31 maj 2011

Blank

Hoppas sjön är spegelblank! Så tänkte jag när jag gick på min morgonpromenad idag, jag ville ju gärna ha en bild till temat blank hos Tisdagstemat. Men sjön var inte blank, det gick små små vågor på den ... Men det finns en liten kanal mellan de två sjöarna som jag går runt, och även om den inte var spegelblank så blänkte vattnet i morgonsolen. Det fick räcka! Och vad gjorde väl det om inte allt speglar sig perfekt, morgonens känsla finns ändå där. Jag hör fåglarna fortfarande ...

Tisdagstema

30 maj 2011

Symbol

För mig är syrén symbol för nordisk sommar. Vi har en lång syrénhäck så jag kan plocka in hur mycket som helst utan att det märks att man har tagit något. Enda begränsningen är att doften inne kan bli lite för stark. Men det finns alltid en vas med syréner någonstans vid denna årstid, så att man möts av syréndoften när man kommer in.

Fler symboler kan du se hos Petunia på Måndagstema.

29 maj 2011

Ljus

Ljuspunkten på sommaren är absolut trädgården. Att sitta och titta på grönskan, se bladen och blommorna vaja i vinden, småfåglarna som pilar mellan grenarna på jakt efter småkryp, känna doften i skymningen ...  Denna vår har vi jobbat extra mycket i vår trädgård, anlagt nya spaljéer, odlingslådor, planterat nya träd och buskar ... det är roligt att jobba tillsammans. Min man har mest snickrat och jag har grävt land och planteringsgropar, flyttat och delat på perenner.

Denna klematis satte vi för två år sedan. Rosa blommor med ljusare mitt, efter blomningen följer fröställningar - silvergrå fluffiga bollar. Den är vacker i försommarljuset, på lagom betraktarhöjd från vår altan på södersidan.

Ljuset ger lyster även åt vår buskpion. Vi fick några frön för 4-5 år sedan, petade ner dem i en stor kruka på hösten och ställde ut krukan över vintern. På våren tittade en enda planta upp, och den har nu blivit en liten buske som blommar med vackra stora blommor.

Vår nya skuggrabatt behöver inte mycket ljus. Det är omflyttade funkior och ormbunkar som fick sällskap av nyköpta kaukasiska förgätmigejer ... en blomma som jag länge haft på önskelistan men inte haft någon bra plats för. De små blå blommorna lyser intensivt i skuggan, i ljuset blir de lite bleka. Rabatten är lite gles ännu, funkiorna har inte slagit ut sina blad och tanken är ju att allt ska bli mycket större med tiden ... Och än så länge får den för mycket ljus också, men till sommaren ska vinrankorna ha täckt spaljén bakom den och skymma solen.

Mera ljus hittar du på Fototriss. Denna gång är det även en pristävling, man kan vinna t ex ett kamerastativ från Coolstuff.

27 maj 2011

Veckans fönster - inramat

Blommor kan ge en överdådig inramning för ett fönster. Då talar jag inte om att bara ha en låda under fönstret - nej, jag menar att man verkligen ramar in fönstret med blommor, överallt ska det hänga blommor, i olika färger, former och storlekar ... I Alsace kan man se mycket av detta, och blommorna frodas verkligen. Bilden är från Ribeauville men kunde lika väl vara från vilken liten alsassisk stad som helst. Jag blir nästan paralyserad när jag ser det, och tittar på mina blomlådor med nya ögon när jag kommer hem. Och bestämmer att nästa år så ska jag också ... Detta nästa år har inte kommit än måste jag medge.


I Rom såg vi en hel vägg som var klädd med grönt. Jag kollade inte vad det var för växt, kanske någon typ av murgröna eller vildvin. När jag såg det så kom jag att tänka på en dokumentär om hur snabbt städerna blir övervuxna av djungel om människorna försvinner ... Men nog är fönstret rejält inramat!

Mer inramat finns hos Susanne på Veckans fönster.

26 maj 2011

Yta

Shabby chic? Nja, hemma vill jag inte ha det - även om köksluckorna börjar få den looken på sina ställen, helt oavsiktligt - men när jag ser slitna ytor ute så tycker jag det är vackert.

