns härligt i alla fall att ha varit ute och lite vatten gör inget.

Onsdagstema

16 augusti 2011

Favoritmöbel

Jag sitter allra helst på trappan mellan vårt inglasade uterum och trädäcket. Det är så skönt att sitta där med en kopp kaffe, eller bara sitta där i väntan på att maten på grillen ska bli färdig. Och det är inte bara vi som sitter där, våra gäster sätter sig där också gärna. Det är nog den platsen som lockar mest till sittning hos oss, kanske för att det känns så naturligt. Ja, inte på vintern förstås, då får vi allt sitta inne!

Tisdagstema

15 augusti 2011

Primitivt

Lite lyx på vår vandring i bergen i Tadzjikistan - en riktig toalett. Visserligen rätt primitiv, utan lås på dörren och bara ett hål i golvet, men så stor att man kunde gå in i den. Den fanns på en liten gård och vi campade på deras marker och fick låna toaletten. Resten av vår vandring var vi hänvisade till ett toalettält som var så litet att man fick ha huvudet utanför. Vilket man gärna hade eftersom stanken och flugorna inte var så trevliga inne i tältet.

Måndagstema

14 augusti 2011

Så här ser det ut där jag är idag

Fototriss denna gång ska visa hur det ser ut just var vi är. Vårt kvarter har vaknat till liv efter sommaren. Några veckor i juli var vi de enda som var kvar här - så tyst och stilla! Nu har alla kommit tillbaka från sina semestrar och på lördag var det en riktig trädgårdsdag hos alla i kvarteret. Luften var full av surrande och brummande av alla gräsklippare. Vår gräsklippare hör till de tysta, den är elektrisk och snäll både mot miljön och öronen. Och man kan känna gräsdoften istället för avgaserna, bara det är värt att ha en sladd hängande efter sig. Jag har klippt av sladden bara en gång under alla dessa år som vi har haft en elektrisk gräsklippare, jag har ett system med viss ordning som gräset ska klippas, och då är sladden aldrig i vägen.

Det var en härlig sommardag med blå himmel med några vita molntussar, och vi var ute hela dagen. Äpplena börjar bli riktigt stora men än behövs några veckor innan de är helt mogna. Jag klättrade och gallrade äpplen som växer lite för tätt för att bli riktigt fina.

Putsning och ansning behövdes lite varstans i rabatterna efter den senaste tidens regniga dagar när det inte har varit så lockande att vara ute. Många av perennerna har blommat över nu, så den mesta blomprakten får ettåriga blommor, dahlior och liljor stå för. Lejongapen blommar villigt i många härliga färger, och malvan är fin både i rabatten och i vas.


Så här kan sommaren fortsätta några veckor till, tycker jag! Helt perfekt. Och efter att ha jobbat - och njutit, det är roligt med trädgård! - är det extra roligt att sätta sig på uteplatsen, grilla och ta ett glas vin. Titta på det som man åstadkommit  och äta sallad på grönsaker som man har skördat i landet ... det är livskvalitet för mig!

Hur det ser ut hos andra kan du se hos Helena på Fototriss.

12 augusti 2011

Veckans fönster - grönt

Bretagne. Det är ett område med blommor, sol, hav och god mat. Och gott vin, som överallt i Frankrike. Och grönt. Detta fönster är inbäddat i grönskan med stockrosor och lite kvardröjande blåregn. Men mest grönt, grönt, grönt ... till och med fönsterkarmarna är målade i en ljusgrön nyans. Det lilla fönstret syns nästan inte bland all växtlighet. Det är sådant här jag knappt kan se mig mätt på när jag kommer förbi. Så vill jag ha det!

Veckans fönster

11 augusti 2011

Full ...

... kan man nog bli om man gör vin av dessa druvor när de väl har mognat.

Vår vinranka är full av klasar, det blir nog än mer än förra året när vi fick nästan tio liter. Vi försökte då göra saft av dem i saftmaja men det blev inte gott. Druvorna har mycket smak men också mycket kärnor så de är inte så goda att äta som de är. De blir härligt lila i färgen någon gång i slutet på september och då får vi bestämma om vi ska plocka dem och göra något eller om fåglarna får dem. De pryder ju sin plats som de är så det kanske räcker. Det finns folk som är experter på vinmakeri så det tror jag inte att vi ger oss in på ...

Tema fredag

10 augusti 2011

FOTO Hunger

I Istanbul behöver man inte gå hungrig, mat finns överallt. Massor med restauranger, barer och uteserveringar. Och alla små vagnar som säljer allt från godis till majskolvar och bröd. Och inte behöver man gå hungrig för lämpliga fotoobjekt heller, de finns överallt ...