Denna yta fick mig att tvärstanna och ta fram kameran. Visst är det vackert med det spruckna och slitna, och de dämpade färgerna som passar så fint ihop? Men be mig inte att restaurera det ...

Mer om ytor finns hos Sinneskatten på Fredagstema.

25 maj 2011

FOTO - höjdare

Jag har tidigare berättat att när vi gick Inkaleden i Peru så gick stora minnet till min digitalkamera sönder och jag hade bara ett litet kvar. Det sparade jag tills vi kom till Machu Picchu i slutet på vandringen. Så bilden är tagen med en liten analog Ixus och färgerna blev lite bleka. Därför har jag gjort bilden svartvit, och eftersom den ser gammaldags ut har jag ökat grynigheten lite. Men det är det perfekta tillfället och det perfekta motivet som gör bilden till en höjdare. Och så är den förstås tagen på en hög höjd ...


En av övernattningarna var i molnskogen och vi kom fram strax innan solen gick ner. Från vårt tält hade vi denna utsikt med solen i de höga gräsvipporna och Anderna framför oss. Det andra tältet mot solnedgångens ljus smälte bra in i känslan av att vara ute på upptäcktsresa i Indiana Jones land.

För en gångs skull har jag gjort bilden klickbar, annars ser man inte detaljerna.

Onsdagstema

23 maj 2011

Spel

Jag tycker om sällskapsspel, frågelekar och knåp. Här hemma spelar vi ofta kort när vår dotter med man kommer på besök, något som vi också gjorde mycket i mitt föräldrahem. Vi har en schackbräda också men schack spelar vi inte så ofta, den är mest till prydnad. Köpt i Venedig för över 20 år sedan ... Lite skavda har alabasterfigurerna hunnit bli i alla fall.

Mer spel och lek finns hos Petunia på Måndagstema.

22 maj 2011

Platt

Tidvattnet i Normandie på Atlantkusten förändrar stranden från timme till timme. Vid ebb blir den bred, slät och platt. Underbart att strosa där i solnedgången.

Den platta stranden avslutas med tvära klippor som bildar dramatiska siluetter.

Det är här som de grymma scenerna i slutet på andra världskriget utspelade sig.  Ramperna som byggdes för landstigningsbåtarna finns kvar i vattnet. Det var en bred, bred strand att springa uppför - under ständig beskjutning ...

Denna strand finns vid en liten by, Arromanches, där vi bodde några nätter 2009.

20 maj 2011

Litterärt fönster

Veckans fönster skulle vara litterärt och då tyckte jag att detta passar bra. Platsen är Merida i Mexiko, det är stekhett och mannen ovanför hamburgeriet sitter i hängstolen vid sitt öppna fönster och läser utan att bry sig om stimmet på gatan nedanför. Litterärt ... hmm? Han läste säkert kultursidorna ...

Fler litterära fönster hittar du hos Susanne på Veckans fönster.

19 maj 2011

Liten

Idag har vi grillat färdiga chilispett, man köper dem i paket om 50. De är väldigt små så det går åt minst fem per man. Men goda är de, de små rackarna!

Här grillar vi också aubergine som är min absoluta favorit. Annars har vi bara grönsallad och tsatsiki till. Mums!

Mer smått hos Sinneskatten.

18 maj 2011

Åktur

En minnesvärd åktur från förra sommarens semester - terrängbuss från uzbekitanska gränsen till bergen i Tadzjikistan. Bussen saknade alla bekvämligheter, det gick inte att öppna fönster och vägen var väldigt gropig. Värst var värmen, ute var det en bra bit över 30 grader och solen stekte på denna plåtburk.

Under de sex timmar som resan tog svettades vi som i bastun, och fingrarna blev skrynkliga som russin. Men vi hade rätt roligt ändå ... Det gick åt vatten och vi fick också fylla på med vätskeersättning, man svettas ju också ut salter och mineraler. Jag och min man i andra bänken.