En av Istanbuls mest populära "restauranger" är båtarna vid Galatabron. De säljer fisk som steks på båtarna och serveras i bröd, tillsammans med lite sallad. Man sitter vid väldigt låga pallar och drycken är vatten, läsk eller fruktjuice. Det är väldigt populärt, både bland turkarna själva och bland turister. Fisken smakade lite som makrill och man blev rejält mätt.



Det var löpande band-princip: en stekte, en la fisken i brödet, serverade över relingen och tog betalt. Ibland kom det jättevågor från förbipasserande båtar men det påverkade inte verksamheten, trots att båten gungade så att den nästan tog in vatten. Fort gick det också ...

Som efterrätt kunde man ta rostade kastanjer, doppade i choklad. Doftade underbart gott men det har jag provat i Paris och smaken är vämjelig. Så det lockade inte alls. Den svarta kiosken med gulddekor i bakgrunden sålde färsk fruktjuice. Kommersen var livlig även där och servitörerna pilade runt i sina fina svarta uniformer, också de med mycket "gulddekor".


Om du vill se vad andra släcker sin hunger med - på mat eller foton - kan du kika hos Birgitta på Onsdagstema.

9 augusti 2011

Svart eller påklätt

På Veckans hus ska vi visa hus som är svarta eller påklädda. Svarta hus hittar jag inte just nu men har en liten tanke i bakhuvudet att det ska finnas något, någonstans ... hittar jag det återkommer jag med fler inlägg i temat. Och så har vi ju sett så många fantastiska överdrag på byggnader som renoveras men det verkar inte som vi har tagit någon bild. Konstigt. Det kanske jag också återkommer till.

Vad jag nu visar är ett par hus i Mexico City. Det första är klätt till jul - nog är det maffigare att klä ett helt, jättestort hus än en liten gran? De kan det där, mexikanarna ...

Och sedan ett vackert hus klätt i kakel, också i Mexico City. Det stod mitt i city, bland höga hus i betong ... Jag tar med ett par detaljer från det huset också.



Fler inlägg kan du ser hos Hedwig på Veckans hus.

Knappar

Tisdagstemat är Knappar. Jag bjuder på naturliga sådana - på rosa rudbeckia, även kallad solhatt. Trots att regnet hänger i luften idag sträcker den upp sina blommor med den härliga knappen. Bina och humlorna älskar denna blomma, och det gör jag också. Vi har en orange rudbeckia också, den blommar med massor av blommor men de är lite mindre.



Tisdagstema

7 augusti 2011

Skruvat

Hejhopp, äntligen är Fototriss igång igen! Och då hann jag inte förbereda den igår utan får försöka ta bilder idag. Och ute ösregnar det. Jag som hade en idé om olika klängväxter som skickar in sina skruvade spröt - lukt- och sockerärt, vinranka, fackelblomster ... men jag skyller på att kameran inte mår så bra i regnet och tar en bild från veckan på en dahlia som jag skruvar till, i tre olika varianter. Blomman är jättevacker, stor med lite spetsiga blomblad.



Mer skruvat hos Helena på Fototriss.

4 augusti 2011

Ute

Att vara ute i naturen ger så mycket, man kan vandra i sina tankar, stanna, känna dofter och titta på allt som växer. Ladda sina batterier och förundras över naturen - träd, blommor, bär ... Det är alldeles gratis och vem som helst här i Norden får gå ut i skogen. Vilken förmån!

Vi vandrar mycket här i närområdet, bilden är från Månsarp, några kilometer söderut från Taberg. Där finns det mycket stigar och vandringsleder, och mycket skog, det känns som man är mitt i ingenstans. Och det kanske man är - mobilen har ingen täckning i skogarna där!

Men egentligen räcker det att man sätter sig på uteplatsen, andas frisk luft och tittar på lövverket i vinden, då är man ute.

Tema fredag

3 augusti 2011

Lycka

Denna tid på året är lycka för mig att få gå runt i trädgården, pyssla lite och titta på allt som växer. Fortfarande blommar det mycket. Denna lilja ser nästan konstgjord ut, så perfekt är den. Blommorna är nästan 20 cm breda och färgerna intensiva och starka. Den står i en stor kruka på trädäcket så jag ser den ofta. Hur kan något så vackert komma ur ett par knölar? Det är en gåta som ger mig ren lycka.

Vad andra blir lyckliga av ser du hos Birgitta på Onsdagstema.

1 augusti 2011

Tillsammans

Detta lilla åsneföl gick tillsammans med sin mamma på en motorväg i Uzbekistan, trygg och utan att bry sig om trafiken. Det enda som var viktigt var att hålla sig vid mammas sida, följa henne. Tillsammans drog de en last med hö på en liten kärra. Fölet bidrog inte till arbetet i sig, men de var tillsammans ändå.

Tillsammans är temat på Måndagstema hos Petunia.