Här har vi kommit fram till första campen och lastar ner våra grejer från taket och får lita på våra ben i fortsättningen. En olycka hade hänt: en whiskyplunta hade läckt, korken klarade inte trycket när vi kom högre upp. Det var många som sniffade på den ryggan ... :) 

Vi var glada och förväntansfulla och visste inte än hur tuff vandringen skulle bli ...

Fler åkturer hos Birgitta på Onsdagstema.

17 maj 2011

Vit

Nu blommar vinteriberisen i stora, vita kuddar, med blommor tätt, tätt ... den är en av mina favoriter i trädgården eftersom den har så perfekt form, den passar bra ihop med irisar med dess spjutblad och på sommaren är den som en formklippt grön liten buske framför andra, mer vidlyftiga blommor. Den självsår sig gärna och ibland tar jag hand om de små plantorna och planterar någon annanstans men oftast rensar jag bara bort dem. En mycket lättskött blomma, det enda jag gör är att klippa bort fröställningarna efter blomningen, dels för att få fram den fina knubbiga formen, dels för att hindra att den sprider sig.

TisdagsTema kan du se mer vitt.

16 maj 2011

Färgrikt

Basaren i Istanbul är färgrik - där myllrar det av folk bland kulörta lampor, färgglad porslin, skinande äkta (?) mattor, vackra kläder, kryddor och torkade frukter i alla möjliga färger. Och det skriks och ropas, och det doftar underbart av äppelte och kryddor.


Själva byggnaden är också vacker, och mycket färgrik. Jag gick lika ofta med blicken uppåt som på de frestande små säljställena.

Så Basaren fick bli mitt bidrag till Färgrikt hos Petunia.

15 maj 2011

Pilaster, pilaster ...

Kom på att jag nog gick över ån efter vatten i mitt tidigare Veckans hus-inlägg: vi har ju hus med pilastrar även i Jönköping.

Länsresidenset i Jönköping. Har visat denna byggnad även tidigare, då gällde det byggnadsminnen.

Och granne med Länsresidenset finns Per Brahegymnasiet, ett av de vackraste husen i Jönköping i mitt tycke. Och här finns ju pilastrar också ...

Och vill du se fler byggnader med pilaster kan du besöka Veckans hus.

Många

Det är lätt att få många växter av en. När vi köpte huset för 28 år sedan fanns det inte så hemskt mycket i trädgården men en del har vi kvar fortfarande. En stor syrénbuske på norrsidan grävde vi upp andra året för den blommade inte där; det blev faktiskt tio meter lång häck av denna enda buske. Andra, mindre blommor tog vi också vara på och delade och har nu många av dem.

Av några plantor primula och gullviva har det blivit många, många ...  Det är blommor som gör mig glad när de lyser så otroligt starkt tidigt på våren.


Det fanns också ett par tuvor med taklök, de har förökat sig enormt och fyller nu ett par mellanrum mellan gatstenar vid en gång och naturstenar som vi lagt under små blodlönnar vid entrén. Jag har fler planer för taklöken, kanske ska vi göra ett riktigt taklökstak till redskapsboden som vi ska bygga i sommar ... Då är det bara att ta några bladrosetter så bildar de snart en tät matta.

Judas silverpengar fanns inte i trädgården då, de kommer från ett par frökapslar som jag fick från min promenadkompis. Den är nästan som ett ogräs, så mycket självsår den sig, men på platsen vi har den får den hållas och lyser fint nu på våren. Det blir väldigt många av den med tiden ...

Fototriss

14 maj 2011

Veckans fönster

Veckans fönster fick vara valfritt idag, då tar jag ett fint från Alsace. Så här vill jag att också mina blomlådor ska se ut ... Skön helg, alla vänner!

12 maj 2011

Mjuka ...

Alpklematisens fröställningar är mjuka silvergrå bollar. Bonus efter den överdådiga blomningen. Nu är de nya blommorna sprickfärdiga knoppar, och de mjuka bollarna försvinner med vinden. Men innan dess har de glatt oss under hela den långa vintern. Tack!

Mer mjukt hos Sinneskatten.

11 maj 2011

Utmaning

Oj så flitiga vi är! Att deltaga i olika FOTO-utmaningar är ju väldigt socialt också.Vi surfar lätt och ledigt mellan olika världsdelar. Världen krymper och våra erfarenheter ökar. Visst är det roligt med UTMANING-ar! Så skriver Birgitta på Onsdagstema och ger oss just temat Utmaning.

Först tänkte jag utmaningar som vi vågat ta och klarat - vandra Inkaleden, rida på över 5000 möh på Salkantay i Peru utan att ha suttit på häst mer en gång tidigare, byggprojekt hemma som vi (= mest min man) har gjort utan tidigare erfarenhet ... Men när jag tittar mig runt omkring så finns ju många andra utmaningar även här i närheten. Jag var och vattnade mina nysådda odlingar precis och hörde då bina och andra flygfän som surrade i körsbärsbusken som är rejält stor. De har verkligen en utmaning, dels att hitta mat till sig själva så här tidigt på sommaren men även att hitta till varje liten blomma så att JAG ska få mina efterlängtade körsbär. I år hoppas jag på rekordskörd, förra året fick vi ett par ynka bär trots att busken var lika vit av blommor som i år. Jag hoppas!



Onsdagstema

10 maj 2011

Sommarkväll

I helgen har vi jobbat, jobbat och jobbat ... men med trädgården så det var egentligen bara avkoppling även om kroppen protesterar lite efter alla jordsäckar, grävda gropar och planteringar. Men nu är de viktigaste i jorden och vi kan pusta ut lite. Idag tog vi helt enkelt en slapparkväll, grillade först och gav oss sedan ut på en lite längre promenad ute i skogen. Helt underbart nu - fåglarna kvittrar, sjön blänker, skogen doftar ... balsam för själen. 


Blåbären blommar. De är så vackra med den fräscha grönskan och de små blommorna. Hoppas bara nu att det inte blir frostnätter och att insekterna gör sitt jobb.


Och träden har fått rätt stora blad  nu. Och blommor de också.

Den här åkern gick jag förbi i förra veckan, då hade bonden precis varit och sått där. Det syntes inte det minsta lilla gröna strå där ... nu spirar det för fullt. Jag älskar just denna åker för den böljar så läckert.

Och vårt berg var lika vackert som någonsin!

Ha det bra allihopa ute i sommarnatten!

8 maj 2011

Pilaster

Ja, ännu ett ord att lägga på minnet när det gäller byggnadsdetaljer ... nu skulle vi visa detta och när jag väl hade tittat på vad det kunde vara så tittade jag direkt i Mexiko-mappen, de kändes igen därifrån. Och där hittade jag några byggnader med pilaster, tror jag i alla fall.

Ett hus i Merida. Många av husen såg ut ungefär som detta, kolonialstil med starka färger.


Vi är fortfarande i Merida. Det var en stad  i kolonialstil med ungefär en miljon innevånare. En av våra favoriter på vår turné på Yucatan-halvön.

Vårt hotell i Valladolid, en lite mindre stad än Merida men väldigt trevlig och genuin. Och hotellet hade pilaster ...

Nu kände jag att jag måste visa också annat än Mexiko, och lyckades hitta denna kyrka i Vyborg, Ryssland.

Andra bidrag finns hos Hedwig på Veckans hus.

PS. I sista bilden finns det visst blindfönster också, en annan detalj vi haft i en tidigare utmaning ... då missade jag denna bild! :)

Drömma

Nu är det lätt att drömma. Det är helt underbart ute, det sprirar och gror. Jag gick runt i trädgården nu på morgonen och försökte fånga mina drömmar på bild.

Jag drömmer om en prunkande, blommande trädgård ... en plats att koppla av och njuta av blommorna. Nu blommar vår häggmispelhäck över blå matta av vintergröna. Jag njuter!

Jag drömmer också om välmående grönsaksodlingar, solmogna tomater och röda körsbär. Mmmm ... Tomaterna blommar men än så länge får de stå inne på uteplatsen.

Jag drömmer också om promenader i skogen, fågelkvitter, blåbär och hallon ... denna lilla skog finns mittemot vårt hus och är underbart vacker nu på våren när solen skiner genom det skira lövverket.

Mer drömmar på Fototriss.

6 maj 2011

Veckans fönster: Fotografiskt

Jag måste erkänna, jag vet inte vad det är för byggnad, jag tyckte bara fönstren var så vackra ihop med det lite slitna staketet. På vår resa till Istanbul förra veckan strosade vi mellan vackra moskéer, palats och basarer och helt plötsligt ser jag detta som jag bara måste ta bild på. Så fotografiskt! Fast jag vet inte vad det är.

Eftersom bilden inte dokumenterar något speciellt har jag efterbehandlat den lite.

Fler fotografiska bilder finns hos Susanne på Veckans fönster.

5 maj 2011

Oväntat

Idag fick vi växterna som vi beställt från Blomqvist i Finland: ett äppelträd, en klätterros, ett sibiriskt björnbär och - ja, det som vi väntade mest på, nämligen chokladkörsbärsbusken, den kom inte. Den var slut. Oväntat och tråkigt, och vi blev rätt besvikna, den var ju det viktigaste av dem alla. Men de andra ser pigga och fina ut, och i helgen ska vi plantera dem. Så lite spännande är det i alla fall. De ska alla vara väldigt härdiga och klarar Norrlandsklimat om så behövs, och det har vi inte riktigt.

Jag gick sedan en sväng i trädgården och fotograferade allt som blommar nu. När jag sedan tittade på bilderna i datorn blev jag glatt överraskad av en blomma: bergenian. Det var helt oväntat att den var så söt på nära håll, egentligen tycker jag att den är för kompakt och stel och har den mest för bladens skull, men de enskilda blommorna är ju underbart söta! Helt oväntat!

Mera oväntat - troligtvis mer dramatiska händelser - får du se hos Sinneskatten.

4 maj 2011

Trapphus

I vanliga fall lägger man inte märke till trapphuset, det är bara något man passerar. Ibland är det dock så vackert att man stannar till lite och undrar om resten av huset är lika fint. På Veckans Hus ska vi visa upp trapphus och jag måste erkänna att så väldigt många trapphus har jag inte lagt märke till ...

Dessa tror jag är trapphus men alldeles säker kan jag inte vara, jag har inte varit inne i husen. Men så små tornrum finns väl inte? Huset till vänster finns i Normandie på Atlantkusten och det till höger i Carnac i Bretagne.

Ett trapphus på innegården i ett slott i Alsace.

Ett trapphus på en hacienda i Mexiko nära Uxmal, en fin mayastad på Yucatan-halvön.

Och detta trapphus fanns på vårt hotell i Merida i Mexiko, en livlig stad i kolonialstil. Båda trapphusen i Mexiko är helt öppna utan glas i trapphusen, det är ju lite annat klimat där ...

Slutligen Centre Pompidou i Paris. Detta hus har jag visat tidigare, då gällde det moderna fasader. Trapphuset finns i det röda röret.

Fler trapphus finns på Veckans Hus.

Foto-beslut och raki

Raki tycker vi inte om. Det var vi helt övertygade om innan vi åkte till Istanbul. Vi hade druckit vedervärdigt raki i Grekland, mest lämpligt som lösningsmedel och för köksrengöring. Men ... nu ville vi ju gärna prova Turkiets dryck nummer 1, så vi beställde en och smakade. Och det var gott! Jättegott! Liknade faktiskt väldigt mycket Ouzo, och inte alls det hembrända hemska vi fått i Grekland.

Min bildbehandling får illustrera våra olika upplevelser. Först originalbilden:


Och sedan som den smakade - svalkande och värmande:

Och till sist som vi trodde den skulle smaka - ruffigt och hårt.

Birgitta på Onsdagstema vill egentligen veta vilka kamerainställningar vi bestämmer oss för och varför. För mig är redigeringen efteråt ett sätt att skapa annorlunda bilder av samma foto, kamerainställningar får jag lära mig mer om.

Onsdagstema